Ege'de Haydar Aliyev'in doğumunun 100. yıl kutlandı

    EGE Üniversitesi'nde, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı ve Azerbaycan'ın Ulusal Lideri Haydar Aliyev'in 100. doğum yılı düzenlenen programla kutlandı.  

    Ege'de Haydar Aliyev'in doğumunun 100. yıl kutlandı
    09 Kasım 2023 - 20:06 - Güncelleme: 09 Kasım 2023 - 20:08

    Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Ulusal Lideri Haydar Aliyev'in 100. doğum yılı nedeniyle Ege Üniversitesi'nde program düzenlendi. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonu'ndaki programa EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Reşat Mammadov, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Ersan, Prof. Dr. Banu Yücel ve Prof. Dr. Prof. Dr. İlkin Şengün, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Geray Musayev, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Mert,  Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Elçin Samedov, Azerbaycan Heyeti, Ege Üniversite üst yönetimi, senato üyeleri, akademisyenler, çalışanlar ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve her iki ülkenin milli marşlarının okunması ile başlayan program Cumhuriyetin 100. Yılı Filmi ve Haydar Aliyev'in hayatını anlatan video gösterimi ile devam etti.

    'İŞ BİRLİĞİMİZİ HER ALANDA GELİŞTİRMEYE ÖNEM VERİYORUZ'

    Konuşmasına Azerbaycan'ın 9 Kasım Devlet Bayrak gününü kutlayarak başlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, "Tam akredite, öğrenci odaklı, araştırma üniversitesi olarak Cumhuriyetimizin 100. yılına erişmenin derin bir gururu ve sevincini yaşamaktayız. Aynı zamanda Azerbaycan'ın umummilli (Ulusal) lideri Haydar Aliyev'i de doğumunun 100. yılında anmak bizim için iftihar vesilesi olmuştur. Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk dünyası ile ilişkilerini hiçbir zaman kesmemiştir. 'Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimiz içinde bütünleşmeliyiz. Onların bize yaklaşmasını bekleyemeyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gerekli' diyerek büyük bir öngörüyle yıllar öncesinden yapılması gerekenleri özetlemiştir. Nitekim Azerbaycan'ı bağımsızlığını ilan ettiği 1991 yılından itibaren ilk tanıyan devlet, Türkiye Cumhuriyeti olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve kardeş ülke Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in liderliğinde 'Tek millet, iki devlet' şiarıyla aramızdaki iş birliğinin her alanda gelişmesine büyük önem veriyoruz. Bizler kökü mazide olan ati olacağız" dedi.

    'ÜNİVERSİTEMİZDE 1106 AZERBAYCANLI ÖĞRENCİMİZ EĞİTİM ALIYOR'

    Ege Üniversitesi'nin memurundan akademisyenine yoğun bir şekilde çalıştığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, "Ege Üniversitesi olarak, bilimi, toplumu ve ülkemizi daha ileri taşıyacağımız bir geleceğin inşası için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Küresel bakış açısıyla kaliteli eğitim ve araştırmada yeni ufuklar açıyoruz. Güçlü araştırma alt yapımız, yürüttüğümüz bilim diplomasisi, ulusal ve uluslararası alanda ses getiren projelerimiz, Ege Modelimiz ile Türk yükseköğretiminde bir ilk olarak hayata geçirdiğimiz çift diploma programlarımızla geçmişimizin mirasıyla geleceğimizi inşa ediyoruz. Kardeş ülke Azerbaycan'ın bizlere emaneti, ön lisans, lisans ve lisansüstü olmak üzere toplam bin 106 Azerbaycanlı öğrenciye Egeli olma ayrıcalığıyla eğitim veriyoruz. Ayrıca Azerbaycan İktisat Üniversitesi ile Gıda Mühendisliği bölümümüz arasında başlattığımız ikili diploma programımızın başarıyla devam etmesinden büyük bir memnuniyet duyduğumuzu da ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

    'AZERBAYCAN'I MODERN ÜLKE HALİNE MERHUM HAYDAR ALİYEV GETİRDİ'

    Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, "Bugün 'Tek millet, iki devlet' diyorsak, şüphesiz Haydar Aliyev'in çabalarını bilmek gerekir. Bu vesileyle Cumhuriyetimizle yaşıt Azerbaycan'ı uluslararası alanda saygın ve modern bir ülke haline getiren Haydar Aliyev'i minnet ve şükranla yad ediyorum. Yakın zamanda kaybettiğimiz 'Türkiye'nin güçlü olmasının Türk dünyasının güçlü olması' anlamına geldiğini savunan Azerbaycan Milli Meclisi Kültür Komisyonu Başkanı Milletvekili Ganire Paşayeva'yı rahmetle anıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatan ve hürriyet uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyor, gazilerimizi şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.
    Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Reşat Mammadov, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye için kim ise, Haydar Aliyev de Azerbaycan için odur. Çünkü Cumhuriyet döneminde Türkiye'nin karşılaştığı zorluklarla, Azerbaycan da bağımsızlığını ilan ettiği dönemlerde karşılaşmıştır. Haydar Aliyev, devletin başına geldiğinde ilk olarak 1994'te var olan savaşı durdurdu. Azerbaycan'daki doğal kaynakların çıkarılmasına yönelik anlaşmalar yaptı. Ekonomiyi geliştirdi. Haydar Aliyev, ülkenin dış siyasetini Türkiye'ye yönelik olarak seçti. Bütün yatırımları Türkiye'den bağlamaya başladı. Bu süreçte, tüm boru hatlarını Türkiye'den geçirdik. Yeni limanlar inşa ettik. Türkiye ile el ele vererek bölgenin ve Avrupa'nın enerji haritasını değiştirdik. Azerbaycan, Türkiye'de en fazla yabancı yatırım yapan ülkelerden birisi. Geriye baktığımızda izlenen bu yol, Haydar Aliyev'in, bugün İlham Aliyev'in ve Recep Tayyip Erdoğan'ın devam ettirdikleri bu siyasetin neticesidir" diye konuştu.

    'AZERBAYCAN DA TÜRKİYE DE KAFKAS COĞRAFYASINDA BARIŞ İSTİYOR'

    Büyükelçi Mammadov, "Azerbaycan'ın gücü Türkiye'nin gücüdür, Türkiye'nin gücü, Azerbaycan'ın gücüdür. Türkiye'nin siyasi desteği olmasaydı, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü koruması çok zor olabilirdi. Azerbaycan da Türkiye de Kafkas coğrafyasında barış istiyor. Biz, Kafkasya'ya hiçbir zaman savaş getirmedik, hiç kimsenin topraklarını işgal etmedik. Biz, işgalci devletler değiliz ama kendi topraklarımızı da kimseye verme niyetinde değiliz. Coğrafyamız, çok büyük, biz coğrafyamızdaki Türk devletlerinin her birini geliştireceğiz" dedi.

    'İŞ BİRLİKLERİ SONUCU BUGÜNLERDE ÇOK KIYMETLİ GÜNLER YAŞAMAKTAYIZ'

    Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Geray Musayev ise, "Son günlerde Azerbaycan ve Türkiye'de büyük ve önemli günler kutlamaktayız. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılını ve ulusal liderimiz Haydar Aliyev'in doğumunun 100. Yıl dönümünü aynı zamanda kutluyoruz. Ulusal liderimiz Haydar Aliyev'in bahsettiği gibi 'Tek Millet İki Devlet' şiarıyla yola çıkarak ülkelerimiz arasındaki kardeşlik ilişkilerini tarihte hiç görülmemiş düzeye taşıyan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in kardeşlik ve samimiyetlerine dayanan iş birlikleri sonucu bugünlerde çok kıymetli günler yaşamaktayız" dedi.
    Ege Üniversitesi ile iş birliklerinden söz eden Doç. Dr. Musayev, "Ege Üniversitesi ile gıda mühendisliği alanında çift diploma programı başlattık. Çift diploma programı kapsamında 20 Azerbaycanlı ve 10 Türk öğrencimiz eğitimlerine başladı.  Bu yolu birlikte başarıyla yürüyeceğimizi düşünüyoruz. Günümüzde farklı yetiler kazanmamız gerekiyor. Bu bağlamda üniversitelerimiz arasında iş birliği, bilimsel çalışmalar ve projelerin geliştirilmesi doğrultusunda çaba sarf ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve ulusal liderimiz Haydar Aliyev'i minnetle anıyorum" dedi.  

    Program kapsamında bir sunum gerçekleştiren Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Mert, Türkiye ve Azerbaycan'ın kuruluş dönemleri ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Elçin Samedov ise sunumunda Haydar Aliyev'in hayatı ve Azerbaycan'ın bağımsızlık mücadelesini katılımcılara aktardı.

    Program Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı tarafından hazırlanan 'Hazar'dan Ege'ye' müzik dinletisiyle sona erdi.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum