• Reklam

Balıkesir Kahvaltısı marka olacak

BALIKESİR'de şehrin marka değerlerini ön plana çıkarmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile paydaş kurumlar 'Balıkesir Kahvaltısı'nın lansmanını gerçekleştirdi. Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanı Yücel Yılmaz, "Tüm dinamiklerin el birliğiyle çalışması sonucunda 'Ulusal Gastronomi Şehri' unvanı kazanan Balıkesir kahvaltısı da uluslararası tanınırlığına katkı sağlayacak" dedi.

Balıkesir Kahvaltısı marka olacak
22 Şubat 2022 - 21:36 - Güncelleme: 22 Şubat 2022 - 21:37

Balıkesir'in gastronomi alanında marka şehir olabilmesi amacıyla Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Ticaret Borsası, Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odası iş birliğinde Güney Marmara Kalkınma Ajansı koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalar devam ediyor.

UNESCO Yaratıcı Şehirler arasında yer alan Ulusal Gastronomi Şehri ünvanı kazanan Balıkesir'in kahvaltısının da marka olması hedefleniyor. 2-5 Haziran tarihleri arasında 4 gün boyunca firmaların, üreticilerin, işletmelerin ve şeflerin katılımıyla gerçekleştirilecek 'Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivalinin tanıtımı, Avlu Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. 30 çeşit ürünle donatılan masalarda, Balıkesir Kahvaltısı tadımı gerçekleştirilerek katılımcılara tanıtımı yapıldı. Uluslararası tanına şefler tarafından oldukça beğenilen Balıkesir kahvaltısı, şehrin gastronomi değerini öne çıkararak turizmine katkı sağlaması amaçlanıyor.

BAŞKAN YILMAZ: BALIKESİR'İN ANLATACAK ÇOK HİKAYESİ VAR

Balıkesir'in dağlarından bal akan, ovalarından yağ akan bir şehir olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz "Hava atmak için nereye giderseniz gidin ama hava almak için Balıkesir'e gelin diyoruz. Balıkesirliler örtünmek için giyinmez, doymak için yemez. Zevk sahibidir, lezzet sahibidir. Her ikisini de mükemmel yapar. Kahvaltımız da, Balıkesir Pullumuz da bunun göstergesi. Zevk ve damak lezzeti gerektiren her şeyin Balıkesir'de mevcut olduğunu dünyaya ilan ediyoruz. Balıkesir çok güçlü bir şehir. Sadece yeraltı ve yerüstü kaynaklarıyla değil, beşeri kaynağıyla da çok güçlü. Mübadelelerle, Türkiye'de en zenginleşmiş şehir Balıkesir. Şehrimize göçen insanlarımız; Balıkesir'i içselleştirmişler, Balıkesirli çatısı altında toplanmışlar ve geleneklerini de anonimleştirmişler. Bu kimin malı diye sorduğunuzda Balıkesir malı denir. Kadim devlet olmanın özelliklerini taşıyor. Bir imparatorluğun paydaşları olarak hepsi bir çatı altında bu bölgede toplanmış. Balıkesir'in anlatacak çok hikâyesi var" dedi.

BALIKESİR'E YEMEK VE HAVA ALMAK İÇİN GELİNİR

Şehrin 20 ilçesinin her birinde birçok gastronomik değer olduğunu söyleyen Başkan Yücel Yılmaz, Balıkesir'in tanıtımına kahvaltı ile başladıklarını belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"İstanbul'un 3 katı büyüklüğündeyiz. 290 kilometre sahil şeridimiz var, 54 adamızın 22'si gezmeye, görmeye değer. Yüzde 48'i orman olan bir şehirden bahsediyoruz. Dünya UNESCO şehirlerine tarihi miras olarak aktarılacak değerlerimiz var. Geçişten bugüne şehrimizde hem soyut hem somut birçok kültürel miras var. Balıkesir bölgesinde et yemekleri en az 12 saat haşlama ve demleme şeklinde fırınlarda ya da kuyularda yapılır. Bu yemekler, sanayiye uygun değil, hızlı olmuyor. Bu yemekler bize özel, her yerde yapılamıyor. Açacağımız yerel mutfaklarda önceden rezervasyonlarla gelen misafirlerimize hem ücretli yerlerimiz hem de ikram eden yerlerimiz olacak. Yolumuz uzun. Balıkesir'e yemek ve hava almak için gelinir. Geldiğinizde; kışlığınızı, yazlığınızı, peynirinizi, zeytinyağınızı, baklagillerini alabileceğiniz bir yer. Bu kahvaltı doymak için değil, lezzet almak için."

BÜYÜK BİR KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ

Uluslararası Balıkesir Kahvaltısı Lansmanına Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, BAÜN Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş, BANÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, Ticaret Borsası Başkanı Ersin Erdoğmuş, Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Onursal Başkanı Mahmut Dolmacı, Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Birliği Balıkesir Temsilcisi Levent Kaynak, siyasi partilerin il başkanları, ilçe belediye başkanları ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri ile ulusal ve uluslararası tanınan şefler katıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum