Aralarında İzmir de var! 6 ilde yoğun bakımlar yüzde 80 dolu

    Sağlık Bakanı Koca: "Sinop, İzmir, Çanakkale, Bartın, Edirne ve Rize'de yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80'in üzerinde, diğer bütün illerde yüzde 80'in altında."

    Aralarında İzmir de var! 6 ilde yoğun bakımlar yüzde 80 dolu
    12 Nisan 2021 - 21:44 - Güncelleme: 12 Nisan 2021 - 22:04

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından bir basın açıklaması düzenledi.

    “Aylardır süren şartlar herkesi yordu. Sorunu tam gerilettiğimizi düşündüğümüz noktada ise yeni zorluklar ortaya çıktı” diyen Koca, Türkiye’nin salgın başından beri en zor dönemlerden birinden geçtiğini belirtti.

    Bakan Koca, toplumun psikolojik direncinin azaldığını vurguladı.

    Dünkü koronavirüs vaka sayısını 52 bin 676, ölüm sayısını ise 248 olarak açıklayan Koca, “Nüfusun yüzde 80’i çok yüksek risk grubundaki illerde yaşıyor” dedi ve ekledi:

    “İki olumsuz faktör güçlerini bize karşı birleştirdi: Bunlardan biri belirsizliğin verdiği gerginlik içinde zamanla yorulmuş olmamızdır.

    “Diğer olumsuz faktör virüsün yeni varyantlarıdır. Mutasyon ve varyantlar konusunda ise genelde beklenti şansın bizden yana olmasıydı, fakat bu gerçekleşmedi. Bilim insanları virüsün daha hızlı ilerlemesini varyantlara bağlamaktadır.

    “Virüsün geçirdiği değişim bazen daha etkisiz hale gelmesine de yol açabilir. 2003’te ortaya çıkan SARS’ın ortadan kaybolması buna bağlanmıştır. Koronavirüste ise mutantların işi zorlaştırdığı bir gerçektir.”

    "Bildiğiniz gibi mart ayının başından itibaren vaka durumlarını il il gösteren bir harita yayınlıyoruz. Bu harita, vakaların her yerde artışta olduğunu gösteriyor. Covid-19 risk haritamızsa nüfusun yüzde 80’inin çok yüksek risk grubundaki şehirlerde yaşadığını ortaya koyuyor 

    "YENİ VAKALARIN YÜZDE 85'İ İNGİLTERE MUTASYONU"

    Bunun dışında tespit edilen başka varyantlar var. Güney Afrika varyantı 11 ilimizde 285 kişide, Brezilya varyantı ise 9 ilimizde 166 kişide görülmüştür. Az sayıda olmakla birlikte Kaliforniya-New York ile B.1.525 varyantı da tespit edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütünün yüksek bulaştırıcılığı nedeniyle sıkı takibini tavsiye ettiği E484K mutasyonuna ise 4 bin 820 vakada rastlanmıştır

    Bakan Koca, yeni vakaların yüzde 85’inin İngiltere varyantı olduğunu açıkladı.

    “Türkiye genelinde yüzde 59 olan yatak doluluk oranı ve yüzde 67,4 olan yoğun bakım yatak doluluk oranında dramatik artış yoktur ama gelişmeler ciddi, veriler ikaz edicidir” diyen Koca, sağlık hizmetlerinin henüz aksayacak durumda olmadığını söyledi.

    Kasım ayında yoğun bakıma yatan hastaların 69’unu 65 yaş üstü oluştururken bugün bu oranın yüzde 53’lere kadar düştüğünü belirten Koca, “65 yaş üstü vatandaşlarımızın 1 Ocak’ta toplam vakalar içindeki oranı 17,7 iken şimdi yüzde 8,2. Sağlık çalışanlarının vakalar içindeki payı yüzde 5,3 iken şu an 1,37’ye kadar indi” ifadelerini kullandı.

    Koca, Türkiye’nin en fazla aşılama yapan altıncı ülke olduğunu söyledi.

    Basın toplantısının soru-cevap bölümünde Koca'nın, Rusya'nın açıkladığı seyahat yasağı sorusuna yanıtı şöyle oldu:

    "Dün Rus mevkidaşımla iki kere görüşmüştüm. Yakın zamanla bir heyet göndereceklerini, Muğla, Aydın, İzmir, Antalya gibi bölgelerde aldığımız tedbirleri görme noktasına geleceklerini söylediler.

    "Turizmin yoğun olduğu bölgelerde aldığım tedbirleri ve sertifika uygulamalarını gördüklerinde farklı bir yaklaşım içinde olacaklarını söyleyebilirim."

    "Haziran ayında en az 30 milyon doz Biontech aşısı gelecek."

     "En geç haziran ayı sonuna kadar 40 yaşa kadar aşılayabileceğimizi söyleyebilecek duruma geldik."

    "Yarın Kabine Toplantısı'nda kapsayıcı, alternatifli önerileri sunacağız. O çerçevede Sayın Cumhurbaşkanımız alınan kararları açıklar."

    "Yerli aşıda Faz-2 çalışması bitti. Zannediyorum 2 veya 3 hafta içerisinde Faz-3 aşamasına geçilebilir."

    YORUMLAR

    • 0 Yorum