Belediye başkanı, karşı çıktığı işi kendisi yapıyor

    İzmir’in en değerli semtleri arasında yer alan Mavişehir’de 856 metrekarelik PTT alanının Karşıyaka Belediyesi tarafından satışa çıkarılmasına Şehir Plancıları Odası’ndan tepki geldi.

    Belediye başkanı, karşı çıktığı işi kendisi yapıyor
    17 Haziran 2023 - 20:27 - Güncelleme: 17 Haziran 2023 - 21:08
    TOKİ'nin geçmişte İzmir'in Karşıyaka İlçesi Mavişehir semtinde satışa çıkardığı arazileri 'kamusal alanlar satılamaz' diye karşı çıkan CHP'li Karşıyaka Belediyesi aynı bölgede imar planlarında PTT alanı olarak ayrılan 856 metrekarelik arsayı satışa çıkardı.

    ŞEHİR PLANCILARI ODASI İTİRAZ ETTİ

    CHP'li Karşıyaka Belediyesi'nin imar planlarında kamusal alan olarak ayrılan araziyi satışa çıkarmasına TMMOB'a bağlı Şehir Plancıları Odası tepki gösterdi. Oda, yaptığı yazılı açıklamada satışa çıkarılan parselin de yer aldığı, Mavişehir Toplu Konut Alanı 1000 ölçekli ölçekli Uygulama İmar Planı içerisinde kalan kamusal alan statüsündeki bazı parsellerin TOKİ tarafından satışa çıkarılmasına Karşıyaka Belediyesi'nin de geçmişte karşı çıktığını hatırlattı.



    BU PLANIN BİR ÖZELİĞİ VAR

    Açıklamada bir süredir ihale takibi yapan internet sitelerinde, Karşıyaka ilçesindeki bir taşınmaza ait bir ilan dolaştığına dikkat çeken Oda, şu açıklamayı yaptı:
    "Taşınmazın mülkiyeti Karşıyaka Belediyesi'ne ait ve satışa çıkaran da, Karşıyaka Belediye Başkanlığının ta kendisi. Satışa çıkarılan taşınmazın tapu bilgisinde, Şemikler Mahallesi, 25562 ada 2 parsel yazıyor ve bu parsel, Mavişehir Toplu Konut Alanı 1000 ölçekli Uygulama İmar Planı içerisinde, "PTT" alanında kalıyor. Planın adı başta önemsiz gelebilir ancak bu planın bir özelliği var.

    2020 yılında TOKİ tarafından açık arttırmaya çıkarılan ve satışına Karşıyaka Belediyesi tarafından itiraz edilen taşınmazlar da, bu planda yer alıyordu. O dönem, Karşıyaka Belediyesi, kendi resmi internet sitesinde, "satışı durdurmak ve arsaların ranta açılmasını engellemek için güç birliği" yapıldığını vurguluyor ve kendisini o güç birliğinin içerisinde sayıyordu. Elbette ki, Karşıyaka Belediyesinin yetkilileri, gerçekleştirmeyi düşündükleri satış için kendilerince önemli gerekçeler bulabilir ve bunu kamuoyu ile paylaşabilirler. Ancak, ne yazık ki, bu gerekçelerin hiçbiri, imar planlarında kamu kurumlarına ayrılmış ve mülkiyeti kamuda olan alanların satışa çıkarılmasını meşrulaştıramaz. Çünkü planlama bilimi de, kamu çıkarları da açıktır: Kamu mülkiyetlerini özelleştirilmesi, halka karşı işlenen bir suçtur."



    42 MİLYON LİRA DEĞER BİÇİLDİ

    Tapu kayıtlarında Şemikler Mahallesi 255652 ada 3 parselde yer alan söz konusu taşınmaz için Karşıyaka Belediyesi 42 milyon 849 bin lira bedel belirledi. Karşıyaka Belediye Başkanlığı Encümen Toplantı Salonunda 22 Haziran Perşembe günü yapılması planlanan ihalede satış, kapalı teklif usulü ile gerçekleşecek.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum