Başkan ve vekiline ağır suçlamalar

    Tariş’e bağlı Altınova Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı ve Başkanvekili’nin, yasaya aykırı olarak kendileri veya birinci derece yakınlarının şirket sahibi olduğu, kurumlarını zarara uğrattığı öne sürüldü.

    Başkan ve vekiline ağır suçlamalar
    20 Ekim 2020 - 13:34 - Güncelleme: 20 Ekim 2020 - 14:11

     
    Üreticinin haklarını korumak, aracıya gerek olmadan ürünlerini en iyi fiyatla pazarlamak amacını güden Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’ne bağlı Tariş Altınova Kooperatifi’nde iki yönetici hakkında çok ciddi iddialar ortaya atıldı.
    S.S. 979 Nolu Altınova Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Mehmet Evren ve Başkanvekili Talat Tatar’ın birlik sözleşmesine ve kooperatif yasasına uymadıkları, görev aldıkları kuruma rakip olarak kendileri ya da birinci derece yakınlarının zeytin-zeytinyağı markası yarattıkları, ticaretiyle uğraştıkları öne sürüldü.
    Yine aynı kooperatifin sözleşmeli müdürü İlkay Alpsoy’un Tariş’in Ta-Ze markalı ürünlerini üretim izni olmadığı halde beyaz tenekelere doldurup dışarıda izinsiz sattığı iddia edildi. Bu önemli iddiaları ortaya atan kooperatifin eski başkanı ve delegesi Mustafa Bacak, şubat ayında Tariş yönetimine ihbarda bulunmasına karşın herhangi bir işlem yapılmaması üzerine bu kez Noter’den onaylı suç duyurusunda bulundu. Topladığı delil ve fotoğrafları şikayet dilekçesine ekleyen üretici Mustafa Bacak, bir kez daha Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin İzmir’deki Genel Müdürlüğü’ne gönderdi.


    Kooperatif eski başkanı ve delegelerden Mustafa Bacak

    Kooperatif yönetiminde bulunanların yasak olmasına karşın zeytin-zeytinyağı sektöründe şirketleri bulunduğunu belirten Mustafa Bacak, “Ayrıca Aydın ve yöresinden getirilen tane zeytinler, coğrafi işareti bulunan Altınova’da Ayvalık yağı olarak işlemleri yaptırılmıştır. Bu konuda uyarıda bulunan kooperatif üyeleri tehdit edilmiştir” diye konuştu. Bacak’ın Tariş’e verdiği dilekçe şöyle:
     

    TARİŞ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
    İZMİR

    Birliğinizin 979 nolu Altınova Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi üyesiyim. Bu kooperatifinizde görev yapan yönetim kurulu üyesi Mehmet Evren ve Talat Tatar birlik ana sözleşmesinin 44. madde ç bendine göre yasak olan işlemleri yaptığı tarafımca tespit edilmiştir.
    Mehmet Evren’in oğlu Hüseyin Evren, "Evrenzade" adı altında zeytin ve zeytinyağı işi yapmaktadır. Yöneticinin birinci derece hısımıdır.
    Talat Tatar -adresi evinin yanında bulunan işletmede Hazem ve Sorso markası adı altında zeytinyağı ticareti yapmakta dolumunu da Altınova’da zeytinyağı ve zeytin ticareti yapan MSN Tarım Ürünleri’ne anlaşmalı olarak yaptırıp etiketlerinde de yazmaktadır. Ayrıca dolum yapan firma ile de anlaşmaları dolduğu halde başka yerde firma adını kullanarak  dolum yapmaya devam edip firma yetkilileri tarafından mahkemeye verilmiştir. Görüldüğü gibi ana sözleşme gereği suç teşkil etmektedir.
    Sözleşmeli müdür İlkay Alpsoy ve personeli burada çıkan zeytinyağları, ekteki fotoğraflarda da görüldüğü gibi üretim izni olmadığı halde dışarıya beyaz tenekelere doldurup, Tariş’in Ta-Ze marka zeytinyağları üretim tesisleri dışında ve de Tariş’in ismini kullanıp mal satmaktadır. Ana sözleşmenin madde-50  1-2-4 bentleri gereği görevlerini kötüye kullanıp şahsi çıkar sağladıkları tespit edilmiştir. Ayrıca yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Aydın bölgelerinden tane zeytin getirilip coğrafi bölge olan Altınova’da Ayvalık yağı olarak işlemlerin yaptırıldığı ve ikaz eden kooperatif ortaklarını da tehdit ettikleri gözlenmiştir.
    Kanunlar ve sözleşme gereği yukarıda görevlerini kötüye kullanıp şahsi çıkar sağlayan bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunuyorum. Gerekli işlemlerin haklarında yapılmasını arz ederken elden gönderdiğimiz ve whatsaptan bildirilen evrakların, ihbar yapıldığı halde genel merkez tarafından  şubat ayından bu yana bekletilmesine anlam veremedik. Bu nedenle bu yazıyı noter ile göndermeye karar verdim. Gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederim. 10.10.2020
    MUSTAFA BACAK

     
    BAKALIM MİSYON VE VİZYONA UYULACAK MI?

    Bu iddiaların ortaya atıldığı Tariş’in konuyla ilgili nasıl bir işlem yapacağı merak konusu oldu. Çünkü Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin internet sitesinde misyon ve vizyon şu sözlerle anlatılmış:
    Misyonumuz: Birlikten kuvvet doğar ilkesinden sapmadan, evrensel kooperatifçilik ilkelerini gözeterek gelişimci ve yenilikçi bir anlayışla ortaklarımızın ürünlerini en iyi şartlarda değerlendirmektir. Gelişen dünya koşullarında kooperatiflerimiz ve üretici ortaklarımızın menfaatlerini koruyarak ülke zeytin ve zeytinyağı politikasında öncü bir kuruluş olmaktır.
    Vizyonumuz: Dalından sofraya geleneksel kalite ve güvencemizle ürettiğimiz Zeytin ve Zeytinyağı ürünlerini, pazarlayıcı ağlar kurup geliştirerek ortaklarımız, çalışanlarımız ve müşterilerimizle sürdürülebilir rekabetçi örnek bir Kooperatifler Birliği yapısıyla ulusal zeytin ve zeytinyağı sektöründe kalite ve standartlarda referans olmak, uluslararası alanda da aynı başarıyı yakalamaktır.

    DEĞERLERİMİZ
    Örnek bir Tarım Satış Kooperatifler Birliği olmak,
    Kooperatifçilik ruhunu koruyup geliştirmek,
    Ekip çalışmasını desteklemek.
    Yenilikçi yönetim anlayışıyla çalışmak,
    Geleneksel kalite ve güvenilirliği sürdürmek,
    Dürüst ticari anlayışla çalışmak,
    Sağlıklı ve doğal yeni ürünler geliştirmek,
    Kalite kontrol çalışmalarında etkin bir rol oynamak.
    Çevreye duyarlı olmak,
    Değişime ve gelişime açık bir yapıda olmak,
    Ar-Ge çalışmalarına önem vermek..

    YORUMLAR

    • 0 Yorum