Cezayı ödemeyen yandı

    İzmirli avukat Mehmet Emin Keleş, salgın döneminde sokağa çıkma yasağına, sosyal mesafe kurallarına uymayanlara, park, sahil ve piknik alanlarında bulunanlara kesilen cezalar ödenmezse icrayla alınabileceğini belirtti.

    Cezayı ödemeyen yandı
    12 Mayıs 2020 - 01:06

    Koronavirüs önlemleri kapsamında alınan kararlardan biri olan 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Bunun dışında 31 ilde sokağa çıkma yasakları uygulandı, bir kısmında sona erdirildi. Bu yasağın yanı sıra 81 ilde geçerli olmak üzere sosyal mesafe kuralları da getirildi. Sahilde, parkta yürümek, kalabalık ortamlarda bulunmak yasaklandı.

    Bu kararlara uymayanlar için cezalar getirildi. Bu cezalar binlerce kişiye kesildi. Peki bu cezalar nedir önce ona bakalım.
    İzmirli tanınmış hukuk adamı Avukat Mehmet Emin Keleş, cezaların yasal dayanağını şöyle anlattı:
    “Koronavirüs salgını dolayısıyla alınan önlemler kapsamında; sokağa çıkma yasağının uygulandığı günlerde İçişleri Bakanlığı genelgesinde muaf tutulan kişiler dışında sokağa çıkan şahıslara 3 bin 150 lira idari para cezası uygulanıyor. Dayanağı 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282. Maddesi’dir.
    Bu kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, 789 Türk Lirasından 3.180 Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.
    Sokağa çıkma yasağının olmadığı günlerde, sosyal mesafe kurallarına uymayanlara, piknik ve park yerlerinde bulunanlara, araç kapasitesi üzerinde yolcu taşıyanlara ise Kabahatler Kanunu 32. maddesi uyarınca ‘emre aykırı davranış’ sebebiyle 392 lira idari para cezası yaptırımı uygulanıyor.”



    İCRA YOLUNA GİDİLEBİLİR
    Avukat Keleş, akla takılan tüm sorulara açıklıkla ve yasalara dayanarak cevapladı. İdari para cezalarının vatandaşın kabahat niteliğindeki eylemlerine karşı uygulandığını ve hapis cezasına çevrilemeyeceğini dile getiren Avukat Mehmet Keleş, “İdari para cezasının ödenmemesi durumunda, vatandaşa karşı icra yoluna gidilebilir. Kişi adına kayıtlı taşınmazlar veya banka hesaplarına haciz konulabilir” dedi.
    İdari para cezalarına karşı, cezanın vatandaşa tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde Sulh Ceza Mahkemeleri'nde itiraz yoluna başvurulabileceğini belirten Keleş, “İdari para cezaları, tebliğ tarihinden itibaren 15 günlük süre içerisinde ödenirse; 1/4 oranında indirim yapılır. Cezanın ödenmesi, itiraz yoluna gidilmesine engel değildir” diye konuştu.


    YORUMLAR

    • 11 Yorum
    • Deniz
      2 yıl önce
      Bunedir ya evin omune ciktim diye polis ceza yazdi Yok param.iisizim ceza falan oduycek durumum yok canimimi alcaklar
    • kemal ata
      3 yıl önce
      zaten icralik olmusum.uzerime kayitli bir sey yok bugun ceza kestiler 3150 tl ödemiyorum gelinde alin nasil.alabiliyorsaniz.
    • Ömer b...
      3 yıl önce
      Bugün ceza yedik polise kusura bakma dedik polis bize küfür ediyor
    • Sultan
      3 yıl önce
      Bende bugün ceza yedim gece eşim beni darp etti dövdü bende gidip darp raporu aldım şikayetcı olmak için polısler bana ceza yazdı karantınayı ıhlal ettınız dıye ben degıl eaım covıd evden cıkmayım ne yapsaydım öldürsemiydi beni diyorum hiç ses yok nerde bu adalet acaba
    • IBRAHIM
      3 yıl önce
      Bende yedim cezada madem tam gorevini yapsinlar herkese yazsinlar Allah tan 1 gun ciktik maskesiz sigara icen polisler mesafe kurallarina uymayanlar dolu hazinenin parasi cogalsin diye ben ogrenci halimle para odeyemem.
    • Ômer
      3 yıl önce
      Ceza yemisim bugun ogrendim. Cezayi yazan polis bana bu tutanak dedi. Birdaha yakalanirsan ceza olur diye dalga gecti birde. Odeyecek imkanim yok zaten odemiyecemde. İster silsinler ister silmesinler kurus odeyecek halim yok. Devlet de hep fakir fukaradan geciniyor. Bu kadar olmaz kardesim ya ayip ayip
    • Beyza Genç
      3 yıl önce
      Ödediniz mi 392 lira miydi size gelen ceza odemediyseniz ne oldu?
    • Cahit
      3 yıl önce
      aynen gardaş
    • adalet
      3 yıl önce
      arkadaş kurala uymuyorsunuz sonra ayıp ayıp diye devleti suçluyorsunuz, kurala uyan vatandaş memleketin enayisi mi oluyor bu durumda??? en doğrusu sizin gibi meydan okuyup cezayı ödemem diyene haciz değil hapis cezası verilmesidir. devlet de eğer adilse kurala uymayana mutlaka yaptırım uygular, uyumlu şekilde evinde oturan insanlar *** mı?!
    • Hasan
      3 yıl önce
      Bu cezalar kalkmazsa battik beyler, bayanlar. Ya hayir o kadar insan disari cikmisken polisin beni bulmasida ayri bi mesele. Son 2 gün kala yasaklarin kalkmasina ceza yedik iyi mi? Ne ödeyecek durumum var ne mal varligim var. İnsallah af cikar. Ama dolara bile vergi getiren devlet bu paralari almadan bize bi guzellik yaparmi emin degilim. Hadi hayirlisi ins guzel bi haber cikarda devlet bizi bunaltmaz bu iş için.
    • Suleyman coskun
      3 yıl önce
      Bu cezaları büyük bir ihtimal ile iptal ederler af uygulanır.