Bu fabrika için uçak düşürüldüğü belirtilmişti

    Dünyada küresel pazar büyüklüğü 60 milyar dolar olan bor karbürün Türkiye’de açılan tesisinde yılda 1000 ton bor karbür üretilmesi planlanıyor. Bor karbürün savunma sanayinin gücüne güç katması bekleniyor. Bor madeni hakkında yaptığı açıklamaları nedeni ile Prof. Arık'ın uçağının düşürüldüğü iddia edilmişti.

    Bu fabrika için uçak düşürüldüğü belirtilmişti
    19 Mart 2023 - 17:00
    Dünya bor rezervinin yüzde 73'üne sahip Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde açıldı. Savunma sanayisinin gücüne güç katacak bor karbür tesisinde yılda 1000 ton bor karbür üretilecek.
    Tam kapasite çalıştığında 279 kişinin istihdam edileceği tesisle birlikte bor cevherindeki katma değer artacak. Ekonomik açıdan bakıldığında ise bor tesisi, ciddi katkı verecek.

    1 ton bor karbür 45 bin dolar
    Buna göre bir ton bor, dönüştükçe değerlenecek. İşlenmemiş bir ton borun fiyatı 150 dolar olurken, yine 1 ton borik aside 1000 dolar fiyat biçiliyor. Dönüşüme girdiğinde ise fiyat katlanıyor.
    Bir ton bor karbür 45 bin dolar, zırh 300 bin dolar, takım tezgah ucu 1 milyon 200 bin dolar, kumlama nozulu 2 milyon 700 bin dolar ve bor karbürden yapılan 1 ton roket nozulu ise 4 milyon 300 bin dolar olarak değerleniyor. 
    Geçen yıl 1 milyar 321 milyon dolarlık satış geliriyle rekor kıran Eti Maden’in, bor karbür ile yeni rekorlara imza atması bekleniyor.



    "Ambargoların bize yaşattığı kayıplar giderilecek"
    Dünyada küresel pazar büyüklüğü 60 milyar dolar olan bor karbürün Türkiye’nin önünü açacak yeni bir gelişme olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Bor karbür, zırh aşınmaya dayanıklı mekanik parça üretimi gibi uygulama alanları da savunma sanayinin vazgeçilmezidir. Personel yeleklerinden korunaklı levhalara kadar pek çok yerde bu ürünleri görmek mümkündür. Bor karbür ülkemize stratejik katkı sağlamaktadır. Ambargoların bize yaşattığı kayıplar giderilecek.” dedi.
     

    BOR ÇALIŞMALARI İLE TANINAN PROF. ARIK UÇAK KAZASINDA ÖLMÜŞTÜ

    Türkiye bor madeninin önemini Prof. Dr. Engin Arık'ın açıklamaları ile öğrenmişti. Toryum madeninin ülkemizdeki enerji sorununa çözüm olacağını sıklıkla dile getiren ve yöndeki çalışmaları ile bilinen Prof. Dr. Engin Arık, 30 Kasım 2007'de Isparta'da düşen uçakta ekibiyle birlikte hayatını kaybetmişti. Arık'ın uçağının düşürüldüğü iddiaları Türkiye gündemine oturmuştu. 

    Engin Arık'ın ölüm yıl dönümünde açıklama yapan öğrencisi Türk Fizik Derneği Başkanı Baki Akkuş daha önce Odatv'ye yaptığı açıklamada  "Malum olay oldu. Kaza diyemeyeceğim ona. Uçak düştü" diye konuşmuştu.

    Prof. Dr. Engin Arık ve ekibinin uçağın düşmesiyle hayatlarını kaybettiği olay, 30 Kasım 2019'da zaman aşımına uğramıştı.

    UÇAK DÜŞÜRÜLDÜ İDDİASI

    Atlasjet'in, İstanbul- Isparta seferini yapan World Focus'tan (Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı A.Ş) kiraladığı yolcu uçağı, Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiğinde sırada Keçiborlu Türbetepe'de düşmüş yedisi mürettebat 57 kişi yaşamını yitirmişti

    FETÖ'nün Isparta yapılanmasıyla ilgili hazırlanan iddianamede FETÖ'cü Muammer Görgeç'in cep telefonundaki yaklaşık beş dakika süren ses kaydına göre, Görgeç ile kimlikleri tespit edilemeyen iki kişinin Isparta'daki uçağın düşmesiyle ilgili konuştuğu iddia etmişti.

    Şüpheliler'in Görgeç'e "Uçağı İsrailliler düşürdü. Ölen akademisyenler toryum üzerinde çalışıyordu. Çalışmalarda görev alan bir akademisyen uçakta yoktu. O akademisyeni bulup toryum bölgelerini tespit edelim" dediği öne sürüldü.

    Prof. Dr. Metin Arık, "WikiLeaks belgeleri yayımlanmaya başlanınca, sabotaj olduğuna kanaat getirdim. Wikileaks belgelerinde, kazanın yaşandığı günün akşamı, dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru'nun, Amerika Büyükelçisi'ni telefonla arayıp ABD ile olan işbirliğinin gizli tutulmasını istediği öne sürüldü. Mahkeme tutanaklarına giren bu iddiaya göre Ali Arıduru, ABD Büyükelçisi'nden, ABD'li uzmanların soruşturmaya yardım ettiğinin açıklamamasını istiyor. FETÖ'nün Isparta yapılanmasıyla ilgili hazırlanan iddianamede sanık olan iki kişinin Isparta kazasıyla ilgili telefonda konuşması şüpheleri arttırıyor" ifadelerini kullandı.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum