• Reklam

Diyaliz hastası kız 'siz de olmayın' diye su dağıttı

İZMİR'de kronik böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren 24 yaşındaki Dilek Gençyılmaz, diyalize girişinin yedinci yıldönümünde çarşıda dolaşanlara 950 adet su dağıttı.

Diyaliz hastası kız 'siz de olmayın' diye su dağıttı
04 Haziran 2022 - 11:56 - Güncelleme: 04 Haziran 2022 - 12:04

İzmir'de karın ağrısı şikayeti üzerine başvurduğu hastanede, kronik böbrek yetmezliği hastası olduğunu öğrenen Dilek Gençyılmaz, diyalize girişinin 7'nci yılını ilginç bir etkinlikle kutladı. Haftanın 3 günü 8 saat diyalize giren Gençyılmaz, idrar çıkışının yaklaşık 3 sene önce azalmaya başladığını ve giderek yok denecek seviyeye ulaştığını belirtip doktorların kendisine sıvı kısıtlaması önerdiğini ifade etti. Gençyılmaz, su tüketiminin önemine dikkat çekmek için Karşıyaka Çarşısı girişinde insanlara ücretsiz 950 adet su dağıttı.  

Diyalize 7 yıldır girdiğini anlatan Gençyılmaz, "Ben böbrek nakli olduğum zaman insanlara su dağıtmayı düşünüyordum. 2 kere nakil çıktı ama benden daha uyumlu bulunanlara nakil yapıldı. Diyalizinin 7'nci senesini kutluyorum ve diyaliz hastaları adına böyle bir farkındalık oluşturmak istedim. Bizlerin idrar çıkışı olmadığı için fazla sıvı tüketemiyoruz, bu nedenle bize sıvı kısıtlaması veriliyor. Ben de su içmeyi unutan insanlara su dağıtarak bir farkındalık oluşturmak istedim. İçemediğimiz suları insanların içmesini istedim" dedi. Su dağıtırken ilginç tepkiler aldığını belirten Gençyılmaz, "İnsanların bedava su dağıttığım için ilgilendiğini gördüm. Birçoğu nedenini sordu. Kimisi üzüldü kimisi yakınları ya da kendisi bu sorunu yaşıyordu. Beni tebrik ettiler. Bir kişi de reklam yaptığımı düşündü" diye konuştu.

'GÜNDE EN AZ 2.5 LİTRE SU İÇİN'

İdrar çıkışının yaklaşık 3 sene önce azaldığını ve son 1 yılda yok denecek seviyeye ulaştığını ifade eden Dilek Gençyılmaz, şöyle devam etti:

"Bazı diyaliz hastalarında hemen kesilmeler olurken kimisinde hala idrar çıkışı devam ediyor. Bizler idrar çıkışı olmadığı için fazla sıvı tüketemiyoruz bu yüzden bize sıvı kısıtlaması veriliyor. İki diyaliz arasında alınması gereken sıvı miktarı en fazla 3 kilo olmalı. Alınması gereken sıvı miktarı üstünde alırsak diyalizden sonra yorgunluk, halsizlik, tansiyon düşüklüğü gibi sorunlar yaşıyoruz. Bu nedenle diyalize giren insanların fazla su tüketmemesi gerekiyor. Sağlıklı bir insanın günde en az 2,5 litre su içmesi öneriliyor. Ama bazı insanlar su içmeyi unutuyor. Bu unutulacak bir şey değil. Yemek yemek nasıl unutulmuyorsa su da aynı nefes almak gibi bir ihtiyaçtır. İnsanlar sağlığının kıymetini daha fazla bilmeli." (DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum