• Reklam

DEÜ'de 'Azerbaycan'ın Bağımsızlığının Dönüm Noktası: 20 Ocak' konferansı

İZMİR Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ), "Azerbaycan'ın Bağımsızlığının Dönüm Noktası: 20 Ocak' konulu konferans düzenlendi. Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Nermine Mustafayeva ve ve Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müsteşarı Doç. Dr. Necibe Nesibova'ınn konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazanma sürecinde 'Kara Ocak' olarak anılan 20 Ocak 1990'da Bakü'de yaşananlara dikkat çekildi.

DEÜ'de 'Azerbaycan'ın Bağımsızlığının Dönüm Noktası: 20 Ocak' konferansı
19 Ocak 2023 - 17:37 - Güncelleme: 19 Ocak 2023 - 17:38

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 'Azerbaycan'ın Bağımsızlığının Dönüm Noktası: 20 Ocak' konferansına ev sahipliği yaptı. DEÜ Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) Bordo Salon'daki konferansa Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Nermine Mustafayeva, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müsteşarı Doç. Dr. Necibe Nesibova ve Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülmira Kuruoğlu konuşmacı olarak katıldı. Konferans Türk ve Azerbaycan milli marşlarının katılıcımlar tarafından birlikte okunmasıyla başladı. Konferansta, Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazanma sürecinde 'Kara Ocak' olarak anılan 20 Ocak 1990'da Bakü'de yaşananlara ve Türkiye-Azerbaycan dostluk ilişkilerine dikkat çekildi.

'AYNI İDEALLERDE BİRLEŞİYORUZ'

Konferansın açılış konuşmasını yapan DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Esra Bukova Güzel, Azerbaycan ile ilgili her etkinlikte bir başka heyecan ve mutluluk duyduklarını söyledi. Prof. Dr. Güzel, "Bir millet, iki devlet olan Azerbaycan ve Türkiye arasındaki siyasi, kültürel ve soy bağı ilişkilerimiz, köklü temellere dayanmakta. Aynı dili konuşup aynı idealler üzerinde birleştiğimiz Azerbaycan'dan gelen değerli konuklarımız ile bugün bir etkinlikte daha bir aradayız. Bundan 33 yıl önce ülkelerinde yaşanmasını bir daha asla istemeyeceğimiz kötülükleri yaşayan soydaşlarımızın acısını paylaşıyor, her şeye rağmen mücadeleleri ile elde etmiş oldukları bağımsızlıkları için bizler de gurur duyuyoruz. Umut ediyorum ki, bir daha huzurumuz hiç bozulmasın" dedi.

'HALKIMIZIN BİRLİĞİ ZAFERİ GETİRDİ'

Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Nermine Mustafayeva da konferanstaki konuşmasında, "20 Ocak 1990'da Ermenilerin artan toprak talepleri karşısında Azerbaycan halkının tepkisini sert askeri müdahaleler ile bastırmaya çalışan Sovyet Ordusu'nun neden olduğu facialara dikkat çekti. Mustafayeva, "Bugün 33'üncü yıldönümünde 20 Ocak faciasında kaybettiklerimizi anmak, yaşananlara dikkat çekmek için bir araya geldik. Bu olaylar, Azerbaycan ve bölgemiz tarihinin çok acı hatıralarıdır. Aynı zamanda Azerbaycan tarihi için mühim bir dönüm noktasıdır. Ne kadar acı olsa da milletimizin direnişini ve kahramanlığını anlatır bize. Olaylar sırasında yüzlerce insan öldü, binlerce insan yaralandı. O kanlı gecede Azerbaycan halkı kendi özgürlüğü ve bağımsızlığı yolunda şehitler verdi. Halkımızın birliği ve zorluklar karşısında kararlılığı, bize sonunda zaferi getirdi" dedi.

'KATLİAMIN İZLERİ SİLİNMEDİ'

Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müsteşarı Doç. Dr. Necibe Nesibova ise geride kalan 33 yılın ardından Sovyet Ordusu'nun neden olduğu acının izlerini halen taşıdıklarına dikkati çekip, "20 Ocak, bizim dilimizde 'Qara Yanvar'; Azerbaycan halkını sindirmeyi, milli uyanışı ve vatan savunmasını yok etmeyi amaçlayan bir saldırıydı. Bugünü keder, matem günü olarak anıyoruz. Bu tarih aynı zamanda halkımızın şan ve şeref günüdür. Bu zor günlerde kardeş ülke Türkiye, yanımızdaydı. Bir kez daha bu güzel kardeşlik ve müttefiklik için Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

ACININ TANIĞI YAŞANANLARI ANLATTI

Olayların canlı tanığı olan Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülmira Kuruoğlu, facianın yaşandığı günlerde Azerbaycan'da yaşadığı acı tecrübeleri salonu dolduranlarla paylaştı. O yıllarda Bakü'de öğrenim gördüğünü aktaran Kuruoğlu, gergin atmosferin 20 Ocak ve sonrasındaki acı olayları hazırladığını söyledi. Sürece yönelik bir sunum yapan Kuruoğlu, "Bağımsızlığa gidilen süreçte 1 milyon Azerbaycan Türkü göçe zorlandı. Çok zor ve acı dolu günler yaşandı. Azerbaycan'ın yüzde 20'si işgal altındaydı" dedi.

Konferans, katılımcılardan gelen soruların konuşmacılar tarafından yanıtlaması ve hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.

Konferansa, İzmir Vali Yardımcısı Fatih Kızıltoprak, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Esra Bukova Güzel, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, DEÜ akademik ve idari kadrosu, DEÜ'de öğrenim gören Türk ve yabancı uyruklu öğrenciler ile davetliler katıldı. (DHA)

YORUMLAR

  • 0 Yorum