Bağırsaklarından karaciğerine sıçrayan kanser laparoskopik cerrahi ile alındı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde yaşayan 36 yaşındaki Rahmiye Ertaş, bağırsaklarından karaciğerine sıçrayan tümörlerden laparoskopik (kapalı) cerrahi ile kurtuldu. Ertaş, bu ameliyat sonrasında yarım kalan kemoterapi tedavisine devam edebilecek.

    Bağırsaklarından karaciğerine sıçrayan kanser laparoskopik cerrahi ile alındı
    20 Kasım 2021 - 12:07 - Güncelleme: 20 Kasım 2021 - 12:08

    İki sene önce karın ağrısı ve kanama şikâyetlerinden dolayı doktora başvuran Rahmiye Ertaş'a kolon kanseri teşhisi konuldu. Bunun üzerine kemoterapi tedavisine başlayan Ertaş, 4 ay önce karnındaki ağrı nedeniyle gittiği hastanede kolon kanserinin karaciğerine sıçradığını öğrendi. Kemoterapi tedavisine devam edebilmesi için karaciğerindeki tümörün bir an önce alınması gereken Ertaş, İEÜ Medical Park Hastanesi'nde gerçekleşen laparoskopik karaciğer ameliyatı ile tedavisine kaldığı yerden devam edebilecek.

    HIZLI İYİLEŞME AVANTAJ SAĞLIYOR

    Ameliyat ile ilgili bilgi veren İEÜ Medical Park Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nden Op. Dr. Mutlu Ünver, "Hastamız daha önceden kolon tümörü nedeniyle ameliyat olmuş ve medikal onkolojide tedavisi devam eden bir hastamızdı ancak bağırsaklarında yer alan kanser karaciğerine de sıçradığı için tedavisi yarım kaldı. Bunun üzerine hastanemize başvuran hastamızı onkoloji konseyinde değerlendirdik ve karaciğerindeki tümörlerin çıkartılması kararını aldık. Laparoskopik yani kapalı olarak gerçekleştirdiğimiz ameliyat sonrası hastamızın karaciğerindeki tümörü aldık. Kapalı karaciğer cerrahisinin en önemli avantajı yatış süresinin ve kan kaybının çok az olması. Ayrıca hastalar, kemoterapi alması gereken tedaviye daha çabuk dönebiliyor. Hastane yatışları açık karaciğer ameliyatlarında bir hafta, on gün civarındayken kapalı ameliyatlarda iki, üç gün civarında oluyor. Hasta, büyük kesiklerden kurtuluyor ve erken dönemde normal hayata dönebiliyor" dedi.

    'NEFE ALAMIYORDUM'

    Son dört aydır ağrılarının giderek arttığını ve şu an kendini hafiflemiş hissettiğini söyleyen Ertaş, "Karnımdaki baskı göğsüme vuruyordu. İEÜ Medical Park Hastanesi'ne gelince Mutlu Bey sağolsun teşhisi koydu. 'Karaciğerinizde hem yağlanma var hem de lekeler var' dedi. Karaciğerimden bir parça alındı ve biyopsiye gönderildi. Biyopside de bir şey çıkmadı ve karaciğerimdeki tümör alındı. Şu an çok mutluyum ve iki günde kendime geldim. Kemoterapi tedavime de devam edebileceğim. Nefes alamıyordum. Şu an resmen yeniden doğmuş gibiyim" şeklinde konuştu.

     

     


    YORUMLAR

    • 0 Yorum