• Reklam

Bir günde 4 hastaya robotik prostat ameliyatı

İZMİR'de aynı gün, robotik prostat tümör ameliyatı yapılan 4 farklı hasta ameliyattan 48 saat sonra sağlığına kavuşmanın sevincini yaşadı.

Bir günde 4 hastaya robotik prostat ameliyatı
18 Mayıs 2023 - 12:31 - Güncelleme: 18 Mayıs 2023 - 12:33

İzmir'deki bir özel hastanede prostat tümörü hastaları Ali Gündoğdu (61), Mehmet Baltılı (59), Zahit Sancak ve Fikret Ergönül'e (63) geçen 15 Mayıs'ta robotik cerrahiyle ameliyat edildi. Dört hastada 48 saat içinde sağlığına kavuştu. 
roloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Çakmak, robotik cerrahinin yaygın yapılan bir işlem olduğunu ancak bir gün içerisinde 4 farklı hastaya işlemi uygulamanın sık rastlanan bir durum olmadığını ifade etti. Hastaların ameliyattan 48 saat sonra taburcu edilecek hale geldiğini vurgulayan Dr. Çakmak, "Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden hastalarımız var. İzmir'den İstanbul'dan ve Ege Bölgesi'nin diğer illerinden robotik cerrahi uygulamaları için hastanemize geliyorlar. Bu yöntemde geleneksel açık cerrahiye göre hastalarımız daha kısa sürede ayağa kalkabiliyor. Çok daha kısa kesilerden karın içine girilebiliyor. Erken dönemde ayağa kalktıkları için taburculukları erken oluyor. Çok daha az ağrı hissediyorlar. Günlük yaşama hızlı dönebiliyorlar" dedi. Prostatın leğen kemiğinin içinde derinlerde olduğu için açık cerrahide zor ameliyatlardan biri olduğunu vurgulayan Dr. Çakmak, şöyle konuştu:

"Robot karın içine farklı deliklerden girerek daha derinlere ulaşmamızı sağlıyor. Bu nedenle daha iyi cerrahi yapılabiliyor. İdrar tutabilme, cinsel fonksiyonların devamı gibi avantajları da var. Hem operasyon sırasındaki başarı hem de ameliyat sonrasında hastaya daha fazla konfor sunması nedeniyle tercih ediliyor. Hastanemizde bugün itibariyle 458 robotik cerrahi yapıldı. Üroloji bu yöntemin en çok yapıldığı klinik. Genel, kalp damar, gögüs ve kadın doğum cerrahisinde de kullanılıyor."

İKİ GÜNDE ŞİKAYETLERİ SONA ERDİ

İzmir'de yaşayan Ali Gündoğdu (61) kendisini çok iyi hissettiğini belirterek "İki gün önce geldik daha önce de bazı sıkıntılarım vardı. Ama böbreğimde taş olduğu için ona bağlıyorlardı. Geceleri sık idrara çıkıyordum. Şimdi çok iyiyim" dedi.

Aynı ameliyatı olan hastalardan Mehmet Baltılı (59) da "Uzun zaman araştırma yaptım. Robotik cerrahiyi duydum. Çok doktora gittim. Açık ameliyatta iyileşme uzun sürüyor. Şimdi kendimi iyi hissediyorum. Pataloji sonucunu bekleyeceğim. Sağlığım yerinde" diye konuştu.

Zahit Sancak da ameliyattan sonra kendisini çok iyi hissettiğini belirtirken Fikret Ergönül (63) ise şunları söyledi:
"Belirtiler olduktan sonra Soma' da bir hastaneye gittim. MR gibi bazı tetkiklerin ardından kötü huylu tümör olduğunu öğrendim. Biyopsi yaptırdık. Daha sonra bir kemik taraması yapıldı. Sıçrama olmadığı saptanınca ameliyata karar verildi. Açık ameliyattan ziyade daha konforlu olduğu için bunu tercih ettim. Açık olsa sonda takılması gerekecekti bir süre."


YORUMLAR

  • 0 Yorum