Babadan oğula hanedanlık!

    Sanayici-yazar Tahsin Güzel, esnaf odalarında ve kooperatiflerde yaşanan 'saltanatvari' başkanlık değişimlerini yorumladı. İşte o yazı:

    Babadan oğula hanedanlık!
    14 Temmuz 2021 - 19:31 - Güncelleme: 14 Temmuz 2021 - 19:36


    BABADAN OĞULA HANEDANLIK-1

    Hizmet edenini, üyesine karşı sorumluluklarını yerine getirenini, bütçelerini amacına uygun kullananları tenzih ediyorum.
    Evet gelelim ustadan çırağa, babadan oğula miras bırakılan esnaf ve sanatkarlara hizmet için kurulan Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifleri’ne…
    Esnaf Oda, Birlik, Federasyon ve Konfederasyonun gelirleri nedir?
    Temsil ettikleri üyelere katkısı ne?
    Daha da önemlisi ne iş yapar bunlar?

    Hiç merak ettiniz mi?

    Gelin önce gelirlerinden başlayalım:
    Zorunlu aidat, evrak işlem parası, gecikme faizleri, ipotekli menkullere el koyma vs. derken önümüze milyonluk bütçeler çıkıyor. Bu bütçeleri vatandaşlar bilemeyebilir, üyelerinin de dikkatinden kaçabilir, lakin bunları devletin bilmemesi mümkün değildir.
    Değildir ama ne hikmetse dur diyen yok.
    Bu kuruluşların iki milyonun üzerinde esnaf üyesi vardır.
    Sadece zorunlu aidat 370 Türk lirasıdır. Evrak işlem ve ek gelirlerini hesaplamayın hatta aidattan 70 lirayı da atın ve hesabı siz yapın. Buna bir de hazinenin parasını esnafa borç verirken babasının parasını veriyormuş gibi hava atan,caka satan, şakır şakır faiz alan, hiç acımadan ipotekli menkullere el koyan Esnaf Kredi Kefalet Kooperatiflerini de koyun. Bunların üye sayısı da bir milyona yakındır. Verdiği her kuruştan faiz hariç, risk fonu, kooperatif fonu, üst birlik fonu, anasının donu derken kooperatif ve üs kuruluşlarındaki bütçeler milyarlarla ölçülmektedir.

    Bu paralarla da aldığı yüksek maaştan dolayı “Kaliteli adamım” diyen eski AKParti’li vekilin yönettiği esnafın çatı kuruluşu TESKOMB ve bağlı kuruluşu ESGİMTAŞ A.Ş’nin kooperatif başkanlarının, çalışanlarının, eş ve çocuklarının katılımıyla başta Kıbrıs olmak üzere Antalya’da lüks otellerde tatil, pardon ‘eğitim seminerleri’ organize edilmektedir.

    Aydın-Muğla illeri 3.Bölge Birliği'nin Fethiye'de Aymes Hotel diye bir tesisi olduğunu söyleyeyim de gerisini varın siz düşünün!
    Bu kurumların esnaf ve sanatkardan topladığı para bir bakanlığın bütçesine eş değer, bu paralarla sözde eğitim seminerlerinin yanı sıra ne yapılır?
    25 milyon TL’ye otel alınır, o namlı şanlı idareciler saltanat sürer, 80-90 bin lira maaş alınır.
    Nasıl olur bu maaş diye merak ediyorsunuzdur.
    Evet her oda başkanın kurduğu bir kooperatif vardır. Bazı kooperatif başkanlarının da üst birlikte yöneticiliği… Oda başkan maaşı, kooperatif yönetim kurulu üyesi yahut başkanı olurlar. Üç-beş yerden maaşları olur. Yetmez bazılarının bir de murahhas üye maaşı vardır.

    5 sene önce iki zatın maaşları TBMM’de gündeme geldi. O zaman bile birisinin 80 bin lira, diğerinin 60 bin lira maaş aldığı ortaya çıktı.
    5 yıl önceki bu rakamları katlayarak 2021 yılına gelin ve yine hesabı siz yapın.
    Bu konunun detaylarına devam yazılarımda daha fazla değineceğim.

    Evet, işte bu ihtişam ve para içerisinde yüzenler ‘babadan oğula hanedanlık’ kurumunu tesis etmiş. Bu kurumları ele geçiren işsiz, idareciliği iş edinmiş olanlar, 20-30 sene süren başkanlıklarında esnafı değil de ikballerini düşündükleri için görevi, beraber saltanat sürdürdükleri kadrolarına, yahut oğullarına bırakırlar..
    Nedeni  malum!.
    En basit örnek 30 yıl birlik üzerinde hanedanlık kuran ve kısa bir zaman önce rahmetli olan merhum Selahattin Hünü’nün yerine oğlunun oturduğu gibi…
    İzmir Narlıdere, Çiğli benzeri onlarca babadan oğula teslim edilen kooperatifler var.
    Babaların oda başkanı olarak oda bünyesinde kurdukları kredi kooperatifine oğulları oturdular.

    Bir ’babadan oğula hanedanlık’ tesisi de bizim gündemimizdeki meşhur ‘yutturulmuş’ AKP’li yönetici Necdet Heppekcan ile Türkiye Madeni Eşya Sanatkarları Federasyonu eski Başkanı Özcan Saraçoğlu arasında yaşandı. Güya artık yorulduğunu beyan eden, tenha yerlerde soranlara da “Necdet’e söz vermiştim” diye cevap veren Saraçoğlu, federasyon başkanlığını Heppekcan’a devretmiştir.
    Kimin yerini kime söz veriyorsun?
    Orası senin ya da AK Parti’ye ‘yutturulmuş’ Necdet’in babasının yeri mi? 
    Madem artık yoruldun Saraçoğlu, Odanı neden bırakmıyorsun, TESK’te göreve neden devam ediyorsun?
    Başkanı olduğun Odanın hizmet binasında bedavaya barındırdığın kefalet kooperatifine niye asılıyorsun?
    Günü geldiğinde bu keyfi davranışlarınızın hesabını elbette  delegeye vereceksiniz!

    YORUMLAR

    • 0 Yorum