• Reklam

Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması heyecanı başladı

KONAK Belediyesi ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) iş birliğinde, bu yıl 6'ncısı yapılacak Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması için başvuru süreci başladı. Her yıl farklı temayla düzenlenen yarışmanın bu yılki konusu; Demokrasi ve Özgürlük olduğu bildirildi.

Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması heyecanı başladı
14 Ekim 2022 - 13:15 - Güncelleme: 14 Ekim 2022 - 13:16

Konak Belediyesi ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin geleneksel olarak düzenlediği Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması'nda heyecan başladı. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ve Eflatun Nuri Karikatür Yarışması Koordinatörü Sadık Pala, yaptıkları basın açıklamasıyla İGC Uluslararası Basın Merkezi'nde yarışmanın detaylarını paylaştı. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, "Gerçekten bizim için onurlu bir yarışma. İzmir Gazeteciler Cemiyeti'yle bu organizasyonu gerçekleştirmek ayrı bir gurur. Karikatür, mizahın eleştirinin topluma aktarıldığı önemli bir sanat dalıdır. Bu yarışmayı çok önemsiyoruz" dedi.

'EROZYANA UĞRADI'

Yarışmanın konusundan da bahseden Başkan Batur, onaylanan 'Dezenformasyon Yasası'na da değindi. Başkan Batur, "Git gide erozyona uğrayan, her geçen gün geriye gittiğimiz demokrasi ve özgürlük. Ülkemizin en önemli ihtiyaç duyduğu şey adalet. Ne yazık ki adaletin gerçekleşmediği dönemler yaşıyoruz. Sansür Yasası dediğimiz Dezenformasyon Yasası TBMM'den geçti. Yasanın, 29'uncu maddesi basın eleştirisini ortadan kaldıracak. Yasa Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Umudumuz ve beklentimiz; Anayasa bu yasayı iptal etsin. Umudumuzu kaybetmeden mücadelemize devam edeceğiz" diye konuştu.

'DÜŞÜNMEYE SEVK EDECEK'

İGC Başkanı Dilek Gappi de şunları söyledi:

"Her yıl farklı bir temayla düzenlenen yarışmanın konusu bu yıl yine tam isabetli. Demokrasi ve özgürlük. Genel bir tema olmasına karşın özellikle kamuoyunda 'Dezenformasyon Yasa Tasarısı' olarak bilinen Basın Kanunu'nda düzenleme yapmaya yönelik yasa tasarısı dün Meclis'te iktidarın oylarıyla kabul edildi. Oysa hep söyledik ve söylemeyi de sürdüreceğiz.  Anayasanın 28'inci maddesinde belirtildiği gibi basın hürdür ve sansür edilemez. Karikatür önemli bir sanat dalı ama şimdi öyle bir ortama geldik ki çizgileri de düşünceleri de hapseden bir anlayışla yönetiliyoruz. Halkı galeyana sevk etmek saikiyle haber yapanlar şimdi Türk Ceza Kanunu'na yeni bir suç isnat edilerek hapis cezasıyla karşı karşıya bırakılacak. Bu nedenle yarışmamızın anlamı çok daha büyük. Eserler de bu konuya çok güzel dikkat çekecektir ve hepimizi bir kez daha düşünmeye sevk edecektir."

Proje koordinatörü Sadık Pala da, "Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması bizim çok önemsediğimiz bir yarışma. Yarışmamızın ilerleyen zamanlarda daha iyi olacağına ve uluslararası boyuta taşınacağına inancımız tam" dedi.

Eser son gönderim tarihi 12 Aralık olan yarışmada, jürinin yapacağı değerlendirmenin ardından sonuçlar 19 Aralık'ta açıklanacak. Dereceye girenlere para ödülleri 10 Ocak 2023 tarihinde düzenlenecek törenle verilecek. (DHA)

YORUMLAR

  • 0 Yorum