Asbestli gemi için Amerika Kıtası İnsan Hakları Mahkemesi'ne dava

    İzmirli avukatlar Aliağa’da sökülme izni verilen asbestli gemi sorununu Amerika kıtasına taşıyor. Ünlü oyuncu Gupse Özay'ın babası, çevreci avukat Senih Özay, iki meslektaşı ile birlikte asbestli savaş geminin gönderildiği Brezilya'yı Amerika Kıtası İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikayet edecek.

    Asbestli gemi için Amerika Kıtası İnsan Hakları Mahkemesi'ne dava
    22 Ağustos 2022 - 12:54
    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kamuoyunda ‘ölüm gemisi’ olarak adlandırılan asbestli Brezilya ait Nae Sao Paulo isimli alan uçak gemisinin İzmir’in Aliağa ilçesindeki Gemi Söküm Tesisleri’nde sökülmesi için geçtiğimiz haftalarda izin vermişti. Nae Sao Paulo, Hollanda bandıralı Alp Centre isimli römorkar tarafından çekilerek İzmir’e doğru yola çıkarılmıştı. 4 Ağustos tarihinde yola çıkan geminin, gemi takip sitesi olan Marine Trafficc’te yer alan bilgilere göre; İzmir'in düşman işgalinden kurtuluş günü olan 9 Eylül 2022 tarihinde İzmir açıklarında olması bekleniyor. Bu gelişmeler üzerine İzmirli avukatlar Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Hilal Elbüken konuyu Amerika Kıtası İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını açıkladı.

    Bakanlığın verdiği izne baro, mühendis odaları ve tabib odasının iç hukuk olarak idari yargıya başvurduğunu hatırlatan Avukat Senih Özay, “Belediyeler sivil toplum kuruluşları insanlarımız tepki içindeler. Biz üç avukat da çok iyi bildiğimiz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne dayalı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin aynısı ikizi olan ve SAN Jose Paktı’na dayalı Kosta Rika Amerika Kıtası İnsan Hakları Mahkemesi’ne Brezilya’yı şikayet etme kararı aldık. Dilekçimizi yazdık ve devamı hukuk hamlelerini planladık. Bu girişim Türkiye'den Amerika’daki söz konusu mahkemeye sanırım ilk başvuru olacak” dedi.

    BREZİLYA KARASULARINDAN ÇIKTI

    Gemi yola çıktıktan sonra satış ihalesine karşı açılan davada ise Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin Nae Sao Paulo’nun çıkışını durdurma kararı aldığı ileri sürüldü. İlerleyişi süren geminin Brezilya karasularından çıktığı da öğrenildi.

    İZMİR AÇIKLARINDA DENETLENECEK

    İzmir açıklarında gemi denetimden geçecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo adlıu gemiye ilişkin, ‘’Gemide iddia edildiği gibi 900 ton değil, 9,6 ton asbest yüklü bulunmaktadır. Bu ölçüm sonuçlarına göre, Nükleer Düzenleme Kurumu Başkanlığı tarafından geminin sökülmesinde sakınca bulunmadığı bildirilirse; genişinin diğer kontrolleri yapılacak ve tehlikeli herhangi bir olumsuzluk söz konusu olursa gemi, hiçbir tereddüte yol açmadan aynı şekilde geri gönderilecektir.’ Açıklamasında bulunmuştu.

    SOYER DİRENİŞ ÇAĞRISI YAPMIŞTI!

    Türkiye’deki çevre ve emek örgütleri geminin Türkiye’de sökülmesine karşı çıkıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, gemiye karşı direniş çağrısı yapmıştı.

    Nae Sao Paulo isimli gemiyi alan SÖK Denizcilik ve Ticaret Limited Şirketi’nin ortakları arasında Şükriye Yiğit, Celal Yiğit, Gönül Topçu, Mustafa Yiğit ve Ramazan Yiğit bulunuyor.

    Şirket, 2020 yılında Avrupa Komisyonu Onaylı Gemi Geri Dönüşüm Listesi’ne girdi. Öte yandan gemiyi yapan Fransa’nın satış işleminde şart koştuğu söküm için Avrupa Birliği onaylı geri dönüşüm tesisinin seçilme zorunluluğa da bulunuyordu.

    GEMİ HAKKINDA

    Nae Sao Paulo’nun 1 milyar 88 bin ABD doları karşılığında satın alan İzmir merkezli SÖK Denizcilik isimli şirket adına Brezilya’da faaliyet gösteren Cormacj Maritima verilen izinlerin ardından işlemlerini tamamladı.

    Bakanlığın 30 Mayıs 2022 tarihinde verdiği şartlı izne göre İzmir açıklarında şirket tarafından geminin radyasyon ölçümleri yapılacak ve radyoaktif madde bulunmaması ve geminin radyasyon ölçümlerinin fon seviyesi altında bulunması durumunda geminin yanaşmasına izin verilecek. Aksi halde gemi Brezilya’ya geri gönderilecek.

    1963’te Fransız donanmasında Foch adıyla görevine başlayan ve 2000 yılında Brezilya’ya satılarak Nae Sao Paulo ismini alan uçak gemisi kullanım ömrünü tamamlaması üzerine satışa çıkarılmıştı. 32 bin 800 ton ağırlığındaki, 265 metre boyundaki ve 32 metre genişliğindeki Clemenceau sınıfı uçak gemisinde 900 ton asbest olduğu ileri sürülüyor. 1 mikron asbestin dahi akciğer ve gırtlak kanserine yol açtığı biliniyor.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum