Büyükşehir Meclisinin son oturumunda trafo ve siluet tartışması!

    Büyükşehir Meclisinin son oturumunda trafo ve siluet tartışması!

    Büyükşehir Meclisi’nde 5 önergenin oyçokluğu, 75 önergenin de oybirliğiyle kabul edilerek geçtiği yılın son oturumuna trafo, plan notu ve siluet tartışmaları damga vururken, Başkan Soyer’in önemli mesajlar verdiği birleşimde Kemeraltı esnafı ve Su Ürünleri Kooperatifleri için de önemli destek kararları alındı.

    Büyükşehir Meclisinin son oturumunda trafo ve siluet tartışması!
    16 Aralık 2023 - 09:41
    İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi aralık ayı üçüncü oturumu önerge mesaisi boyunca Başkan Tunç Soyer ardından da Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. 

    5 önergenin oyçokluğu, 75 önergenin de oybirliğiyle kabul edilerek geçtiği oturuma trafo, plan notu ve siluet tartışmaları damga vururken, Başkan Soyer’in önemli mesajlar verdiği birleşim de Kemeraltı esnafı ve Su Ürünleri Kooperatifleri için de önemli destek kararları alındı. 

    TRAFO TARTIŞMASI 
    Oturumda perde trafo tartışmasıyla açıldı. Kiraz Belediye Meclisi’nden gelen park alanına trafo önergesi komisyonlardan geldiği şekliyle oy çokluğuyla reddedilirken tartışma konusu oldu. 

    İlk sözü alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe süreçte daha önce de bazı trafo alanlarının yer altına alınması için oybirliği verdiklerinin altını çizerek şehirlerin gelişimi gereği tamamın yer altına alınmasının mümkün olmadığını bazı yerlerde bunlara olanak tanınması gerektiğini söyledi. 

    MHP’li Meclis Üyesi Hakan Şimşek ise, “Bir şeyleri yaparken yeni düğümler atmamamız lazım. Belki gelecekte zaruri ihtiyaçlar duyulduğunda bu imalatları yeraltına indirmek gerekli olabilir. Ama şu anda şehirler hızlı gelişim içerisinde ve enerjiye ihtiyacı var. Yeraltına alma önerisi imalat olarak hem güç hem de yüksek maliyetlere sebep veriyor” diye konuştu. 

    İYİ Partili Meclis Üyesi Sedat Sarı ise, “Bu Büyükşehir Belediyesi’nde buradaki meclis aritmetiğinden dolayı yeraltına alınması kaydıyla geçiyor. Sonra mesela Aliağa’ya gidiyor, orada da başka bir aritmetik var, kabul ediliyor ve kısır döngüye giriyor. Dolayısıyla bunu bu şekilde devam ettirmektense komisyon üyelerinin GEDİZ Elektrik’le bunu elzem durumdaki yerleri ayırarak bir mutabakata bağlaması gerekir” yorumunda bulundu. 

    AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise şunları söyledi: Bir karmaşadan bahsetmek istiyorum. Burada yaşanmış bir örnek var. Bayraklı’da bunlar tartışıldı, yeraltına alınması kararı verildi ama teknik olarak fiziki koşullar gereği bunun yapılamayacağı görüldü ve yeniden yer üstüne karar kılındı. Hepimizin gönlünden geçen tabi ki yerin altında olması. Burada elbet bir şirketin avukatlığını yapmayacağız ama bundan 3 hafta önce iklim krizi neticesinde bir su baskını oldu. Hepsini yer altına yaparsak bu çok doğru bir yaklaşım olmaz. O yüzden bu önergenin yeniden değerlendirilmesini talep ediyoruz. 

    Tartışmada son sözü alan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Herkes haklı, herkesin söylediğinin doğruluk payı var. Dolayısıyla çok uzatılacak bir şey yok. Prensip olarak mümkün olduğu kadar yer altına yapılması konusunda ısrarcı olacağız, bunda bir tereddüt yok. Ama elbette bir zorunluluk hali varsa, başka seçenek yoksa tabi ki yer üstüne de izin vereceğiz. Kategorik bir karşı çıkışımız söz konusu değil” açıklamasını yaptı. 



    SOYER’DEN PLANLAMA TALİMATI! 
    Oturumda Çimentaş tarafından Büyükşehir Belediyesi’nin plan değişikliğine yapılan itirazın oyçokluğuyla reddedildiği önerge de gündeme geldi. AK Partili Boztepe kent genelini kapsayan bir plan notuyla ağır sanayilerin tamamının kent dışına çıkarılmasını sağlanmasını önerdi. 

    Boztepe’nin açıklamasının ardından söz alan Başkan Soyer’den bu yönde çalışma yapılması yönünde talimat geldi. Soyer, “Ben Hüsnü Bey’e kesinlikle katılıyorum. Şehir içindeki tüm ağır sanayilerin çıkarılmasıyla ilgili olarak… Buradan hem imar komisyonumuza hem planlama dairesindeki arkadaşlarımıza söylemiş olayım, bu çalışmayı derhal başlatınız ve meclise karar alacak şekilde çözümlerinizi getiriniz. Ama şunu da söylemek isterim gerçekten 2 seneyi aşkın bir süredir bu şirketlerle defalarca bir araya geldim, ikna etmek için konuşmalar yaptım. Maalesef olumlu bir şey alamadık. 20-30 sene önce bu fabrikalar şehir dışı sayılıyordu ama artık şehrin göbeğinde neredeyse… Çok büyük bir kirlilik ve sağlık sorunu yaratıyorlar. Bizim ivedi olarak bu meseleyle ilgili irademizi ortaya koymamız gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

    SİLUET PROTOKOLÜ DE GÜNDEM OLDU 
    Büyükşehir Belediyesi’nin kent merkezinde yapılacak binaların kent siluetine uygun şekilde inşa edilmesi için siluet yönetim çerçevesi oluşturulması adına İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü prokol imzalama kararı meclisten komisyonlardan geldiği şekliyle oy çokluğuyla onay alırken önerge hakkında önemli mesajlar da verildi. 

    “NE PLAN ALTLIĞINA UYGUN NE KENTİN YAPISINA”
    AK Parti Sözcüsü Hakan Yıldız ret oyu verdikleri önerge için, “Kentin bir takım temel sorunlarını tespit etmeye çalışıyoruz ama yaptırım gücü noktasında eksik kalıyoruz. Kentin bir kimliği olması gerektiğine inanıyoruz ama içerisine baktığımızda buralar planlaması tamamlanmış yerler. Mesela güneş koridorları oluşturulması maddesi var, zaten Göztepe sahilde Çin seddi gibi dizili binalara göre bir karar alınsa böyle bir plan yok. Bir plan altlığı yok. Sadece üst ölçekte yapılıyor ama uygulama sonuca gitmiyor. Ne plan altığına uygun ne kentin hali hazırdaki yapısına uygun” diye konuştu. 

    “SADECE SİLUETE BİLİMSEL TARİF GETİRECEK BİR PROKOTOL”
    Konu hakkında açıklama yapan Başkan Soyer ise şunları kaydetti: Hakan Bey’in kaygılarına katılıyorum. Daha köklü, daha radikal, daha geleceğe yönelik master planlar kesinlikle yapılmalı. Ama şunu söylemek isterim. Bu kentin siluetiyle ilgili bir takım kararlar alıyoruz. İlçe belediyeleri alıyor, Büyükşehir Belediyesi alıyor. 60 kat, 80 kat, 100 metre, 120 metre, Hilton’u geçmesin gibi kararlar. Bunlar son derece sübjektif kalıyor. Planlama dairesi çalışırken bile kendisinden şüphe duyuyor, çok mu sübjektif karar veriyoruz diye… Bu şehrin geleceği ile ilgili gerçekten bilimsel olarak siluetine bir tarif getirecek ve o tarif ışığında geleceğin planlanmasına ışık tutacak veriler alabileceğiz. Bundan ibaret… Bu kentin siluetiyle ilgili cümle kurulacakken bilimsel bir dayanak oluşmasına imkan verecek bir protokol. Fazla da abartmamak da lazım, fazlaca anlam da yüklemiyoruz. Sadece bilim insanları bu kentin silueti ile ilgili ne düşünüyorlar ve bize ne getirebilir bunu düşünüyoruz. 

    SEL VE TAŞKIN MAĞDURU ESNAFA DESTEK 
    Büyükşehir Meclisi aralık ayı üçüncü birleşiminde sel ve taşkın mağduru esnaflar için 2 önemli karar destek kararı alındı. Komisyonlardan oybirliğiyle geçen ve oturumda da aynı şekilde kabul edilen önergeler kapsamında Kemeraltı esnafına atık bedellerinden muafiyet ve su ürünleri kooperatiflerine de nakdi yardım yapılmasına karar verildi. 

    Buna göre Kemeraltı esnafı için 2024 yılı aralık ayı sonuna kadar evsel katı atık, transfer ve bertaraf bedellerinin alınmaması kararlaştırılırken, sağanak yağış ve sel sonucu tekneleri batan su ürünleri kooperatiflerine de 100’er bin liralık nakdi destek verilmesi kararlaştırıldı. 

    ŞAMPİYONLAR MECLİSTE 
    Öte yandan meclis oturumunda İzmir’in şampiyonları da onure edildi. Tarihinde ilk kez katıldığı LEN Kadınlar Challenger Kupası’nda şampiyon olarak Türkiye’ye su topunda ilk Avrupa kupasını kazandıran 
    Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Sutopu Kadın Takımı ile Azerbaycan’da düzenlenen Ordulararası Dünya Şampiyonası’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Güreşçisi Hasan Berk Kılınç kupa ve madalyalarıyla meclis kürsüsüne çıktı ve ayakta alkışlandı. 

    YORUMLAR

    • 0 Yorum