Çanakkale'deki orman yangınında 3'üncü gün

    Çanakkale'de önceki gün çıkan orman yangını sürüyor. 11 köy yangın tedbir amacıyla boşaltılırken, 4 gece görüşlü yangın helikopteri ile müdahale edilen yangını söndürme çalışmalarında günün ilk ışıklarıyla birlikte helikopter ve uçaklar yeniden kullanılmaya başlandı. Alevlere, toplam 8 uçak, 28 helikopter, 240 arazöz, 77 su tankeri, 445 araç ve iş makinesi ile 3 bin 100 personelle müdahale ediliyor.

    Çanakkale'deki orman yangınında 3'üncü gün
    24 Ağustos 2023 - 10:46 - Güncelleme: 24 Ağustos 2023 - 13:01

    Merkeze bağlı Damyeri köyü yakınlarında önceki gün saat 11.30 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle orman yangını çıktı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayılan yangına itfaiye ekiplerinin yanı sıra Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ve diğer kurumların araçlarıyla müdahale edilmeye başlandı. Geniş bir alanda etkili olan yangın için bölgeye takviye ekipler sevk edildi. 

    Dün havanın kararmasıyla birlikte gece görüş sistemine sahip helikopterler dışındaki hava araçlarıyla müdahale sonlandırıldı. Gece boyunca 4 gece görüşlü yangın söndürme helikopteri ve çok sayıda orman işçisiyle alevlerle müdahale edildi.

    Bugün havanın aydınlanmasıyla birlikte helikopter ve uçaklar yeniden devreye girdi. Alevlere 8 uçak, 28 helikopter, 240 arazöz, 77 su tankeri, 445 araç ve iş makinesi ile 3 bin 100 personel ile müdahale ediliyor.

    11 KÖY BOŞALTILDI

    Yangın nedeniyle ilk etapta 9 köyün boşaltılmasının ardından 2 köy daha tedbiren boşaltı. Ancak alevlerin bu köyler için risk oluşturmağı açıklandı. Ayrıca yangın bölgesinde 5 trafo, 3 köy ve 265 abonede enerji kesintisinin devam ettiği belirtildi. Yangında 95 kişi dumandan etkilenirken, 8 vatandaşın tedavisinin sürdüğü açıklandı.

    BOĞAZDA TRAFİK ASKIYA ALINDI

    Hava araçlarının denizden su alabilmesi için dün akşam saatlerinde tek yönlü trafiğe açılan Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği saat 03.00 itibariyle geçici olarak çift yönlü askıya alındı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada. "Çanakkale'deki orman yangını nedeniyle havadan müdahale araçlarının denizden su alabilmesini teminen  Çanakkale Boğazı gemi trafiği, gece saat 03.00'ten itibaren geçici olarak çift yönlü askıya alındı" ifadelerine yer verildi.

    SON DAKİKA
    ÇANAKKALE BOĞAZI TEK YÖNLÜ TRAFİĞE AÇILACAK

    Çanakkale'deki orman yangınının 3'üncü gününde, hava araçlarının denizden su alabilmesi için saat 03.00 sıralarında çift yönlü askıya alınan Çanakkale Boğazı gemi trafiği, saat 11.00 itibaren güney-kuzey tek yönlü trafiğe açılacak. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Çanakkale'deki orman yangını nedeniyle çift yön geçici olarak askıya alınan Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin, saat: 11.00'den itibaren güney-kuzey tek yön olarak açılması planlanmaktadır" denildi. 

    Yangının büyüklüğü, gün ağarınca ortaya çıktı, yanan alanlar dron ile görüntülendi. Ormanda geniş bir bölgede yeşil rengin griye döndüğü görüldü.
     

    ORMAN İŞÇİLERİ YANGINI ANLATTI

    Çanakkale'deki orman yangının söndürme çalışmalarına katılan orman işçileri, yaşadıklarını anlattı. Orman işçilerinden Süleyman Işık, "48 saat içinde çok şeyler yaşandı. Can kaybımız çok şükür yok ama telef olan hayvanlar var. İhbar 11.30 civarında geldi, hemen harekete geçtik. Yetiştik ama 300 metre aşağıya hortum çekmek zorunda kaldık. Ama maalesef Çanakkale'miz rüzgarıyla meşhur. Yangın da bu yüzden şiddetlendi. Tutamadık. Ondan sonra canla başla mücadele etmeye devam ettik. Türkiye'nin her yerinden ekipler geldi. Orman içinde kötü manzaralar vardı. Hayvanların can kaybı fazla. Çok üzücü. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" dedi.

    Orman ekibinden Ömer Faruk Özcan ise "Yangının çıkış anından itibaren canla başla mücadele ettik. İlk anda zorluk yaşadık çünkü rüzgar bizden hızlı gidiyordu. Hava araçlarının ve yer ekiplerinin desteğiyle söndürmeye çalıştık. Her yangında olduğu gibi ormanın içinde manzara kötüydü. Yorgunuz. Evimizi özledik ama yine de sahadayız" ifadelerini kullandı.

    YARALANAN KAPLUMBAĞA VE KURBAĞA SAĞ KURTARILDI

    Hayvan Arama Kurtarma (HARK) ekibi, merkeze bağlı Yağcılar köyü mevkisinde yangında zarar gören çiftlikte yaralı halde kaplumbağa ve kurbağa buldu. Ekipler gerekli önlemleri alıp, yaralı hayvanları tedaviye aldı. HARK görevlisi Mansur Karaca, "Bulunduğumuz bölge ilk gün yanan bölgelerden biri. Dün gece buraya geldik. Ama maalesef gece olduğu için hayvanlara ulaşamadık. Bugün tekrar tarama yaptığımız zaman kaplumbağayı bulduk. Kaplumbağa çok kötü değildi, ufak tefek yaraları vardı. Veteriner hekimimiz ilk müdahaleyi yaptı ama kurbağanın durumu kötüydü. Tamamen kurumuştu ve ölmek üzereydi. Ona da hemen ihtiyacı olan alanı sağladık. Şu an iyi durumda" diye konuştu. (DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum