Ege Bölgesi pamuk rekolte tahmini, 221 bin ton olarak açıklandı

    EGE Bölgesi'nin 2022-2023 sezonu pamuk rekolte tahmini 221 bin ton olarak kamuoyuyla paylaşıldı. İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak, Ege Bölgesi'nde pamuk ekim alanlarının önceki sezona göre yüzde 28 artışla 119 bin dekara çıktığını tahmin edildiğini belirterek, pamuk rekoltesinin 221 bin ton tahmin gerçekleşmesinin beklendiğini açıkladı.

    Ege Bölgesi pamuk rekolte tahmini, 221 bin ton olarak açıklandı
    12 Ekim 2022 - 14:26 - Güncelleme: 12 Ekim 2022 - 14:27

    Ege Bölgesi 2022-2023 sezonu pamuk rekoltesi 221 bin ton olarak açıklandı. İzmir Ticaret Borsası (İTB), İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Söke Ticaret Borsası ve Aydın Ticaret Borsası iş birliğinde ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü ile yapılan protokol dahilinde yapılan rekolte tahmin çalışmasının detayları İZQ Girişimcilik Merkezi'nde yapılan toplantıda kamuoyu ile paylaşıldı. Basın toplantısına, İTB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak, EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisi Volkan Sezenler, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bolca ve sektör temsilcileri katıldı.

    REKOLTE TAHMİNİ 221 BİN TON

    İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak, 2022-2023 sezonu Ege Bölgesi rekolte tahmin sonuçlarını açıkladı. Ege Bölgesi'nde pamuk ekim alanlarının önceki sezona göre yüzde 28 artışla 119 bin dekara çıktığının tahmin edildiğini belirten Bülent Uçak, pamuk rekoltesinin ise 221 bin ton olarak gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi. Uçak, "Ortalama kütlü pamuk veriminin dekarda 463 kilogram olması beklenmektedir. Buna göre kütlü pamuk üretimin 552 bin ton olacağını öngörüyoruz. Yeni sezonda çırçır randıman oranının yüzde 40 olacağı ve bu randıman oranı ile mahlıç pamuk üretiminin 221 bin ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir" dedi.

    PAMUK ÜRETİCİSİ YILBAŞINI BEKLİYOR

    Pamuk sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Uçak, dünya pamuk piyasasının geçtiğimiz sezon hareketli bir dönem yaşadığına dikkati çekip, dünyadaki krizlerin etkisiyle artan maliyetlerin tedarik zincirinde bozulmalara neden olduğunu söyledi. Fiyat belirlemede yaşanan zorluklar nedeniyle geçtiğimiz sezona ait siparişlerin teslim edilmediğini duyduklarını belirten Bülent Uçak, şunları söyledi:

    "Sezon başında kilogram fiyatı 19 TL olan pamuk 61-63 TL bandına kadar çıktı. Bu günlerde fiyatlar 40 lira seviyesine geriledi. Bu fiyatlar üreticinin beklentisini karşılamadığını görüyoruz. Böyle devam ederse önümüzdeki sezon üretici pamuktan soğuyabilir ve ekmeyebilir. Bu da ekim alanların daralması ve rekoltenin düşmesine neden olacaktır. Türkiye genelinde 1 milyon ton üzerinde pamuk üretim beklentisi var ve bu sevindirici bir gelişmedir. Ancak yeni sezonda fiyatların düşük olması durumunda maliyetlerini kurtaramayan üretici ürünü satmak istemeyebilir. İplikçilerin stoklarında bulunan yüksek fiyattan alınmış pamuk ve yüksek maliyetle üretilmiş iplikler var olması yeni sezonda yüzde 12-20 oranında talep daralması yaratabilir. Yılbaşından sonra üreticilerin daha iyi fiyatlarda karşılaşacağı beklenmektedir."

    'DÜNYADA RESESYON ORTAMI VE TALEP DARLIĞI VAR'

    Toplantıda konuşan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, "Randıman belli ama bir mutsuzluk var. Bu mutsuzluk bizden kaynaklanmıyor. Dünyada resesyon ortamı ve talep darlığı var. Bizim için sevindirici olan dünyada üretim eksikliği olması. Bizde rekor yılı. Bu sene rekora imza atacağız gibi görünüyor. Üzücü kısmı, fiyatların düşmeye devam etmesi ve çiftçinin emeğinin karşılığını alamamış olması. Biz taleplerin zaman içerisinde yükseleceğini ve fiyatların belirli seviyede çiftçiyi mutlu edecek yere oturacağını inanıyoruz. Çünkü ithalat azalacak. Azalınca da buna bağlı dövize olan ihtiyacımız azalacak. Sezonun ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu. (DHA)

    YORUMLAR

    • 0 Yorum