• Reklam

Belediyede en düşük maaş 17 bin 800 lira oldu

İZELMAN’da devam eden yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanmasından dolayı bugün, ESHOT, Eşrefpaşa Hastanesi acil, anaokulları, aş evleri ve itfaiye hariç büyükşehir belediyesi işçileri iş bıraktı. Başkan Soyer ise duruma el koydu, anlaşma sağlandı. En düşük işçi maaşı 17 bin 800 TL oldu.

Belediyede en düşük maaş 17 bin 800 lira oldu
13 Nisan 2023 - 11:51
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZELMAN’da örgütlü Genel İş İzmir 1 ve 3 Nolu Şubeler ile Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) ve belediye bürokratları devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanması üzerine sendikalar iş bırakma kararı aldı. 

Alınan karara göre ESHOT, Eşrefpaşa Hastanesi acil, anaokulları, aş evleri ve itfaiye hariç diğer büyükşehir belediyesi birimlerinde çalışan işçileri bugün yarım gün iş bırakacak. Hizmetler vermeye öğle mesaisinin ardından başlayacaklar. 

Ayrıca toplu iş sözleşmesi görüşmeleri bitene kadar, ESHOT hat şoförleri fazla mesai, parçalı çalışma yapmayacak ve hafta tatilinde çalışmayacak. Sendikanın aldığı karardan dolayı bugün yaklaşık bin 200 araçlık ESHOT hattındaki 400’e yakın araç trafiğe çıkmadı. Bu karar da toplu ulaşımda aksamalara neden oluyor.



OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI YAPILDI
Sendikanın iş bırakma kararını uygulamaya başlaması ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediye bürokratları sendika yönetimini olağanüstü görüşmeye çağırdı. Egemenlik Binası’nda yapılan oturuma Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katıldı.

Öte yandan Genel İş önünde toplanan işçiler Egemenlik Binası önüne doğru yürüdü. İşçiler bu arada ‘IZELMAN işçisi direnişin simgesi’, ‘Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz’ sloganlarını attı.
Görüşme ile ilgili açıklama yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için de enflasyon farkı oranında zam talebinin kabul edildiğini belirtti. Görüşmede yüzde 54'lük zammın kabul edildiği ve en düşük maaşın 17 bin 800 TL olarak belirlendiği kaydedildi.



SOYER: ÜZERİME DÜŞENİ YAPTIM, ARTIK SIRA SİZDE
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, toplantı sonrası yaptığı açıklamada “Türkiye çok büyük bir değişimin eşiğinde. Türkiye, büyük bir dönüşüm yaşayacak. Bunu görüyor ve hissediyoruz. Ancak bu, sizin lokomotifi olmanız gereken bir dönüşümdür. Bunu neden bu şekilde söylüyorum? 14 Mayıs sonrası eğer sizler gibi örgütlü olmadığı için yine emeği sömürülecek, yine yoksulluk çekecek, yine sefalet içinde hayatını sürdürmeye çalışacak insanlar devam ederlerse bu düzende hepimizin ekmeği zehir olur. Bu nedenle bu hikâyeyi değiştirmek, örgütsüz olan emekçinin de emeğinin hakkını alması için mücadele etmek sizin asli görevinizdir. Ben, sizler için üzerime düşeni yaptım. Şimdi sizler de, emekçi kardeşleriniz için üzerinize düşen görevi yapacaksınız. Bunu yapmanın yolu emeğinize sahip çıkmaktır. İşinizin en iyisini yapacaksınız. En güzelini yapacaksınız ve sonuna kadar emeğinize de sahip çıkacaksınız, örgütlü olamayan işçiye de yoksulara da sahip çıkacaksınız. Dönüşümün öncüsü siz olacaksınız. Evet, bunlar gibi daha çok bayram yaşayacağız. Bu memleket değişecek, daha çok bayramımız olacak. Ancak, önce şunun sözünü almak istiyorum sizlerden, 15 Mayıs sabahı, o emekçinin emeğinin karşılığını alacağı, bugün sizin gibi bir bayram yaşayacağı bir sabah yaratmaya var mısınız? Bu son bayramınız değil daha beraber çok bayramımızı olacak. Hep beraber başaracağız!”

TOPLU SÖZLEŞMEDE DETAYLAR
Görüşme sonrası açıklama yapan DİSK İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Faruk Saral, anlaşmanın detaylarını anlattı. Saral açıklamasında “TİS yollarda sokaklarda yollarda mücadele vererek sonlandırılmıştır. Bugüne kadar yapılan görüşmelerde, yemek yardımı 95 lira artışla yüzde 70’ini, YAKACAK YARDIMI yüzde 850 TL yüzde 58.6 artışla, birleştirilmiş sosyal yardım 1.250 TL olarak yüzde 193 artışla, doğum yardımı 2 bin 500 TL yüzde 67 artışla, evlilik yardımı 3.500 TL, yüzde 105 artışla, çocuğunu evlendiren işçiye 1.100 TL, yüzde 60 artışla, sünnet yaptıran 2.500 TL yüzde 67 artışla, çocuğu engelli olan işçiye 250 TL, yüzde 83 artışla, afet yardımı, evlat edinen işçiye 10 bin TL, çocuklarını okul öncesi eğitime gönderen işçiye 4 bin TL yüzde 40, engelli olan çocuklara 1.250 TL, diğer eğitim yardımlarına 4 bin 507 TL, prim ortalamasına yüzde 51, ekap primine yüzde 108 oranla, geçici görev yardımına yüzde 100 oranına, asker yardımına 500 TL civarında anlaşarak sona ermiştir. 2 yıl önceki konumun üzerine çıkacağımız, tüm oranlara yaklaşık yüzde 54 artırdığımız 3’te 2 oranında da fazlalaştırdığımız toplu sözleşme sürecinde ilk defa İZELMAN toplu iş sözleşmelerinde, 1 Temmuz 2023’te 3. Enflasyon toplu sözleşme gerçekleşti. 2 enflasyonu enflasyon altı bir şekilde yeni bir kazanım elde ettik” dedi.

4 MADDE DE UZLAŞAMAMIŞLARDI
7 binin üzerinde işçiyi ilgilendiren TİS görüşmelerinde geriye taban ücreti zammı, üçüncü enflasyon zammı ve işe devam teşvik primi gibi 4 madde kaldı. Dün gerçekleşen oturumlarda İzmir Büyükşehir Belediyesi yüzde 40’lık zam önerisini yüzde 42’ye çıkarmıştı ancak bu talep sendikacılar tarafından kabul görmemişti. 

Sendika yöneticileri ise yüzde 75’lik zam talebini yüzde 60’a kadar çekebileceklerini belirtti. Sendikanın son önerisi A Grubu için 500 TL, B Grubu için 520 TL, C Grubu için 540 TL ve D Grubu için 560 TL günlük yevmiye ücreti oldu. 

Öte yandan TİS görüşmesinde son 60 günlük süreç geçtiğimiz günlerde başladı. Bu süreçte taraflar anlaşmaya varacak ya da büyükşehirde çalışan binlerce işçi greve çıkacak. (egedesonsöz)

YORUMLAR

  • 0 Yorum