• Reklam

CHP'de Özgür Özel adaylığını açıkladı

Mevcut Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na karşı sahneye çıkan Özgür Özel, adaylığını duyurdu. CHP'li siyasetçi, "Atatürk'ün partisini iktidar yapabilmek için adaylığımı ilan ediyorum" dedi.

CHP'de Özgür Özel adaylığını açıkladı
15 Eylül 2023 - 14:53
Geçtiğimiz mayıs ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde istediği sonucu alamayan CHP'de genel başkanlık yarışı başladı. CHP Grup Başkanı Özgür Özel, "Değişimin Yüzyılı, Yüzyılın Değişimi" sloganıyla yarışa katıldı.
Özel, "Parti içi iktidarı kazanmak için değil, Atatürk'ün partisini iktidar yapabilmek için CHP Genel Başkanlığı'na adaylığımı ilan ediyorum." ifadesini kullandı.
Seçimlerin kaybedilmesinden dolayı isim vermeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştiren Özel, partide yeniliğin şart olduğunun altını çizdi. Kılıçdaroğlu, dün yaptığı açıklamada, "Özgür Bey adaylığını ilan edecek." demişti.

"Seçimin kaybedilmesine dur diyemeyenlerin hikayesi"

Kameraların karşısına geçen Özel, adaylığına ilişkin konuşurken şunları söyledi:
"Bu bir yolculuğun hikayesidir. Sonu nedir diye düşünmeden yola çıkanların hikayesidir. Bu seçimin kaybedilmesine dur diyemeyenlerin, bu kayba engel olamamanın üzüntüsünü duyanların, kahrını çekenlerin hikayesidir.
İçi yananların, vicdan azabı çekenlerin, sorumluluk duyanların hikayesidir. Artık korkmayanların hikayesidir. Bu, Türkiye'yi değiştirmek için CHP'yi değiştirmeye inananların hikayesidir. Bu bir ilk adımdır ama kararlıdır."

"Büyük iktidar hayalinin adımı: Yine başaracağız"

"Partimizin yönetimi yenilginin sorumluluğunu üstlenmedi. Bu, bir büyük iktidar hayalinin ilk adımıdır. En büyük dönüşümler en büyük kırılmaların yaşandığı dönemde yaşanır.
Yeni yüzyılda yeni yaklaşımlarla yol alacağız. Daha önce başardık, yine başaracağız. Seçim öncesi Türkiye'de oluşan değişim inancı hayal kırıklığına dönüştü. Alınan sonuca farklı bahaneler üretildi. Parti içi iktidarı korumaya odaklandılar.

39 milletvekili tepkisi

İttifak siyaseti ittifak kuranların birbirine dönüştüğü bir siyaset olmamalıdır. Partimizin seçilecek sıralardan 39 milletvekilini başka partilere vermesi, parti vicdanında, parti tarihinde unutulmayacak bir hasar bırakmıştır.

Bu süreç, hiçbir parti için müzakereye, üzerinde uzlaşılmış bir iç hukuka, objektif ölçüye ve değerlendirme kriterlerine dayanmaksızın ve parti içi denetime kapalı olarak yürütülmüştür.

"Partinin lideri yenilenmeli"

Güçlü ve umut veren bir değişim için partinin lideri, kadroları, yönetim biçimi, örgüt yapısı, siyaset yapma tarzı ve söylemi, program ve tüzüğü yenilenmelidir."

"Kayıt dışı siyasete teslim olmamalıyız"

Özgür Özel, konuşması sırasında partinin mevcut liderliğinde sert eleştiriler yöneltti. Seçim sürecinde ittifak kurulan partilerle imzalanan protokollerle ilgili bilgilendirme yapılmadığını belirten Özel, parti içi demokrasi mesajı verdi. Danışmanlık kurumunun partiyi işlevsiz hale getirdiğini, kararların atanmış danışmanlar tarafından alındığını anlatan Özel, "CHP, asla kayıt dışı siyasete teslim olmamalı." diye konuştu.

Seçilirse 3 dönem kuralı getirecek

CHP'de 5 dönemdir milletvekilliği yapan Özel aldığı kararı duyururken seçilmesi durumunda parti içinde yapacakları değişiklikleri duyurdu.

Buna göre Özel'in seçilmesi durumunda milletvekilliği, belediye başkanlığı ve meclis üyeliği için 3 dönem kuralı getireceği görüldü.

Konuya ilişkin, "Genel merkez yöneticiliği, milletvekilliği, belediye başkanı ve meclis üyeliği için 3 dönem sınırı getirilecektir, bir sonraki dönem için ise performans ölçütleri tanımlanacaktır" ifadeleri yer aldı.

'Genel başkan tüm üyeler tarafından seçilecek'

Özel'in programındaki bir diğer dikkat çeken detay ise genel başkanın tüm üyeler tarafından seçileceği oldu.

Programda yine milletvekili, belediye başkanları ve meclis üyelerinin belirlenmesinde ön seçim yapılacağı aktarıldı.

Öte yandan Özel'in programında yer alan diğer maddeler şöyle;

"-Üye reformu ile birlikte, parti yönetiminde uygun dijital yöntemlerle, tüm üyelerin sürece dahil edilmesi sağlanacaktır.

-Mevcut mevzuatların getirdiği sınırlamaları aşacak şekilde her kademede seçimlerde doğrudan üyelerin etkin söz sahibi olacağı yöntemler geliştirerek, üye iradesi partinin esası kılınacaktır.

-Mahalle, ilçe ve il kongrelerinde aktif üyelerin katılımı ile çarşaf liste usulü temel alınacaktır.

-İhtiyaç duyulan uzmanlık kadroları için yasadan gelen merkez yoklaması hakkının kullanılması halinde, bur çerçevede bir dönem milletvekili olarak görev alanların bir sonraki dönemde önseçime girmesi zorunlu hale getirilecektir.

-Kadın, genç ve engellilerin parti organlarındaki ve aday listelerindeki temsilinin arttırılması sağlanacak, adaylıklar fermuar yöntemi ile uygulanacaktır."


YORUMLAR

  • 0 Yorum