• Reklam

Çamaşır makinası motorundan arı sağma makinesi üretti

BALIKESİR'in Edremit ilçesinde hobi olarak geri dönüşebilir malzemelerden çeşitli ürünler yapan emekli hava astsubayı Salih Akçay (53), atıl durumdaki çamaşır makinesi motorunu kullanarak arıcılar için önem taşıyan arı sağma makinesi üretti.

Çamaşır makinası motorundan arı sağma makinesi üretti
09 Temmuz 2022 - 19:38 - Güncelleme: 09 Temmuz 2022 - 19:39

Eğitmen Hüsnü Akçay ve asker Salih Akçay çifti 2021 yılında emekli olarak, Edremit ilçesindeki yazlıklarına yerleşti. Çift, hobi olarak el işi ürünleri üzerinde çalışmaya başladı. Eşi Akçay'ın yaptığı çalışmalardaki başarısını fark eden ancak atölye açmaya cesareti olmadığını gören Hüsnü Akçay, eşine sürpriz yapıp, bir atölye kiraladı. Çift, atölyede arızalı olan çeşitli makinelerin değerlendirmeye başladı. İlk olarak çeşitli dekoratif ürünlerle başlayan atölye çalışmaları sırasında, Salih Akçay'ın dikkatini, arıcıların zorlandığı noktalar dikkatini çekti. Arıcıların, bal sağımı konusunda yüksek maliyetlerle makine almak zorunda kaldıklarını fark eden Akçay, atıl durumdaki çamaşır makinesinin motorunu kullanarak arı sağma makinesi üretti.

'MALİYETİ DÜŞÜK BİR TASARIM HAZIRLADIM'

Makinenin özelliklerini çıkardığını ve proje hazırlayarak, çalışmalara başladığını anlatan Akçay, "Arıcıların bal sağma makinesini temin etmede güçlükler yaşadıklarını görmüştüm. Amatör bir arıcı için maliyeti düşük bir tasarım hazırladım. 2 ve 3 çerçeveli, el ile çevrilen bal sağma makinasının imalatına başladık. 4-5 bin liraya satılan bu aletlerin otomatikleri ise 10 ila 20 bin lira arasında değişiyor. Ben bunları 800 ile bin lira arasında değişen fiyatlarla üretiyorum. Beni mutlu eden kısmı, atılacak hurda durumdaki motorların bu şekilde değerlendirilerek ekonomiye kazandırılabilmesi" dedi.

'100 MALZEMEDEN 98'İ GERİ DÖNÜŞÜYOR'

Atölyeye giren malzemeleri mutlaka bir şekilde değerlendirmeye özen gösterdiğini söyleyen Salih Akçay, "Atölyemize giren 100 malzemeden, 98 tanesi mamul ürün olarak değerlendirip, ekonomiye kazandırmaya çalışıyoruz. Polen temizleme makinesi, tel germe, çıta germe aparatları gibi üretimler de yapıyorum. Bu konudaki katkılarından ve bana yol açmasında dolayı eşime teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

'YAPABİLECEĞİNİ BİLİYORDUM'

Atölyeyi açarken eşine sormadan karar verdiğini söyleyen Hüsnü Akçay ise "Gittim, esnaf odasına kaydımı yaptırdım. Çünkü yapabileceğini biliyorum. Ben ona güveniyorum. Malzeme teminini yapıyorum. Teşvik ediyorum. ARGE çalışmaları çoğunlukla bana ait. Sırt, sırta verdik. Ekonomiye bir katkımız olsun" dedi.(DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum