• Reklam

Belediye başkanının rüşvet alması iddianamede anlatıldı

İzmir'in Menderes ilçesi Belediye Başkanlığı görevini yürütürken hakkın da açılan soruşturma sonucu açığa alınan Mustafa Kayalar hakkında savcılık iddianameyi hazırladı. Kayalar hakkında rüşvet alma suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede çok önemli ayrıntılar var.

Belediye başkanının rüşvet alması iddianamede anlatıldı
27 Nisan 2023 - 16:10 - Güncelleme: 27 Nisan 2023 - 16:17
İzmir’in Menderes İlçesi’nde CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınmasına neden olan operasyon sonrasında savcılık iddianameye son şeklini verdi. Menderes Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Hüseyin Daşdemir’in koordinasyonunda İzmir Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar ve Mali Şube ile birlikte yürütülen soruşturmada çok sayıda kişi gözaltına alınmış ve daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Savcılık, yaptığı araştırma ve soruşturmaların ardından iddianameyi 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. 16 Haziran’da yargılamasına başlanacak Başkan Kayalar ve beraberindekilerle ilgili süreç netleşti. İzmir adliyesinde; rüşvet, yağma, irtikap (memurların görevini kötüye kullanması), resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, hileli iflas suçları ile 10 yıldan fazla hapis cezaları veya müebbet cezası ile cezalandırılan suç davalarına bakmakla yükümlü mahkemede yargılanacak olan isimler seçimlerin ardından hakim karşısına çıkmış olacak.

AYRINTILAR NETLEŞİYOR
Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, eşi Aslı Kayalar ve kayınpederi Ruhi Durak’ın isminin karıştığı savcılık soruşturmasında banka kayıtları ve tapu dökümlerine yer verilirken Antalya merkezli Bien Otel’den rüşvet alındığı iddia edilmişti. Menderes Özdere’de yer alan bir otel yatırımının kaçak katlarına göz yummak, usulsüz işlemleri görmezden gelmek karşılığında aynı şirketin Bodrum’da bulunan villalarından iki tanesi Başkan Kayalar’ın kayınpederi Ruhi Durak’ın üzerine geçirilmişti.

İddianamede Kayalar'ın kayınpederi Ruhi Durak'ın üzerine geçirilen Bodrum-Akyarlar'daki villanın tapudaki rayiç bedelinin 550 bin TL olduğu belirtildi. Durak'ın 4 milyon 750 bin TL karşılığında Kanada'dan gelen bir Türk vatandaşına villayı sattığı, bu bedelin 550 bin TL'sinin banka kanalıyla hesabına gönderildiği ve kalan kısmını elden alındığı yönünde detaylar yer aldı.

Savcılık iddianamesinde; şikâyetçi isimler dikkat çekti. İddianamede Antalya’da faaliyet gösteren Victory Be Mine Hotel Sahibi Zafer Süral ile gazeteci Nivent Kurtuluş’un adı ihbar edenler kısmında yer aldı.

Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın 1 numara olarak yargılanacağı dosyada, İçişleri Bakanlığı tarafından Kayalar ile birlikte görevden alınan Belediye Meclis Üyesi Ertan Güleç de iki numara olarak yer aldı.  Bien Otel’in sahibi Nurullah Ercan, Ali Bektaş, Ruhi Durak ve Songül Van da sırasıyla kayıtlara geçirildi.

Kayalar ve Güleç’in “rüşvet alma” suçlarından cezalandırılması talep edilirken,  Otel Sahibi Ercan ve Bektaş’ın “rüşvet verme”,  kayınpeder Durak ve Bien Otel’in işlerine aracılık eden emlakçı Songül Van’ın ise “rüşvet suçunu açığa çıkarmayı engelleme” suçlarından yargılanması istendi.

Menderes Özdere’de bulunan otel inşaatı ve Bodrum Akyarlar’daki villaların satışları, tapu kayıtlarının merkezde olduğu yargılama sürecinde dönemin parasıyla 3 milyon 750 bin TL olan bir villanın 350 bin TL’ye, 5 milyon 800 bin TL olan diğer villanın ise 450 bin TL bedel ile kayınpederin üzerine geçirilmesi konusunun altı çizildi. Bodrum’da villaların piyasa değerinin 20 milyon TL’den başlaması da dikkat çekti.

Bien Mimarlık ve Otel Sahibi Nurullah Ercan ile BEK Mimarlık Sahibi  Ali Bektaş’ın işlemlerinin Songül Van tarafından yürütüldüğü anlatılırken rüşvetin Kayalar ve kayınpederine verildiği dile getiriliyor.  Öte yandan mali hazinesinin de sürece müşteki olarak eklenmesi düşünülüyor.

Savcılık, İzmir Adliyesi’nde yer alan 7. İdare Mahkemesi ve 4. İdare Mahkemesi’ndeki bazı davaları da yakın markaja aldı. Mahkemeye yazıların gönderilmesi beklenirken tapu kadastroya da yazılar yazıldı. Rüşvete konu olan villaların şu anda kimlerin üzerinde olduğu incelenmeye başlandı.

Ayrıca,  Burak Kasım Kaçmal, Serhat Turan, İbrahim Yalca, Ömer Bayram ve Gürsel Rüzgar’ın da tanık olarak dinlenmesine karar verildi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum