Atatürk'ün Urla'ya Gelişinin 95. Yılı törenle kutlandı

    Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 30 Haziran 1926’da Urla’yı ziyaretinin 95. yıldönümü Urla’da Urla Belediyesi organizasyonunda düzenlenen kortej ve törenle kutlandı.

    Atatürk'ün Urla'ya Gelişinin 95. Yılı törenle kutlandı
    30 Haziran 2021 - 15:34
    Urla Hersekzade Ahmet Paşa Hamamı önünden Türk Bayrakları ile başlayan kortej, Urla Cumhuriyet Meydanı’nda tamamlandı.

    Urlalılar Atatürk Anıtı’na karanfil sundu.

    Urla Cumhuriyet Meydanı’nda sosyal mesafe kuralları çerçevesinde düzenlenen törende Urla Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Urla Belediyesi, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam eden törende günün anlam ve önemine uygun şiirler okundu, Urla Halk Eğitim Müdürlüğü Halk Dansları ekibi İzmir yöresi danslarını icra etti.

    Günün anlam ve önemini belirten konuşma Urla Kaymakamı ve Urla Belediye Başkan vekili Murtaza Dayanç tarafından yapıldı.

    Kaymakam Dayanç Urlalılara hitabında “Bugün, Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yurt gezileri sırasında, 30 Haziran 1926 tarihinde, Urla’ya teşriflerinin 95. yıl dönümünü kutlamak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Hiç şüphesiz ki bu şerefli gün Urlalılar için ayrı bir öneme sahiptir.

    Mustafa Kemal Atatürk, yaptığı ve yapmakta olduğu inkılapların amacına ulaşması için halkla bütünleşmesi gerektiğine inanmaktaydı. Bu sebeple savaş yıllarında en büyük desteği milletinden alan Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş sürecinde yurt gezilerine büyük önem vermiştir. Atatürk, yapılan inkılapların hemen öncesi ve sonrasında gerçekleştirmiş olduğu bu geziler sayesinde, inkılâpların uygulanışını yerinde görmüş ve halkın nabzını tutma imkânına sahip olmuştur. Bu kapsamda, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, 1938 yılında vefatına kadar geçen süre zarfında çok sayıda yurt gezisi yapmıştır. Bunlardan bizim için en önemlisi 30 Haziran’da Urla’yı ziyaret etmiş olmasıdır. Atatürk ve beraberindeki heyet yurdun her köşesinde olduğu gibi Urlalılar tarafından da büyük bir coşku ile karşılanmıştır. Atatürk Mahfel’de yapmış olduğu konuşmasında;

     “İnkılâp dâhilen ve haricen pek çok şeylere muvaffak olmuştur, fakat daha vazifemiz bitmemiştir. Gençliğin pek çok çalışması lazımdır. Bu noktaya nazarı ehemmiyetinizi celp ederim.” sözleri ile savaştan çıkmış, 3 yıl işgal yaşamış ve kurtuluş için büyük bedeller ödemiş olan Urla halkının desteğini istemiştir. Urla halkı da bize emanet edilen bu yüce devlete ve Cumhuriyetimizin değerlerine bugüne kadar hep sahip çıkmış, bundan sonra çıkmaya da devam edecektir.

    Saygıdeğer hemşerilerim,  işgal yıllarında yaşamış olduğumuz acıları ve kurtuluş mücadelesinde ödediğimiz büyük bedelleri asla unutmamamız, gelecek kuşaklara da bunu aktarmamız, Atatürk’ün bizlere vasiyeti olduğu üzere çok çalışmamız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim.

    Atatürk’ün şereflendirdiği bu aziz vatan toprağında birlik, beraberlik ve kardeşlik içerisinde hep beraber yaşarken, misafirperverliğimiz, hoş görü ve samimiyetimizle de tüm yurtta örnek bir kent kültürü sergilemeye devam edeceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın.

    Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşları, vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitlerimiz ve ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi şükran ve rahmetle anıyor, hepinizi Sevgi ve saygıyla selamlıyorum” ifadelerine yer verdi.

    Törene Urla Kaymakamı ve Urla Belediye Başkan vekili Murtaza Dayanç, Urla Garnizon Komutanı Albay Osman Altun, Urla Cumhuriyet Başsavcısı Ali Armağan Karaca, CHP Önceki Dönem Milletvekili Musa Çam, Urla Emniyet Müdürü Zeynep Erdoğan, Urla Jandarma Komutanı Ütğm. Adem Aydoğdu, Belediye Meclis Üyeleri, AK Parti Urla İlçe Başkanı Murat Nart, CHP Urla İlçe Başkanı Hakan Özbadur, MHP Urla İlçe Başkanı Tercan Ayhan, İYİ Parti Urla İlçe Başkanı Yüksel Bıyık, Siyasi Parti temsilcileri, Urla Milli Eğitim Müdürü Süleyman Can, Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan, Urla Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Birol Aydınhan, S.S. Urla Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Koop. Başkanı İsmet Erak, Urla Kent Konseyi Başkanı Hadi Başman, ADD Urla İlçe Başkanı Veli Çıtak, TEMAD Urla İlçe Başkanı Mustafa Büyüktarakçı, Türk Kızlayı Urla Şube Başkanı Nurgül Saltık, muhtarlar, okul müdürleri sivil toplum kuruluşları ve Urlalılar yoğun ilgi gösterdi.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum