Ege'de 17 yeraltı suyu tesisi inşa edilecek

    DEVLET Su İşleri (DSİ)  Genel Müdürü Kaya Yıldız, küresel ısınma ve aşırı su tüketime bağlı olarak her yıl kendini daha da hissettiren kuraklığa karşı başlatılan yeraltı barajları projeleri kapsamında İzmir, Manisa ve Uşak'ta 17 yeraltı tesisi inşa edileceğini açıkladı.

    Ege'de 17 yeraltı suyu tesisi inşa edilecek
    14 Mart 2022 - 11:13 - Güncelleme: 14 Mart 2022 - 11:20

    Kuraklık ve aşırı tüketim nedeniyle her yıl daha da derinlere giden yeraltısuyu seviyesi koruyarak Türk tarımının geleceğini için çalıştıklarını kaydeden DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, İzmir Manisa ve Uşak'ta şu ana kadar 12 yeraltı tesisini tamamladıklarını söyledi. Kaya Yıldız, "Hedefimiz 2023 yılına kadar Ege Bölgesi'ndeki bu 3 ilimize 17 yeraltı suyu tesisi inşa etmekti.  Bunlardan 12'sini an itibari ile tamamladık. 2 projemiz inşaat, 3 projemiz de planlama aşamasında" dedi.

    TİRE'DE  YERALTI SU SEVİYESİ 10 METRE YÜKSELDİ

    Yeraltı Suyu (YAS) Suni Besleme Projeleri'nin büyük çoğunluğu DSİ'nin kendi imkanları ile yaptığını belirten DSİ Genel Müdürü Kaya, "Tire Eğridere YAS Suni Besleme Tesisi'ni 2019 yılında tamamlamıştık. Bölgede yaptığımız etütlerde yeraltı suyunun kuyularda yaklaşık 10 metre kadar yükseldiğini gördük. Bu en çok bölge üreticisini mutlu etti. Yeraltı suyu suni besleme tesislerini önümüzdeki yıllarda daha da çoğaltmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

    KİRAZ'A YERALTI BARAJI

    Kiraz Suludere'de inşa edilen Yeraltı Barajı ile yaklaşık 410 dekar arazide sulu tarıma geçileceğinin altını çizen Yıldız, Kiraz Suludere Yeraltı Barajı'nın gövde hacminin 2972 metreküp olduğunu ifade etti. Yeraltı barajında 55.000 metreküp su tutulacağını vurguladı.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum