• Reklam

Azap Gölü azap çekiyor! Eğer korunmazsa yok olup gidecek

AYDIN'ın Söke ilçesi sınırları içerisindeki Azap Gölü'nde yapılan toplantıda konuşan yaban hayatı araştırmacısı Biyolog Dr. Deniz Mengüllüoğlu, Azap Gölü'nün nesli tehlike altındaki saz kedileri için önemli bir üreme ve beslenme alanı olduğunu belirtilerek, alanın korunmasında hassasiyet gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Azap Gölü azap çekiyor! Eğer korunmazsa yok olup gidecek
12 Ekim 2022 - 14:40 - Güncelleme: 12 Ekim 2022 - 14:42

Yeşilköy, Avşar ve Çalıköy yerleşimleri arasında bulunan ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği çerçevesinde 2018 yılında Ulusal Sulak Alan Komisyonu toplantısında Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak kabul edilen Azap Gölü'nde toplantı düzenlendi. Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Aydın Şubesi tarafından gölün tanıtımı ve yönetim planı çerçevesinde Aydın DKMP Şube Müdürlüğü ve diğer kurumların gölle ilgili aldığı görevler ve yapılması gerekenler, katılımcılara okundu. Göldeki tehditlerin kurumlar tarafından düzenli olarak takip edilerek ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaların sürdürülmesi ve kurumlar arası iş birliğinin yapılmasına vurgu yapıldı. Göldeki incelemelere DKMP Aydın Şube Müdürü A. Egemen İşcan ve kurumdaki uzmanlar, Manisa DKMP 4. Bölge Müdürlüğü Sulakalan Şube Müdürlüğü temsilcileri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Aydın Tarım İl Müdürlüğü, Söke Tarım İlçe Müdürlüğü, Söke Belediyesi temsilcileri, Yeşilköy Muhtarı Ahdettin Topan, Avşar Muhtarı Erdoğan Bakan, Azap Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Fahrettin Öztürk, Söke Avcılar Derneği Başkanı Fevzi Keçeci, Yaban Hayatı Araştırmacısı Biyolog Dr. Deniz Mengüllüoğlu, Serçin'li balıkçılar ve Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyeleri katıldı.

'HASSASİYET GÖSTERİLMELİ'

Bafa Gölü, Büyük Menderes Deltası ve Azap Gölü çevresinde çalışmaları yürüten yaban hayatı araştırmacısı Biyolog Dr. Mengüllüoğlu, Azap Gölü'nün diğer önemli 2 sulak alanın bütüncül düşünülmesi gerektiği, birbirleri arasında etkileşim olduğu ve özellikle sazlıkların yoğun olması nedeniyle Azap Gölü'nün nesli tehlike altındaki saz kedileri için önemli bir üreme ve beslenme alanı olduğu belirterek, alanın korunmasında hassasiyet gösterilmesi istendi.

'BİNLERCE YILLIK KAYA MEZARLARIYLA ZENGİN KÜLTÜREL MİRASA SAHİP'

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Azap Gölü'nün, yanı başındaki 12 İon kentinden biri olan Myus ve göl çevresinde yer alan binlerce yıllık kaya mezarlarıyla zengin kültürel mirasa sahip olduğunu dile getirdi. Sürücü, bölgenin aynı zamanda nesli tehlike altında bulunan saz kedisi, akkuyruklu kartal, tepeli pelikan gibi önemli türlere ev sahipliği yaptığını ve birçok nadir bitki türünü barındırdığını da dile getirdi.

AZAP GÖLÜ VE ÇEVRESİNDEKİ TEHDİTLERE VURGU YAPILDI

Öte yandan, toplantıda gölün her iki yanında geleneksel yaşamlarını devam ettiren Yeşilköy ve Avşar köylerinin bulunması, hemen arkasında sırtını dayadığı Latmos (Beşparmak) Dağları'nın doğal peyzajı, doğal ve kültürel kaynak değerleriyle zengin bir ekoturizm potansiyeline sahip olduğu vurgulandı. Azap Gölü ve çevresindeki tehditlere vurgu yapıldı. Alanda yaşayan yöre insanlarının en büyük sıkıntısının, Latmos Dağları'ndaki maden ocakları olduğu, madencilik faaliyetlerinin dereler vasıtasıyla gelen maden topraklarının gölü doldurduğu, dar olan yolda hızlı giden maden kamyonlarının kazalara neden olduğu belirtildi. Avşar ve Yeşilköy'ü toz içinde bıraktığı, tozların zeytinliklere zarar verdiği ve bu konulara bir çözüm bulunması gerektiği de ifade edildi.
Aydın DKMP Şube Müdürlüğü'nün yönetim planı çerçevesinde ekoturizm faaliyetleriyle ilgili alanda yapacağı alt yapıların, bölgedeki yöre insanlarına yeni iş imkanları ve alternatif istihdam olanaklarının doğmasına yol açması ve aynı zamanda turizmde yeni deneyimler ve destinasyonların oluşmasını sağlaması hedefleniyor. (DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum