Nefret diline karşı proje geliştirdiler

İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çiğdem Kentmen Çin'in de aralarında yer aldığı 6 ülkeden akademisyenlerin, ortak çalışmayla geniş kitleleri etkileyen ırkçı söylemler ve nefret dilinin nedenlerini tespit ederek bu soruna çözüm bulmak amacıyla geliştirdiği 'RAISE' projesi, Avrupa Komisyonu tarafından Ufuk Avrupa Programı kapsamında desteklenmeye layık görüldü.

Avrupa'da geniş kitleleri etkileyen ırkçı söylemler ve nefret dilinin nedenlerini tespit ederek bu soruna çözüm bulmayı amaçlayan Türkiye, Hollanda, Belçika, Almanya, Polonya ve Macaristan'dan akademisyenler, ortak çalışmayla 'RAISE' projesini geliştirdi. Türkiye'den İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çiğdem Kentmen Çin'in yer aldığı örnek proje, Avrupa Komisyonu tarafından Ufuk Avrupa Programı kapsamında Avrupa genelindeki 169 başvuru arasında desteklenme hakkı kazanan 7 projeden biri oldu. 4 yıl içinde tamamlanacak proje kapsamında; anketler, odak grup çalışmaları ve sosyal medya analizleri yapılarak Avrupa ülkelerinde yaşayan kişilerin ırkçı söylemler ve buna ilişkin politikalara yönelik bakış açısı değerlendirilecek. Spor müsabakalarında, okullarda, sosyal medyada veya kamuoyunda kullanılan ırkçı ve dışlayıcı dil detaylıca incelenecek; bunun altında yatan sebeplere yönelik bilimsel analizler yapılacak. Elde edilen verilerin rapor haline getirili, ayrılıkçı söylemlere karşı toplumlardaki farkındalığın artması ve Avrupa'da ırkçılığı önleyici politikaların geliştirilmesine katkı sağlanmasının hedeflendiği bildirildi.


'İNSANLIK SUÇUNA KARŞI GÖREV ÜSTLENDİK'

İEÜ Rektör Yardımcısı, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kentmen Çin, üniversite olarak toplumsal sorunlara duyarlı, her türlü şiddet ve ayrımcılığı reddeden bir misyonla hareket ettiklerini söyledi. Projeyi titizlikle hazırladıklarını ve ırkçılığa karşı akademik alanda yapılan en kapsamlı çalışmalardan birini gerçekleştireceklerini ifade eden Prof. Dr. Çin, Projeyi hayata geçirmemizdeki en büyük amacımız, Avrupa'da ırkçılığı önleyici politikaların geliştirilmesine destek olmak, bu alanda öncü görev üstlenmek. Irkçılık bir insanlık suçu. Her yıl dünyanın farklı bölgelerinde maalesef çok sayıda kişi ayrımcılığa maruz kalabiliyor. Ülkemizde mesleğini sürdüren dünyaca ünlü bir futbolcunun, uluslararası alandaki bir spor müsabakasında kabul edilemez sözlere maruz kaldığını hatırlıyoruz. Bu alanda yapılacak her çalışmayı çok önemsemek gerekiyor. Projemiz, ana hatlarıyla belli. Ancak projenin çıktıları, araştırmalarımızı yapmaya başladıktan sonra ortaya çıkan verilere göre netlik kazanacak dedi.

ÜNİVERSİTELER TOPLUMLARI YÖNLENDİRMELİ

Prof. Dr. Çiğdem Kentmen Çin, sözlerini şöyle sürdürdü:

Üniversiteler, toplumsal sorunların giderilmesine yönelik söylemler geliştiren, projeler üreten, toplumları doğru yönlendiren yapıda olmalı. Üniversite olarak bunu çok iyi uyguladığımızı düşünüyorum. Üniversitemiz, bu yıl örnek bir çalışmaya imza atarak kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa karşı farkındalığı artırmak amacıyla 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı'nı yürürlüğe koydu. 2022-2025 dönemini kapsayan planımız, toplumun tüm katmanlarında cinsiyet kaynaklı ayrımcılıkların kaldırılması noktasında etkili bir adım oldu. Şimdi de benim ortağı olduğum projeyle şiddet ve ayrımcılığa karşı yeni bir çalışma gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. (DHA)