Çevrimiçi flört dolandırıcılığı: Dikkat edilmesi gereken 6 işaret

    Çevrimiçi flört uygulamalarının artışı ile birlikte, dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmak da önemli hale geliyor. Çevrimiçi flört uygulamaları üzerinden gerçekleşen dolandırıcılıklar artışta olsa da, bir dolandırıcıyı tespit etmenize yardımcı olacak bazı işaretler vardır.

    Çevrimiçi flört dolandırıcılığı: Dikkat edilmesi gereken 6 işaret
    07 Şubat 2023 - 19:15 - Güncelleme: 08 Şubat 2023 - 16:22

    Şüpheli e-postalardan para taleplerine ve garip davranışlara kadar, işte bir çevrimiçi flört dolandırıcılığını tespit etmeye çalışırken dikkat etmeniz gereken 6 işaret. Çevrimiçi flört uygulamalarında ne arayacağınızı bilmek, zaman ve para israfından ve gönül yaralarından sizi koruyabilir.

    Çevrimiçi flört dolandırıcılığı nedir?

    ExpressVPN’in tanımına göre, sanal flört dolandırıcılığı bir arkadaşlık uygulamasında sahte bir kimliğe bürünen ve kişileri dolandırma amacıyla sahte ilgi gösteren bir suçluyu içerir. Çevrimiçi flört dolandırıcılığını arkadaşlık uygulamalarının kullanımının artışı ile birlikte son yıllarda büyük artış göstermiştir.

    İşte çevrimiçi flört dolandırıcılığını belirlemenize yardımcı olabilecek 6 işaret:

    İşaret 1: Alışılmadık Derecede İyi Bir Profil

    Çevrimiçi flört dolandırıcılarının profillerini özellikle çekici göstermeye çalışmasının birkaç yolu vardır. Bunlardan en yaygın olanı, sahte fotoğraflar veya profesyonel görünümlü resimler kullanmaktır. Tabii ki, dolandırıcının sizi gerçekte olduğundan daha çekici olduklarına inandırmak için sahte fotoğraflar kullanması muhtemel. Bazı dolandırıcılar gerçek hayatta gerçekten çekici olabilir, bu nedenle çevrimiçi profillerde kendi fotoğraflarını da kullanabilirler.

    İşaret 2: Para istemek

    Pek çok kişi, yeni bir partner bulmaya çalışmak için flört uygulamalarını kullanır, ancak bir dolandırıcı sizden bu uygulamalar üzerinden para isterse, kişiyi engelleyin ve iletişimi kesin. Dolandırıcıların onlara para göndermenizi sağlamaya çalışmasının birkaç yolu vardır. Bu yöntemlerden biri, dolandırıcının genellikle bir çekiliş yoluyla bir tür ödül kazandığınızı düşünmeniz için sizi kandırmasıdır. Dolandırıcılar, bir hediye şeklinde olan ‘’ödülü’’ almadan önce genellikle sizden onlara vergi olarak küçük bir miktar para ödemenizi isterler.
    Dolandırıcılar aynı zamanda başta size birkaç hediye gönderebilir ve gözünüzü boyayabilirler. Siz de kişinin sizi dolandırmayacağına inandığınız için kişiye güvenip para gönderebilirsiniz. Bunu yapmayın.


    İşaret 3: Buluşmak yerine görüntülü veya sesli arama tercih ederler

    Bir dolandırıcı sizinle yüz yüze görüşmektense görüntülü olarak sohbet etmeyi veya telefonda sesli görüşme yapmayı tercih edebilir. Dolandırıcı, gösterdiği kişi değilse kamerasının bozuk olduğunu iddia eder ve sadece sesli olarak sizinle görüşür. Dolandırıcılar güveninizi kazanmak için görüntülü konuşma da yapabilir fakat gerçek hayatta buluşmaktan ellerinden geldiğinde kaçınabilirler.



    İşaret 4: Kişisel bilgi istemek

    Bir dolandırıcı sizi daha iyi tanımak ister çünkü kurbanının zayıf noktalarını kullanmak ister. Bu yüzden bir uygulamada daha çok yeni tanıştığınız biri sizden kendinizle ilgili hassas bilgileri paylaşmanızı isterse, bilgilerinizi paylaşmayın.
    Yaygın bir çevrimiçi flört dolandırıcılığı, bir dolandırıcının sizinle iletişim kurduğu ve profilinizi bir çevrimiçi flört uygulamasında gördükten sonra size aşık olduğunu iddia ettiği ‘’çevrimiçi ilişki’’ dolandırıcılığıdır.  Sizi gerçekten sevdiklerini kanıtlamak için sizinle yüz yüze görüşmek istiyor gibi yaparlar fakat hep bir sorun çıkar. Bu dolandırıcılıklar tehlikelidir çünkü dolandırıcı gerçekte paranızı isterken sizi ‘’sevdiğine’’ ikna etmeye çalışırlar. Bu duruma düşmemek için sadece internet üzerinden iletişim kurduğunuz kişiler ile görüşürken onlara hassas bilgilerinizi vermeyin ve herhangi bir para yardımında bulunmayın.


    İşaret 5: Sohbeti flört platformundan başka yere taşımak istemek

    Bir dolandırıcı, uygulamada veya ilk tanıştığınız web sitesinde gerçekleşen konuşmanızı özele taşımak isterse dikkatli olun. Dolandırıcının bunu isteme sebebi onu uygulamaya bildirmemeniz içindir.

    İşaret 6: Garip bir Türkçe kullanıyorlarsa

    Flört uygulamasında konuştuğunuz kişi kulağa çok mu robotik geliyor? Devamlı yazım hataları mı yapıyor? Size devamlı tıklamanızı istediği linkler mi gönderiyor? Bu kişiyi hemen engelleyin ve ihbar edin çünkü bir dolandırıcı olabilir.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum