Antik kentin bulunduğu alana taş ocağı izni verildi

    İzmir Çevre Şehircilik Müdürlüğü, Bergama Kozak Yaylası’nda Perperene Antik Kenti’nin de bulunduğu alanda granit ocağı açılması için ÇED süreci başlatıldığını ilan etti. Yıllık 19 bin 200 metreküp taşın çıkarılacağı alan da dinamit de dahil patlayıcı da kullanılacağı belirtildi.

    Antik kentin bulunduğu alana taş ocağı izni verildi
    11 Nisan 2022 - 16:06
    İzmir'de Bergama Kozak Yaylası’nda, Perperene Antik Kenti’nin de yer aldığı 40 hektarlık alanda granit ocağı açılması için ÇED süreci başlatıldı. Yıllık 19 bin 200 metreküp taşın dinamitle çıkarılacağı alanın 1. Derece Arkeolojik SİT olduğu, bölgenin aynı zamanda orman içinde kaldığı ifade edildi. 15 Mayıs 2022 tarihinde söz koşunu ÇED dosyası ile ilgili İDK (İnceleme Değerlendirme Toplantısı) yapılacağı da duyuruldu.

    Omsan Mermer Sanayi Ticaret A.Ş tarafından hazırlanan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce İlan edilen ÇED dosyasında proje konusu granit ocağı ruhsat sahasının toplam 66 hektar büyüklüğünde olduğu belirtildi. Bu alanın 39,847 hektarlık bölümü için ÇED alanı talep edildiği vurgulandı. ÇED dosyasında, “Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre ruhsat sahası içerisinde ve ÇED alanı civarında fıstıklık ve bağ gibi vasıflı şahıs alanları yer almaktadır. Ayrıca proje alanına yaklaşık 1,04 km mesafede ve alanın güneydoğusunda Perperene Antik Kenti bulunmaktadır” bilgisi de verildi.
    ÇED dosyasında ayrıca Perperene Antik Kenti’nin de bulunduğu alanda dinamit de dahil patlayıcı da kullanılacağı şu ifadelerle yer aldı:
    “Proje konusu faaliyet alanında granit cevherleşmesi sert bir yapı gösterdiğinden ocak işletmeciliği trimex ile delme patlatma diğer bir ifade ile ön kesme yöntemi kullanılarak malzeme gevşetmesi yapılacaktır. Patlayıcı madde, ocaktan granit çıkarılmasında kullanılacak olup, ruhsat alanında depolama yapılmayacaktır.Proje kapsamında ocak alanında gerçekleştirilecek patlatma faaliyetlerinde patlayıcı olarak trimex (Ön Kesme Uygulamaları İçin Kapsüle Duyarlı Emülsiyon Patlayıcı) ve yemleyici dinamit kullanılacaktır.”


    YORUMLAR

    • 0 Yorum