Dünyaca ünlü kadın kimyagerimiz koronaya yenik düştü

    İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesinin emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ayhan Ulubelen'i Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

    Dünyaca ünlü kadın kimyagerimiz koronaya yenik düştü
    29 Kasım 2020 - 22:46 - Güncelleme: 30 Kasım 2020 - 12:00

    Dünyaca ünlü Oxford Üniversitesi tarafından yayımlanan ‘Bilim Kadınları-Düşünceler, Zorluklar ve Sınırları Aşmak’ kitabında yer alan bilim insanı, kimyager ve eczacı Prof. Dr. Ayhan İUluben, koronaya yenik düştü.
    İstanbul Üniversitesi'nin duayen hocalarından olan Uluben'in ölümü bilim dünyasını yasa boğdu.

    Türkiye Kimya Derneği, şu paylaşımda bulundu:

    Derneğimizin Şeref Üyelerinden, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nin duayen öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ayhan Ulubelen'in vefat haberini üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.
    Prof. Dr. Ayhan Ulubelen Hocamızın cenazesi 30 Kasım 2020 Pazartesi günü saat 11.00 de Eski Kozlu Mezarlığından kaldırılacaktır. Cenazeye katılım, salgın kurallarına uygun olarak sağlanabilecektir.
    Hocamıza Allah'tan rahmet, yakınlarına, öğrencilerine ve tüm camiamıza başsağlığı ve sabırlar dileriz.

    Prof. Dr. Ayhan Ulubelen Kimdir?
    Türkiye’nin önde gelen kadın analitik kimyacılarından biri. ABD’de Arizona Üniversitesi ve Minesota Üniversitesi’nde eczacılık alanında çalışmalar yürüttü. Profesör Ulubelen, 300’ü aşkın makale yayımlandı ve pek çok kitabın hazırlanmasına katkıda bulundu. Bu çalışmalarına 3 bini aşkın atıf aldı. 20 kadar yüksek lisans ve doktora öğrencisi yetiştirdi. Doktora danışmanlığını yaptığı öğrencilerinden 6 bilim kadını çeşitli üniversitelerde profesör oldu. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü, Kimya Bölümü’nde Bitki Kimyası Grubuna 10 yıl danışmanlık yapan Prof. Ulubelen 1985’de Türkiye Kimya Derneği’nin ilk onursal üyesi oldu. NATO Bilimsel Komitesi’ne Türkiye’yi temsilen seçilerek 1986-1990 yılları arasında hizmet vermiş olan Prof. Ulubelen, 1991’de TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü aldı. 1994’te TÜBA asli üyeliğine seçildi, bu üyelik 2011’deki istifasına kadar sürdü. Prof. Dr. Ayhan Ulubelen’in çalışmalarını antioksidan ve anti-alzheimer etkili bileşiklerin doğadan keşfi üzerinde yaptığı araştırmalarla sürüyor.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum