Bornova'da kadına şiddete hep bir ağızdan 'dur' denildi

    İZMİR'in Bornova ilçesinde, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

    Bornova'da kadına şiddete hep bir ağızdan 'dur' denildi
    25 Kasım 2022 - 11:58 - Güncelleme: 25 Kasım 2022 - 11:59

    Bornova Belediyesi, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında, CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca'nın katıldığı etkinlikler gerçekleştirdi. Bornova Belediyesi Kültür Merkezi'ndeki 'Birlikte başaracağız: Farkındalık Durağı' adlı etkinliğe, Karaca'nın yanı sıra Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, CHP Bornova İlçe Başkanı Ertürk Çapın, CHP İl ve İlçe yöneticileri, meclis üyeleri, Türk Kızılay Bornova Şubesi Başkanı Cemil Kurkut, sivil toplum kuruluşları ve muhtarlar katıldı.
    Etkinlikte, kadına yönelik şiddete hep bir ağızda 'dur' denildi.

    'SON 20 YILDA KADIN HAKLARI VE ÖZGÜRLÜKLER KONUSUNDA GERİYE GİTTİK'

    Kadının eve ve aileye hapsedilerek iş yaşantısı ve toplumdan kopardığını ifade eden Gülizar Biçer Karaca, CHP İktidarında kadının tekrar ayağa kalkacağını söyledi. Karaca, "Türk kadını Büyük Önderimiz Atatürk sayesinde seçme-seçilme ve eğitim başta olmak üzere pek çok hakkı bazı modern Avrupa ülkelerindeki kadınlardan bile önce elde etti. Bugün geldiğimiz nokta ise tam tersi yönde. Son 20 yılda kadın hakları ve özgürlükler konusunda geriye gittik. Türkiye'ye imrenerek bakan ülkeler şimdi bizim çok önümüzde" dedi.

    AYAĞA KALKARSAK YER YERİNDEN OYNAR

    Mevcut yasaların kadını koruyamadığını öne süren Karaca, "Çoğu kadın cinayetine 'tahrik' gibi kılıflar uyduruluyor, cezalarda indirime gidilerek şiddet körükleniyor. CHP iktidarının ilk haftasında İstanbul Sözleşmesi'ni yeniden imzalayacağız. Daha özgür ve eşitlikçi bir ülkeyi tüm kadınlar omuz omuza verirsek yaratabiliriz. Ayağa kalkıp yürüdüğümüzde, kadın dostu erkekler de bizimle olacak. Gençlerle de filizleneceğiz. Kurtuluş Savaşı'nda ve Cumhuriyetin kuruluşunda bunu yaşadık. Bunu tekrar başaracağız. Cumhuriyetimizi ikinci yüzyılında demokrasi ve özgürlüklerle taçlandıracağız" diye konuştu.

    'EN BÜYÜK İNSAN HAKLARI İHLALİ KADINLARIN EĞİTİM ALMASINI ENGELLEMEKTİR'

    Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ da kadınların iş dünyası, siyaset ve sivil toplum örgütlerinde daha fazla yer almaları gerektiğini belirterek, "Ancak, sadece 'İstiyoruz' demek yetmez. Hep birlikte eyleme geçmeliyiz" dedi.

    345'i bu yıl olmak üzere son 10 yılda 1888 kadının katledildiğine dikkat çeken Belediye Başkanı İduğ, "Ne yazık ki bu yıl öldürülen kadınlarımızın sayısı en yüksek rakama ulaştı. Bu çok üzücü" diye konuştu. Kadına yönelik şiddetin son bulması için kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden İduğ, "Kadınların daha özgür olmalı. Bu da ancak eğitimle mümkün. En büyük insan hakları ihlali kadınların eğitim almasını engellemektir. Eğitimle birlikte kadınlar iş dünyası, siyaset ve sivil toplum örgütlerinde daha fazla yer almalı ancak bunu sadece 'istiyoruz 'demek yetmez. Hep birlikte eyleme geçmeliyiz" dedi. Başkan İduğ, kadınlara yönelik çalışmalarını da anlattı.
    Bornova Belediyesi Kültür Merkezi'ndeki etkinlikte Aktivist-Sanatçı Burçin Orhon dans, Üniversite Öğrencisi Aleyna Bozan da tek kişilik sahne performansı ile kadına yönelik şiddete dikkat çekti.

    TÜRK KADINININ MOTİF ORMANI BORNOVA'YA ASILDI

    Türkiye'nin 81 ilinden kadınların gönderdiği el işi motiflerden oluşan dev pankart, Bornova Belediyesi'nin Büyükpark içerisindeki ana hizmet binasına asıldı. Elle işlenen Atatürk Portresi ve Türk Bayrağı'nın yer aldığı; 'Türk Kadının Motif Ormanı' adı verilen çalışma, farklı renk ve desende 3 bin adet el işi motifin Burçin Orhon ve gönüllü kadınlar tarafından birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan pankartın, kadınların birleştirici gücünü, dayanışmayı ve çok renkliliği simgelediği ve 'şiddet mağduru kadınlara' adandığı belirtildi.
    Diğer yandan Bornova Belediyesi ve Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı'nın 25 Kasım'a özel olarak düzenlediği pankart atölyesi de büyük ilgi gördü. Bornovalı kadın kadınlar atölyede birbirinden anlamlı sloganların yer aldığı pankartlar üretti. (DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum