DEÜ'den yapay zekayla 'Kurtuluşun Genç Kahramanları' videosu

    İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından yapay zeka teknolojisinden yararlanılarak 'Kurtuluşun Genç Kahramanları' isimli kısa video oluşturulup, Milli Mücadele Haftası kapsamında sosyal medya üzerinden paylaşıldı.

    DEÜ'den yapay zekayla 'Kurtuluşun Genç Kahramanları' videosu
    14 Eylül 2023 - 12:19 - Güncelleme: 14 Eylül 2023 - 12:20

    Dokuz Eylül Üniversitesi'nin merak edilen teknolojik gelişmelerinden biri olan yapay zeka alanında Rektörlük bünyesinde bir süredir yürütülen çalışmalar meyvesini verdi. DEÜ'nün tüm sosyal medya video içerikleri, etkinlik kayıtları ve canlı yayınları ile 'Asrın Felaketinde Asrın Dayanışması' isimli belgesel film gibi prestijli projelerini üreten İç Yapımlar ekibi, bu sefer de neredeyse tamamı yapay zeka teknolojisiyle oluşturulan bir video içerik çalışmasına imza attı. İzmir'in bağımsızlık mücadelesinde aktif olarak görev alan bir grup çocuğun öyküsünü, bu çocuklardan birinin ağzından aktaran ve 'Kurtuluşun Genç Kahramanları' adını taşıyan kurgusal film, 9 Eylül'ü takip eden Milli Mücadele Haftası kapsamında sosyal medya üzerinden paylaşıldı.

    ÜRETİM SÜRECİNDE FARKLI PROGRAMLARDAN YARARLANILDI

    Birden çok yapay zeka aracının kullanımıyla oluşturulan filmin yapım süreciyle ilgili şu bilgiler paylaşıldı:

    "Bir yapay zeka uygulamasına, tek cümlelik bir ipucu cümle verildikten sonra bu ifadeye uygun bir senaryo taslağı yazdırıldı. Bu senaryo taslağında yer alan cümleler kullanılarak filmi oluşturacak görseller yine yapay zeka kullanılarak üretildi. Ardından bir başka yapay zeka aracılığıyla, senaryo taslağı üzerinden, filmin anlatıcı karakteri için bir monolog yazdırıldı. Tamamı İngilizce üretilen süreçlerin ardından iki farklı yapay zeka uygulamasına Türkçe çeviri yaptırıldı. En uygun çeviri seçildikten sonra bu metin, bir başka yapay zekaya seslendirtildi. Daha önceden oluşturulan görseller, bu ses kaydına uygun olarak sıralandı ve görsellere kurguda ufak hareketler eklendi. Son aşamada ise birkaç farklı yapay zekaya besteletilen müzikler arasından en uygunu seçilerek film tamamlandı."

    'GERÇEK OLABİLECEĞİNE YÜREKTEN İNANIYORUZ'

    Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, "Üniversitemize adını veren, güzel şehrimizin kurtuluş gününde böyle bir çalışmayı kamuoyu ile paylaşmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Prof. Dr. Hotar, "Kurtuluş Savaşı ve sonunda elde edilen şanlı zafer, irili ufaklı çok sayıda kahramanlık öyküsüyle oluşturulmuş koca bir destandır. Bizler 'Kurtuluşun Genç Kahramanları' isimli çalışmamızda gerçek olabileceğine yürekten inandığımız bir kurgusal öyküyle tüm kahramanlarımızı saygıyla yad etmek istedik. Daha önce farklı çalışmalarla kendilerini ispatlayan ve bu nedenle de desteklerimizi hiçbir şekilde esirgemediğimiz İç Yapımlar ekibimiz, bir süredir yürüttükleri yapay zeka aracılığıyla içerik üretme araştırmaları sonrasında da böyle anlamlı bir günde böyle güzel bir çalışma ortaya koydular" dedi.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum