• Reklam

Çiğli Tramvayı test sürüşüne başladı

İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin yapımını sürdürdüğü Çiğli Tramvayı'nda test sürüşüne katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İzmirlilere yeni yıl hediyesi vermek istedik. Ulaşımdaki temel tercihimiz lastik tekerlekleri bir tarafa bırakmak ve raylı sistemleri çok daha etkin yaygın hale getirmek. İzmir'i demir ağlarla örmeye devam edeceğiz" dedi.

Çiğli Tramvayı test sürüşüne başladı
30 Aralık 2022 - 16:03 - Güncelleme: 30 Aralık 2022 - 16:05

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapımını sürdürdüğü Çiğli Tramvayı'nda test sürüşleri başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın katılımıyla gerçekleştirilen test sürüşüne, vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Karşıyaka Tramvay Atölyesi'nden başlayan test sürüşüne, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde (İAOSB) ara verildi. İAOSB'da Tunç Soyer ve beraberindekileri, İAOSB Başkanı Hilmi Uğurtaş karşıladı. Soyer, burada yaptığı açıklama sonrası test sürüşünü tamamladı. 14 duraktan oluşan ve uzunluğu 11 kilometre olan hattın, test sürüşlerinin tamamlanması sonrası Mart 2023'te işletmeye açılması planlanıyor.

'İZMİR'E YENİ YIL HEDİYESİ'

Karşıyaka Tramvay Atölyesi'nden başlayan ve İAOSB'de ara verilen test sürüşünün ardından açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, test sürüşü ile İzmirlilere yeni yıl hediyesi vermek istediklerini söyledi. İlk turu tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Soyer, "İzmir'e, yeni yılın bir armağanı olarak vermek istedik. Arkadaşlarımız bugüne yetiştirmeye başardılar. Tam güzergah üzerinde bir tur atacak hale getirdiler. Çocuklarımızla, muhtarlarımızla ilk turu yaptık. Raylı sistemler hem daha estetik hem daha konforlu, hem daha ucuz, hem daha temiz ulaşım demek. Ulaşımdaki temel tercihimiz lastik tekerlekli bir tarafa bırakmak ve raylı sistemleri çok daha etkin yaygın hale getirmek. Çok yoğun bir biçimde bu şehri raylı sistemlerle buluşturmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'İZMİR'İ DEMİR AĞLARLA ÖRMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Gaziemir-Karabağlar Metrosu'yla ilgili iki ilçenin başkanlarına ilk sunumların yapıldığını belirten Soyer, önümüzdeki günlerde geniş katılımlı toplantı yaparak muhtarlara, meclis üyelerine vatandaşlara sunum yapılacağını aktardı. Aynı şekilde Halkapınar-Kemalpaşa Metro proje çalışmasının devam ettiğini aktaran Soyer, "İzmir'i demir ağlarla örmeye devam edeceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi yatırımlarına kesintiye vermeden İzmirliye hizmet etmeye devam edeceğiz. Herkesin yeni yılı kutlu olsun" dedi. Çiğli Tramvayı hattının maddi boyutuyla ilgili bilgi veren Soyer, "17 Aralık 2020'de yer teslimi yapıldı. İşin başlaması için firmaya verdik. İşin süresi 2 yıldı. Normalde bugün tüm hattın işletmeye alıyor olmalıydık ama gerek pandemi gerek ekonomik koşullardaki sıkışıklık nedeniyle 5 ay uzatma verildi. Mayıs'a kadar süre verildi ama daha erken bitecek. İlginç olan, 2 yıl önce yer teslimi yaparken işin maliyeti 415 milyon liraydı. Geldiğimiz nokta maliyeti 2 milyarı aştı. 5 mislinden fazla maliyet artışı ile yüz yüze kaldık" ifadelerini kullandı.

SOYER'DEN HAMZA DAĞ'A TEŞEKKÜR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Tanıtım ve Medya Başkanı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ'a araç alımıyla ilgili yurt dışı finansman ihtiyacı için gösterdiği destek adına teşekkür eden Soyer şöyle konuştu:
"Az önce Hamza Dağ ile konuştuk. Yeni araç alımıyla ilgili ihale süreci vardı. Onun için de yurt dışı finansman kullanmamız gerekiyordu. Onunla ilgili Bakanlık izin vermiş. Yeni araç alımıyla ilgili önümüzde engel kalmadı. Hükümetimiz yurt dışından finansman kullanmamıza onay verdi. Hamza Bey'e yaptığı girişim ve aldığı sonuç için teşekkür ediyorum."

22 BİN 600 METRE RAY MONTAJI

Öte yandan iş kapsamında, Çiğli Tramvayı'nı Karşıyaka Tramvayı'na bağlayacak yaya ve bisiklet yolunu da içeren 750 metre uzunluğunda 1 adet viyadük, 6 adet trafo binası, 14 adet durak, Semra Aksu Caddesi yayalaştırma imalatları ile 11 kilometre hat imalatında 22 bin 600 metre ray montajının tamamlandığı belirtilirken, hattaki araçların parklanmasını sağlayacak geceleme hattı için inşaat çalışmalarının devam ettiği belirtildi. (DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum