• Reklam

Alaşehrin kültürel ve sanatsal dokusuna can geliyor

Manisa'nın Alaşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Alaşehir'in tarihini canlandıracak kazı ve restorasyon çalışmalarına başladı. Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, " Philadelphia Antik Kenti'ndeki Antik Tiyatro'da kazı çalışmalarımız başladı. Antik tiyatromuzu gelecek kuşaklara ve Alaşehir'in kültürel değerlerini ön plana çıkarmak için çalışacağız. Bu sayede turizmimiz gelişecek, kültürel değerlerimiz ön plana çıkacak" dedi.

Alaşehrin kültürel ve sanatsal dokusuna can geliyor
24 Ağustos 2023 - 10:37 - Güncelleme: 24 Ağustos 2023 - 10:39

Geçen yıl müze müdürlüğü kontrolünde temizlik çalışması yapılan Toptepe Antik Tiyatro'nun ardından Manisa Müze Müdürlüğü başkanlığında Philadelphia Antik Kenti Tiyatrosu'nda da kazı, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları başladı. Philadelphia Antik Kenti Gezi Güzergahı projesi kapsamında yönlendirme levhalarının montajları tamamlandı. Bilgilendirme panolarının izinleri İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden alındı. Ayrıca turizm haritaları el broşürleri de hazırlandı.

'ALAŞEHİR KÜLTÜR VARLIKLARINA SAHİP ÇIKAN BİR YAPIYA KAVUŞUYOR'

Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, "Toptepe mevkiinde bulunan Antik Tiyatro 1980'li yıllarda yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkarıldı. Ancak, turizme açılır duruma gelmediği için bakımsız kaldı. Tiyatro içerisinde ağaçlar büyüdü. Tarihi kalıntılar toprak altında kaldı. Belediyenin başlattığı çalışmalarla Antik Tiyatro ortaya çıktı.  

Toptepe Antik  Tiyatrosu'nda  Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tabiat  Varlıkları Koruma Kurulu'ndan ve Müze Müdürlüğü'nden izinleri alarak bu bölgede bir temizlik çalışması başlattık. 1980'li yıllarda kazılara başlanmış ancak yapılan kazı süreci sona erdikten sonra burada herhangi bir temizlik çalışması olmamış. Çalışmalar esnasında Müze Müdürlüğü'nden görevli arkadaşlarımız çalışma alanında bulunuyor. Çalışmaları onların gözetimleri altında yapıyoruz.  Alaşehir artık turizm diğerlerine, kültür varlıklarına sahip çıkan bir yapıya kavuşuyor" ifadelerini kullandı.  

'SAHNEYİ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ'

Öküzcüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Turizm alanlarına yönlendirme ve bilgilendirme levhaları yaptık. Alaşehir Philadelphia Antik Kenti üzerine kurulmuş bir şehirdir.  İnşallah Alaşehir turizm açısından da ideal bir şehir olacak. Bu çalışmalar sonucunda gelecek nesillere kültür varlıklarını aktaran ve sergileyen bir yapıya kavuşturacağız. Yönlendirme levhalarının montajları tamamlandı. Yeni başlayan kazı çalışmalarından dolayı mutluyuz. Alaşehir'imiz antik bir şehir. Eski Philadelphia'nın üzerinde oturuyor. M.Ö. 150. yıla kadar geçmişi dayanıyor. Philadelphia Antik Kenti'ndeki Antik Tiyatro'da kazı çalışmalarımız başladı. 2019 yılından beri Kültür Bakanlığı ile yazışmalarımız devam ediyordu. Kazı izinlerini aldık. Kazı çalışmalarımız sonucunda, üçüncü ay itibariyle basamakları, sahneyi ortaya çıkaracağız. Antik tiyatromuzu gelecek kuşaklara ve Alaşehir'in kültürel değerlerini ön plana çıkarmak için çalışacağız. Bu sayede turizmimiz gelişecek, kültürel değerlerimiz ön plana çıkacak."(DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum