• Reklam

Bacağı kazada kopan yolcunun davası 20 yılda bitti

Amasya'nın Merzifon ilçesinde 2003 yılında devrilen yolcu otobüsünde bir bacağını kaybeden Lale Sayar'ın (38) 250 bini manevi, 310 bini maddi olmak üzere toplam 560 bin liralık tazminat istemiyle açtığı dava, 20 yılda sonuçlandı. İstinaf Mahkemesi, otobüs firması, otobüsün sahibi ve şoförünü 2003 yılından itibaren yasal faizi hariç 3 trilyon lira maddi ( protez parası) ve 200 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Bacağı kazada kopan yolcunun davası 20 yılda bitti
03 Aralık 2022 - 14:07 - Güncelleme: 03 Aralık 2022 - 15:33
Bahri Karataş (KHA)

İzmir'de yaşayan diş teknisyeni Ecrin Saniye Lale Sayar, Trabzon'daki ablasını ziyaret için 4 Mart 2003 tarihinde bir firmaya ait 34 UBA 61 plakalı yolcu otobüsüyle yola çıktı. Otobüs, şoförü M.Y.' in  direksiyon kontrolünü yitirmesi sonucu Amasya'nın Merzifon ilçesi yakınlarında, yol kenarındaki çukura devrildi. Kazada 2 yolcu yaşamını yitirdi, 17 yolcu yaralandı. Yaralılardan Lale Sayar, sol bacağını kaybetti.

Kazada tam kusurlu bulunan otobüs şoförü M.Y., tutuklu yargılandığı Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2007 yılında sonuçlanan davada, 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ecrin Lale Sayar ise avukatı Halil İbrahim Özdemir aracılığıyla, firmanın genel müdürlüğünün İstanbul'da bulunması nedeniyle Bakırköy 1, 6, 7 ve 12'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde  Sosyal Güvenlik Kurumu, şoför M.Y., şirket ve otobüsün sahibi S.Y.'ye karşı 250 bini manevi, 310 bini maddi olmak üzere toplam 560 bin liralık tazminat davası açtı. 12.Asliye Hukuk Mahkemesi Çorum ve İstanbul'da açılan davaları tek dosyada birleştirdi.



20 YILDIR DURUŞMALARA GİRİYOR

Kazanın ardından yaşamı adeta kabusa dönen Ecrin Lale Sayar'ın sol bacağı, 7 ameliyat sonrasında protez takılabilir hale getirildi. Konak Diş Hastanesi'nde diş teknisyeni olarak görev yapan Saniye Lale Sayar'ın kullandığı protez ise bir firma tarafından geçici olarak verildi. Bir yandan tedavi süreci devam eden Sayar'ın, hukuk mücadelesi de yıllardır sonuçlanmadı. Sayar'ın açtığı ve yıllardır karara bağlanamayan dava sonuçlandı. Davalı taraf karara itiraz edip, temyiz için İstinaf Mahkemesi'ne taşıdı.

Dosyayı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 40. Hukuk Dairesi, 20 yıl sonra davayı bitirdi. Daire, yerel mahkemenin hükmettiği 150 bin lira manevi tazminatı 2003 yılından itibaren yasal faizleri hariç 200 bin TL ve protez parasını da 3 trilyon lira olarak , otobüs firması, sahibi ve şoföründen tahsil edilmesine karar verdi. Davalı tarafın Yargıtay temyiz hakkının açık olduğunu belirtti.



Lale Sayar: Zor günler geçirdim

Şuan bozuk protezle bazen de protezsiz işe gittiğini dile getiren Sayar, "Kaza sonrası psikolojik tedavi gördüm. Bakım ve parça masrafları hesaplanıp tazminata dahil edilmediği için en fazla 3 yılda bir değiştirmem gerek. Şu an kullandığım protezin 2018'de ömrü bitti. 2019'da düşüp kolumu kırana kadar kullanmaya çalıştım. Daha önceki 3 protezde de ömrü bitince ampule bacağım 3 yerden kırıldı. 20 yıllık mücadelenin sonunda protez ve parçaları tam ödenmiyor. Avukatım eksik protez ve parçalarının hesabı için ayrı dava açacak.
Tamamı hesaplanırsa zenginleştirme maddesi varmış kanunda. Ama eksik hesaptan dolayı dilencilik yapan birçok engelli kazazededen biri olmamız hesap edilmiyor. Komik olan manevi tazminat. Hayatım boyunca protez ve Post Travmatik Stres Bozukluğuyla mücadele edeceğim. Bu da hiç maddi tazminatla değerlendirilmemiş.
Oysa onun engel raporu mahkemenin isteğiyle değerlendirildi ve yüzde 82 vermiş. Hastane kapalı zarfla mahkemeye yolladığı halde istinaf bunu değerlendirmemiş. 20 yıllık sürecin verdiği ve protezsiz kaldığım sürekli ölüm korkusuyla yaşadığım yıllar hiç gözünüzde bulundurmamış. Bozuk protez yüzünden otobüsün altında kaldım, ölümden döndüm. Oysa ben bu halimle yaşamaya çalışıyorum. Yeni protez alamıyorum, mahkemeden parayı almadan. Bozukla idare etmeye bir yerimi kırmamaya çalışıyorum ya da kaleden değnek kullanıyorum. Verilen 3 trilyon sadece 4 yıllık protez parası. Ellerim ve ayağım çok uyuştuğu için bozuk protezi giyip gidiyorum ama yolda yürümek sorun.
Bakım ve parça masrafları hesaplanıp tazminata dahil edilmediği için, protezi en fazla 3 yılda bir değiştirmem gerek. Bu yıl bir protez 82.500 bin euro. İstinaf geçen yılın fiyatını hesaplamış. Ben mağdurum. Bu verilen protez parası ile 2 adet protez alınabilir. Mikro işlemli protezin parçaları bile ayrı alınıyor. 20 yılda 4 protez kullandım. Verilen bu parayla 2 protez alabilirim. Verilen bu kararda, ayağımın bedeli, protez bedeli ve yaptığım masrafları karşılamıyor. Otobüslerde yer bile vermiyorlar. Kaza öncesi hayat doluydum, şimdi ise yolda yürürken düşüp bir yerimi kırmamaya çalışıyorum. Bir bacağın bedeli bu kadar ucuz olmamalı" dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum