Ayvalık'ta zeytin hasadı başladı

    18. Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat ve Turizm Festivali'nin ikinci gününde, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu'nun katılımı ve bereket duası ile zeytin hasadı başlatıldı.

    Ayvalık'ta zeytin hasadı başladı
    15 Ekim 2023 - 10:47 - Güncelleme: 15 Ekim 2023 - 10:48

    18. Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat ve Turizm Festivali kapsamında Cunda Fora Glamping'de zeytin hasat etkinliği düzenlendi. Bereket duasıyla başlatılan zeytin hasat etkinliğine Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu'nun yanı sıra Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, AK Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uçar,  Kültür ve Turizm eski Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

    Festivalde, zeytin ağaçlarının bereketli meyvelerini toplama coşkusunu birlikte yaşamak için bir araya geldiklerini belirten ATO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uçar, "Bu festival, zeytin ve zeytinyağı kültürümüzün zenginliğini kutlamak, bu eşsiz ürünün sağlığımıza olan faydalarını paylaşmak ve zeytin ağaçlarının bizlere sunduğu armağanları takdir etmek için bir fırsat sunuyor. Bu festivalin amacı, zeytin ve zeytinyağı sektörünün gelişimine katkıda bulunmak, yerel ekonomiyi desteklemek, bölgenin ve markalarımızın tanıtımını yapmaktır. Bu nedenle, festivalimizde yer alan tüm işletmelere, sponsorlara ve katkıda bulunanlara teşekkür etmek istiyorum. Sizlerin desteği olmadan bu etkinlik gerçekleştirilemezdi. Bu festival bölge halkının birlikte çalışması, dayanışması ve zeytin kültürümüzün sürdürülebilmesi için önemli bir platformdur" dedi.

    Uçar, "Bu festival, zeytinin anavatanı olarak gurur duyduğumuz bu topraklarda, zeytin ve zeytinyağıyla ilgilenen herkesi bir araya getiriyor. Zeytin üreticileri, zeytinyağı üreticileri, gastronomi tutkunları ve doğal güzellikleri sevenler burada buluşuyor. Bu festivalde, zeytinin ve zeytinyağının her bir damlasının arkasında yatan emek ve tutkuyla dolu olan insanları bir araya getiriyoruz" diye konuştu.

    'YAĞIMIZ, ÖNCELİKLE AYVALIK ADIYLA SONRA DA NEFASETİYLE BİLİNİYOR'

    Ayvalık markasına sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, "Türkiye'nin ve dünyanın bilinirliği en fazla olan zeytin ve zeytinyağı merkezlerinden biridir Ayvalık. Yağımız, öncelikle Ayvalık adıyla sonra da nefasetiyle biliniyor. Ünlü şeflerin tercih ettiği markaların arasında yer alıyor. Zeytinyağımızın coğrafi işaret sahibi olması nedeniyle dünyanın her ülkesinde tanınırlığı, lezzeti tartışılmaz kabul görüyor" dedi.

    'ZEYTİN İÇİN MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASINI İSTEYECEĞİM '

    Zorunlu olarak yurt dışında yaşadığı yıllarda Midilli'den Ayvalık'a baktığını ve Ayvalık'tan bir zeytin fidanı edinerek evinin bahçesine diktiğini ancak fidanın tutmadığını belirten İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, "Anladım ki Ayvalık zeytini bu coğrafyanın, bu toprakların. Dolayısıyla buranın zenginliği. İşte bu sebepler dünya çapında bir marka olan bu zenginliğe hepimizin sahip çıkması lazım. Profesyonel bir yönetime ve kooperatifleşmeye ihtiyaç duyuluyor. Ayvalık zeytini ve zeytinyağı markasının hak ettiği değere ulaşabilmesi için dünya çapında bir tanıtıma ihtiyacı olduğu da açık. Tağşiş problemini biliyoruz, laboratuvar eksikliğini biliyoruz. Diğer sorunların hepsinin farkındayız. İşte bunun için önümüzdeki günlerde meclis araştırma komisyonu kurulması için önerge vereceğiz. Siyaset üstü bir mesele. Sevgili dostum İsmail Ok 'a da konuyu intikal ettireceğim. Bölgenin sorununa sahip çıkmak için hep birlikte bu konuyu ele alalım" dedi.



    'ZEYTİNLİKLERİMİZ BİR BASKI ALTINDA'

    AK Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, "Ayvalık dünyanın incisi. Denizi, sahili, burada toplanmamıza neden olan zeytin ürünüyle sadece Türkiye'de değil dünyada hızla markalaşma yoluna giden ve adını hızla duyuran bir ilçemiz. Elbette eksikler ve sorunlar var ama devletimiz, hükümetimiz üreticinin yanında olmuştur, olmaya devam edecektir. Bizim zeytinliklerimiz bir baskı altında. Su çelişkiyi hep beraber görüyoruz. Katledilen zeytin bahçelerinde, betonlar içinde oturanlar, zeytinime dokunma diye eylemler yapıyor. Bunu kamuoyunun ve sizlerin vicdanına bırakıyorum. Bu çelişki gerçekten yaman bir çelişki. Sözümüz de özümüz de bir olacak. Önce katledilen zeytin bahçelerinde betonlar arasında oturmaktan fedakarlık edeceğiz. Bundan vazgeçeceğiz. Bu bölgenin en önemli zenginlik kaynaklarından olan zeytini ve zeytinyağının üretiminin devamı için hepimiz üzerimize düşeni yapacağız" dedi.

    'MARKA DEĞERİMİZİ, ULUSLARARASI PİYASADAKİ YERİMİZİ DEVAM ETTİRİYORUZ'

    Festivallerin çok önemli olduğunu belirten Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu da "Bölgemizin en önemli marka değeri olan zeytinimizin ulusal ve uluslararası değerine katkı sağlama adına yapılan etkinlikler anlamlı oluyor. Balıkesir'de göreve başlayalı 2 ay oldu. Bu süre içinde farklı sektörleri yerinde inceleme imkanım oldu. Bölgemiz açısından zeytinin ne derece önemli olduğunu bir kez daha görmüş oldum. Zeytinyağında dünyanın beş üretici ülkesi arasındayız. İl olarak her yıl değişse de 40 bin ton olan zeytinyağı üretimiyle ki bu yıl biraz daha düştü. 25- 30 bin ton arasında bir beklenti var. Marka değerimizi, uluslararası piyasadaki yerimizi devam ettiriyoruz. Bu etkinlikler, bölgemizin değeri olan bu ürünün tanıtılmasında uluslararası bilinirliğinin arttırılmasında ayrı bir önemli" dedi.(DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum