• Reklam

Cumhurbaşkanı'ndan İzmir'de belediyeye sert suçlama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem konutlarının ilk teslim törenini gerçekleştirdi. Erdoğan törende yaptığı konuşmada yerel idareyi sert sözlerle eleştirirken, eski tekel binasına yapılacak kültür merkezi için kütüphane müjdesi verdi ve şehir hastanesinin açılış tarihini de açıkladı.

Cumhurbaşkanı'ndan İzmir'de belediyeye sert suçlama
26 Kasım 2021 - 16:45

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan İzmir'de önemli bir mesaiye imza atıyor. 

Kentte öğlen saatlerinde havayoluyla gelen Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan cuma namazının ardından Bayraklı'ya geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada deprem konutlarının ilk teslim törenini gerçekleştirdi. Törende 596 konut ve 145 iş yeri sahibine yeni tapuları teslim edildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada kente hükümet tarafından yapılan yatırımları detaylandırırken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimindeki yerel idareyi de sert sözlerle eleştirdi. Alsancak’taki Tekel Fabrikası’nın ise içinde kütüphane de olan bir kültür sanat merkezine dönüştürüleceğinin müjdesini veren Erdoğan, Bayraklı'da yapımı devam eden şehir hastanesinin de 2022 yılının Haziran ayında hizmete alınacağını açıkladı.

SÖZÜMÜZÜ TUTUYORUZ! 
Kürsüye alanı dolduran AK Partililerin büyük tezahüratları eşliğinden çıkan Erdoğan, “Maşallah bir taraftan rahmet bir taraftan millet. Sevgili İzmirliler, sizleri en kalbi duygularımla, hasretle selamlıyorum. Sözlerimin hemen başında İzmir depreminde hayatını kaybeden 117 vatandaşımızı bir kez daha rahmetle yad ediyor, ailelerine baş sağlığı diliyorum. rabbim ülkemizi bu tür afetlerden muhafaza eylesin diyorum. Depremin ilk anından itibaren devlet olarak afetzedelerin yanında olduk. Sadece İzmir’in acısını paylaşmakla kaldık dertlerini çözecek adımlar da attık. Ülkemiz dünyanın en hızlı afet müdahale sistemine sahiptir. Avrupa ve ABD gibi gelişmiş ülkeler başta olmak üzere pek çok yerde yaşanan felaketin ardından aylarca yardım bekleyenlerin olduğunu biliyoruz. Biz ise dakikalar içinde arama kurtarma faaliyetlerini başlatabiliyoruz. Yılı dolmadan da yıkılanların yerine yenisini inşa edebiliyoruz. İzmir’de de bu mekanizmayı ilettik. Depremzedelerin yaralarını sarmak için gece gündüz çalıştık, kimseyi aç ve açıkta bırakmadık. Kaybettikleri canların ve yıkılan evlerinin acısını yaşayanları ilave sıkıntılara sokmadan her meselelerini çözdük. Daha önce Elazığ ve Malatya’da yıkılanların yerini daha iyisini inşa ettiysek İzmir’de de aynısı yaptık. Bayraklı'da yerinde bin 301 dükkan ve 302 dükkan, rezerv alanda 3 bin 649 konut 511 dükkan inşa etmek için hemen harekete geçtik. Bornova’daki 34 köy eviyle birlikte İzmir depreminin ardından 5 bin 74 konut ve 354 konut yapma kararı aldık. 1 yılda teslim etmeye başlama sözü verdik. Bugün sözümüzü tutuyor ve ilk etap konut ve dükkanları depremzedelere teslim ediyoruz. Bizler AK Partiyiz, bizler söz veririz, sözümüzü tutarız. Adalet, Mavavkuyu, Mansuroğlu mahallerine yayılan projelerdeki konut ve dükkanlar biraz sonra sahipleriyle buluşacak” diye konuştu.

RİSKLİ BİNALAR İÇİN DÖNÜŞÜM ÇAĞRISI 
Yapımı devam eden konutların da en kısa sürede sahiplerine teslim edileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu bölgedeki inşaatlardan kalan 741 konut ve dükkanı da çok yakında teslim edeceğiz. Bu üç mahalledeki inşaatların yatırım tutarı 750 milyon lira, rezerv alanda ise1 buçuk milyar lira yatırım bedeli olan 3 bin 649 konut ve 51 dükkan yapıyoruz. 397 konutu yılbaşına kadar tamamlamış ve sahiplerine teslim etmiş olacağız. Son kabine toplantısının ardından İzmir’de yaptığımız deprem konutlarının ödeme tutarı ve vadeleri ile bilgileri kamuoyu ile paylaştık. Kira bedelinden bile düşük ödeme tutarlarıyla vatandaşlarımız yeni, konforlu ve güvenli evlerine kavuşacak. Yeni konutlarının ve dükkanların vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Depremin ardından İzmir’de zaten sürmekte olan kentsel dönülüm çalışmalarını da hızlandırdık. Son 9 yılda 20 bine yakın binayı yıkmış ve projeleri başlatmıştık. Projelerini mümkün olduğu karar rıza ve yerindelik esasına göre yürütüyoruz. TOKİ ve Emlak Konut vasıtasıyla bugüne kadar 30 bin 456 konut inşasını başlattık ve önemli kısmını tamamladık. 2023 de Bayraklı ve Bergama’ya iki millet bahçesi kazandırma sözümüz var. Çalışmaları hızla sürdürüyoruz. Son 19 yılda İzmir’e sadece çevre ve şehircilik alanında 23 milyar lira yatırım, teşvik ve destek sağladık. Halen 5 milyar liralık yatırımın inşası devam ediyor. Her yıl büyük depremler yaşıyoruz. Büyük kısmı da eskiden beri bilinen fay hatları üzerinde gerçekleştiriyor. Deprem öldürmez bina öldürür. 81 ilin tamamında riskli binaları belirliyoruz ve dönüşüme tabi tutuyoruz. Son 19 yılda 95 bin 650 afet konutu tamamlayıp hak sahiplerine teslim ettik. Son 2 yılda 38 bin 600 konutun yapım çalışmalarını başlattık. Afetlerin ne zaman yaşanacağı bilinmediği için buradan vatandaşlarımıza riskli yapılarını dönüşüme sokmaları çağrısında bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

19 YILLIK RAPOR, ŞEHİR HASTANESİ İÇİN TARİH! 
İzmir’e son 19 yılda yapılan yatırımların tutarının 85 milyar lira olduğunu açıklayan Erdoğan, “2 devlet olmak üzere 4 yeni üniversite kurduk. 7 bin 100 kişi kapasiteli yüksek öğrenim yurtları açtık. Bayraklı Şehir Hastanesi’ni önümüzdeki yılın haziran ayında hizmete sunmuş olacağız. İzmir’in en önemli sorunu olan sel konusunda 100 adet taşkın koruma tesisi inşa ettik. İzmirli çiftçilere 6 buçuk milyar lira tarımsal destek verdik. Durmak yok yola devam. İzmirli işverenlerimize toplam 13,5 milyar lira prim teşvik desteğinde bulunduk. Enerjide İzmir ve 28 ilçesine doğalgaz arzı sağladık. Biz bugüne kadar ülkemize ne söz verdiysek yaptık. İzmir’de de verdiğimiz sözleri yerine getirdik. Bugün teslim ettiğimiz konutlarda sözümüzün eri olduğumuzun son örneğidir. Bu güzel manzaranın kimi kifayetsiz siyasetçiler tarafından gölgelenmesine izin vermeyeceğinize inanıyorum. Cumhuriyetin bu güzel şehri için biz elimizden geleni yapıyoruz ve yapacağız” şeklinde konuştu.

KÖRFEZ'İ TEMİZLEYEMEYENLER BU ŞEHRİ AYDINLATAMAZ! 
Konuşmasının devamında muhalefete ve yerel yönetimlere sert sözlerle yüklenen Erdoğan, şunları söyledi: Şehrin yerel yönetimlerdeki çeyrek asırlık ihmalini de içimiz acıyarak takip ediyoruz. Altyapı yetersizliği, yağan her yağmur ve yoğunlukta kendini belli ediyor. Son sel felaketinde ortaya çıkan tabloyu en iyi sizler biliyorsunuz. Bu şehri turist gibi ziyaret eden kişi acaba kendi belediye başkanlarına İzmir’in hangi derdine dermen olacak talimatı vermiştir? Belediyelerin sorumluğunda olan ve çözüm üretilmeyen hususların suçunu hükümete atma cinliği dışında yaptıkları iş yok. Seçimlerde verdikleri sözleri alt alta yazın hangilerinin ne oranda hayata geçirildiğine bakın. Size şimdiden karşılaşacağınız durumu söyleyeyim. Neredeyse sıfıra yakın vaat gerçekleştirme tablosu göreceksiniz. Amacım siyasi polemik değildir, sadece İzmir adına duyduğum samimi üzüntüyü paylaşıyorum. Hiçbir hizmet yapmadan İzmir’e kendi ideolojik saplantılarının gömleğini giydirmeye çalışanların gerçek yüzlerini artık sizlerin de gördüğüne inanıyorum. Daha kendi hizmet binaları ile ilgili meseleleri çözemeyenlerin, bir vizyon ortaya koyabilmeleri zaten mümkün değil. Depremin ardından buraya geldiklerinde güvenli ev talep eden vatandaşları 'Devlet yapsın' diye tersleyenlerden İzmir’e hayır gelmez. İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin önüne geçecek yatırımları yapmak yerine felaketin büyümesini seyredenler bu şehri aydınlatamaz. Kirliliği görüyorsunuz değil mi? Kimin görevi bu, belediyenin... Türkiye’de İzmir dışında hiçbir yerde kanalizasyon ve yağmur suyu ayrıştırması yapmayan bulunmuyor. Biz şehirlerimize eser ve hizmet getirirken asla ayrımcılık yapmadık...

KÜLTÜR-SANAT MERKEZİNE KÜTÜPHANE MÜJDESİ 
Alsancak’taki kültür-sanat merkezi yapılması planlanan Tekel Fabrikası’na kütüphane de ekleneceğini müjdeleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini, “İstismar siyaseti yapanların ne size ne bu ülkeye faydası yoktur. Tam tersine kendileri sürekli gerilimden beslediği için yalanla sizleri oyalama yoluna gitmişlerdir. Bay Kemal’in, CHP’nin ortaklarına bakın notunuzu verin. Önünüze koyacağı herhangi bir eseri olmayanlar yarın karşınıza geldiğinde hak ettikleri cevabı vermeye hazır mıyız? Bugün İzmir’de vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştıran hangi hizmet varsa altında bizim imzamızı göreceksiniz. Hız kesmeden devam edeceğiz. İnşallah İzmir’in diğer tüm sorunlarını da sorumluluklarını yerine getirmeyenlere rağmen birer birer çözeceğiz. Gençlerimize müjde vermek istiyorum. Geçtiğimiz haftalarda bir araya geldiğimizde gençlik merkezlerimizdeki kütüphanelerin 24 saat açık olacağını söylemiştim. İzmir’de bu ihtiyacı karşılayacak düzeyde şehrimizin tarihinde önemli yeri olan Tekel Fabrikası’nı içinde fabrikası ve müzesi de olan bir kültür sanat merkezine dönüştürmeyi planlıyoruz. İnşallah bu hizmeti en kısa zamanda sizlere kazandıracağız. Şehri çamur deryasından kurtaran asfalt Osman gibi bugünkü acıklı hale getirenleri de sizlerin takdirine havale ediyoruz” diyerek tamamladı. 

BAKANLAR VE YILDIRIM NE MESAJ VERDİ? 

"Konutlarımızı teslim etmenin mutluluğunu, gururunu, heyecanını yaşıyoruz"
Bayraklı ilçesinde depremde yıkılan binaların bulunduğu bölgede tamamlanan konutların önünde düzenlenen törende konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, İzmir'de tarihi bir güne tanıklık ettiklerini söyledi.

