Cezayı ödemeyen yandı

İzmirli avukat Mehmet Emin Keleş, salgın döneminde sokağa çıkma yasağına, sosyal mesafe kurallarına uymayanlara, park, sahil ve piknik alanlarında bulunanlara kesilen cezalar ödenmezse icrayla alınabileceğini belirtti.

Koronavirüs önlemleri kapsamında alınan kararlardan biri olan 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Bunun dışında 31 ilde sokağa çıkma yasakları uygulandı, bir kısmında sona erdirildi. Bu yasağın yanı sıra 81 ilde geçerli olmak üzere sosyal mesafe kuralları da getirildi. Sahilde, parkta yürümek, kalabalık ortamlarda bulunmak yasaklandı.

Bu kararlara uymayanlar için cezalar getirildi. Bu cezalar binlerce kişiye kesildi. Peki bu cezalar nedir önce ona bakalım.
İzmirli tanınmış hukuk adamı Avukat Mehmet Emin Keleş, cezaların yasal dayanağını şöyle anlattı:
“Koronavirüs salgını dolayısıyla alınan önlemler kapsamında; sokağa çıkma yasağının uygulandığı günlerde İçişleri Bakanlığı genelgesinde muaf tutulan kişiler dışında sokağa çıkan şahıslara 3 bin 150 lira idari para cezası uygulanıyor. Dayanağı 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282. Maddesi’dir.
Bu kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, 789 Türk Lirasından 3.180 Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.
Sokağa çıkma yasağının olmadığı günlerde, sosyal mesafe kurallarına uymayanlara, piknik ve park yerlerinde bulunanlara, araç kapasitesi üzerinde yolcu taşıyanlara ise Kabahatler Kanunu 32. maddesi uyarınca ‘emre aykırı davranış’ sebebiyle 392 lira idari para cezası yaptırımı uygulanıyor.”



İCRA YOLUNA GİDİLEBİLİR
Avukat Keleş, akla takılan tüm sorulara açıklıkla ve yasalara dayanarak cevapladı. İdari para cezalarının vatandaşın kabahat niteliğindeki eylemlerine karşı uygulandığını ve hapis cezasına çevrilemeyeceğini dile getiren Avukat Mehmet Keleş, “İdari para cezasının ödenmemesi durumunda, vatandaşa karşı icra yoluna gidilebilir. Kişi adına kayıtlı taşınmazlar veya banka hesaplarına haciz konulabilir” dedi.
İdari para cezalarına karşı, cezanın vatandaşa tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde Sulh Ceza Mahkemeleri'nde itiraz yoluna başvurulabileceğini belirten Keleş, “İdari para cezaları, tebliğ tarihinden itibaren 15 günlük süre içerisinde ödenirse; 1/4 oranında indirim yapılır. Cezanın ödenmesi, itiraz yoluna gidilmesine engel değildir” diye konuştu.

avukat emin keleş mehmet sokağa çıkma yasağı cezası ödenmezse ne olur ödemeyen haciz