Eber Gölü 4 kilometre geri çekildi

    Eber Gölü'ndeki su çekilmesi bu ay da devam etti. Göldeki çekilme ekim ve kasım aylarında toplam dört kilometreyi buldu.

    Eber Gölü 4 kilometre geri çekildi
    30 Kasım 2020 - 19:33

    Afyonkarahisar‘da bulunan Türkiye‘nin 12. büyük gölü olan Eber Gölü‘nde su çekilmesi tehlikeli boyutlara ulaştı. Gölün suyu ekim ayında 2.5,  kasım ayında da 1.5 kilometre çekildi. Böylece gölde toplam çekilme dört kilometreyi buldu. 

    Göl, kuruma riskiye karşı karşıya

    Gölde son yıllarda yaşanan su çekilmesinin kuraklık, iklim değişikliği ve bilinçsiz sulama kaynaklı olduğu belirtilirken bu durum gölün kuruma riskini de beraberinde getirdi.

    Geçtiğimiz senelerde balık tutanların, kamış toplayıcılarının kayıklarla ilerlediği yerlerde suların çekilmesiyle motorlu taşıtlarla açılan yollardan göl suyuna ulaşılıyor. Bir zamanlar gölde kullanılan kayıklar ise artık karada. Ayrıca, bölgenin önemli bir geçim kaynağı olan ve bazı Avrupa ülkelerine ihracatı bile yapılan kamış üretiminin suların çekilmesiyle azaldığı bildirildi.

    ‘Gölde öncede içilecek su vardı’

    Bölge sakinlerinden Süleyman Demir ise şunları anlattı: 

    Gölün önceden güzel, içilecek derecede suyu vardı. Kayıklar gölün artık iflas ettiği ve kurumasından dolayı orda kaldı. Karada kayık yürür mü? Geçen yıl biraz su vardı ama zamanla o su da gitti. Geçen yıl su bayağı vardı ama bu yıl tamamen gitti. O kayıkların yanında motorlu kayıklarla da geziliyordu. Kayıkların hepsinin sahibi var ama kimse evine getirmiyor.

    Eber Gölü’nün en derin yeri 21 metre. Gölün yüzölçümü ise yaklaşık 120 kilometrekare. Deniz seviyesinden yüksekliği ise 967 metre.

    Eber Sarısı adlı endemik bitki türü dünyada sadece Eber Gölü’nde yetişiyor. Göl, Türkiye’de göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunduğundan sazlık alanlarıyla da birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor.Eber Sarısı


    YORUMLAR

    • 0 Yorum