30 Ekim 2020'deki depremin ardından şubat ayında konutların yapımına başlandığını, 9 ay gibi kısa zamanda deprem konutlarının tesliminin gerçekleştiğini anlatan Kurum, "İzmir'imize 30 Ekim'de bir söz vermiştik. Ayda bebeğin, İnci bebeğin bize uzanan elini hiçbir zaman bırakmayacağız demiştik ve Allah'ın izniyle, sizlerin destekleriyle konutlarımızı teslim etmenin mutluluğunu, gururunu, heyecanını yaşıyoruz. Yeni konutlarımız İzmir'imize hayırlı uğurlu olsun diyorum." ifadelerini kullandı.

"Artık güçlü bir Türkiye var"
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de geçen yıl yaşanan depremle İzmir'e nazar değdiğini, 117 canın yitirildiğini, 1034 vatandaşın yaralandığını dile getirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda devletin tüm imkanlarıyla İzmir için seferber edildiğini kaydetti.

Konutların kısa sürede tamamlandığına dikkat çeken Pakdemirli, "Kimse endişelenmesin, üzülmesin artık güçlü bir Türkiye var. Ne mutlu bize ki milletin derdiyle dertlenen, sevinciyle mutlu olan bir Cumhurbaşkanı'mız var. Bu milletin arkasında önce Rabb'imiz sonra 'her hal ve şartta önce millet önce memleket' diyen Recep Tayyip Erdoğan var. 19 yıldır hizmetleriyle vatandaşın gönlünde yer eden Türkiye'nin kalkınmasını şiar edinen bir hükümet var." dedi.

"Büyük kalkınma hamleleri yaptık"
İzmir için ellerini değil, başlarını taşın altına soktuklarını, büyük kalkınma projelerini hayata geçirdiklerini, ne söz verdilerse yerine getirdiklerini kaydeden Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu vatana son 19 yılda büyük hizmetler kazandırdık. Büyük kalkınma hamleleri yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Halkımıza hak görülmeyen her şeyi, sağlıkta, eğitimde, tarımda, enerjide sunduk. İnsanımıza o güne dek verilmeyen değeri biz verdik. Şimdi bir çuval inciri kimsenin berbat etmesine izin vermeyiz. Biz ülkemizi üç beş çapulcunun şımarık naralarına teslim edecek değiliz. Dolayısıyla herkes haddini de yerini de bilecek."

Pandemi ve kuraklık nedeniyle tüm dünyada zor bir dönem geçirildiğine işaret eden Pakdemirli, "Maalesef üretimdeki düşüşler, pandemi etkisi, tedarik, lojistik sıkıntılar, ülkelerin korumacı tutumları işleri iyice zorlaştırıyor. Ancak samimiyetle ifade etmeliyiz ki bu zor dönem AK Parti haricindeki hiçbir hükümet döneminde yönetilemezdi. Biz de gençlerimiz, yarınlarımız için mücadele ediyoruz. Hangi zor koşullarda olursak olalım hamlelerimize yatırımlarımıza desteklerimize devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"İzmir size müteşekkirdir"
AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım da 30 Ekim'de büyük bir depremin yaşandığına işaret ederek, "30 Ekim'de İzmir sarsıldı ama İzmirli sarsılmadı. Bugün dimdik ayaktayız. Bugün daha da güçlüyüz, biriz, beraberiz, birlikte Türkiye'yiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın depremden hemen sonra İzmir'e geldiğini ve yaraların sarılması, acıların hafifletilmesi için büyük destek verdiğini kaydeden Yıldırım, "Yıkılan binalar en güzel şekilde yeniden yapıldı ve bugün 9 ay gibi bir sürede anahtar teslimi yapılıyoruz. Sağ olun Sayın Cumhurbaşkanım, sağ olun değerli Bakanım. Emeği geçen bütün kardeşlerimize teşekkür ediyoruz. İzmir size müteşekkirdir, İzmirliler adına şükranlarımızı sunuyoruz." diye konuştu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum