"9 Eylül kutlamasına karşıyım" diyen TBMM eski başkanına büyük tepki

    TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman’ın Rize’de 9 Eylül kutlamalarına yönelik sarf ettiği sözler, pek çok siyasi tarafından tepkiyle karşılandı.

    "9 Eylül kutlamasına karşıyım" diyen TBMM eski başkanına büyük tepki
    29 Ağustos 2022 - 16:49
    Rize’nin fethinin 561. Yıldönümü etkinliklerinde TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman’ın, İzmir’in kurtuluş yıldönümü olan 9 Eylül’deki kutlamalara karşı olduğunu belirten açıklaması, büyük tepki gördü.

    İzmirli siyasiler, yaptıkları açıklamada “İzmir’in kurtuluşu 9 Eylül, kim demiş? Ne münasebet? Cihan harbi bitti, müstevliler alaklarının birkaç kat mislini aldı ve öyle gittiler. Kurşun sıkmadık ki. Kölelikten kurtulduğumuz tarihe niye bayram diyeceğiz?” diyen Kahraman’a yönelik sert açıklamalarda bulundular.

    KOLTUĞUN ANLAMINI ANLAYAMAMIŞ OLMASI ÇOK ACI

    CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat: Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Meclis Başkanlığı yapmış bu zatın oturduğu koltuğun anlam ve önemini anlayamamış olması çok acı, çok zavallı..



    DÜŞMANI DENİZE NASIL DÖKTÜĞÜMÜZÜ KİMSE UNUTMASIN
    CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter: İsmail bey diyor ya 9 Eylül kutlanmaz diye. İsmail bey Çanakkale’yi unutmasın, kurtuluş savaşını unutmasın, Erzurum kongresini unutmasın, 19 Mayısı unutmasın ve burada 9 Eylül’de düşmanları nasıl denize döktüğümüzü kimse unutmasın. Hasan Tahsin’i kimse unutamaz. Ondan dolayı bunlar unutmuşlar, unutmuş gibi davranıyorlar çünkü işlerine gelmiyor. Bilinçli yapıyorlar bunları, bunların Türkiye Cumhuriyeti ile hesapları var biz Türkiye Cumhuriyeti’nin evlatlarıyız ve buranın sahibiyiz. 84 milyonda sahip bizim bu anlayışla işimiz olmaz.




    YAPTIKLARI, SÖYLEDİKLERİ KENDİ AYIPLARIDIR
    CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel:
    “Türkiye’de ne yazık ki emperyalist güçlerden yana olan, onların bayrağını sallayan, kendilerine inançlıyım diyen bazı kesimler var. Yani geçmişte Keşke Yunan galip gelseydi diyen ve Yunan’ın galibiyetini isteyen, Türkiye’nin bağımsızlığını istemeyen, kendini dindar olarak tanımlayan kişi de vardı. İktidarın tepesindekiler onun hastalandığında, cenazesinde fır dönmüştü. Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’nin bağımsızlığını ve Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’nı hazmedemeyen ne yazık böyle bir zihniyet var. Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmasaydı eğer, ezan okunmazdı, namaz kılınmazdı, oruç tutulamazdı, özetle dinimizi özgürce yaşayamazdık. İbadetimizi özgürce yapamazdık. Bırakın ibadeti, dilimizi özgürce konuşamazdık. Yani yaptıkları ve söyledikleri, kendi ayıplarıdır. 9 Eylül, Türkiye’nin onurudur, Türkiye’nin gururudur. 9 Eylül,  Mustafa Kemal Atatürk ve Onun silah arkadaşlarının, İsmet İnönülerin, Fevzi Çakmakların ve sayısız askerimizin kanının döküldüğü emperyalizme karşı mücadelenin bağımsızlıkla sonuçlandığı çok önemli bir gündür. O çirkin lafları eden insanın, keşke Yunan galip gelseydi anlayışından bir farkı olmadığını düşünüyorum.”




    TESCİLLİ LAİKLİK DÜŞMANI
    CHP İzmir Milletvekili Kani Beko: Cumhuriyetimizin ve anayasamızın kurucu ilkeleriyle kavgalı, tescilli laiklik düşmanı, ilk gençliğinden beri şeriatçıların sözcülüğünü yapan, Meclis Başkanı iken Anayasadan Laikliğin kaldırılmasını isteyen ancak Cumhuriyetimizin sağladığı imkanlar ve hayata geçirdiği ilkeleri sayesinde Meclis Başkanlığı gibi Türkiye’nin protokolde iki numaralı koltuğuna oturabilmiş bir zat bugün yine Kurtuluş Savaşına ve bu uğurda canlarını vermiş yurttaşlarımızın anısına kendince hakaret etmiştir. Onun gibileri, Derviş Vahdetileri bu toplum unutmadı. Bu memleketin çocukları Cumhuriyetimize düşman İsmail Kahraman gibileri de tarihte hak ettikleri şekliyle hatırlayacaktır. Sığındıkları kovukların karanlığında boğulmaya ve aydınlık Cumhuriyetin ışığının memleketimiz üzerinde parlamasına mani olamadılar, olamayacaklar.




    9 EYLÜL KUTLANMASIN DEMEK, ALÇAKLIKTIR, HAİNLİKTİR
    Murat Bakan (CHP Milletvekili): “9 Eylül kutlanmasın demek, alçaklıktır, hainliktir; bir ülkenin yedi düvele karşı verdiği Kurtuluş Savaşı’nı yok saymaktır. Ahır Dağı’nı aşıp önüne Yunan ordularını önüne katarak İzmir’e gelen, 9 Eylül’de İzmir Valiliği’ne bayrağımızı çeken Teğmen Ali Rıza Akıncı’yı yok saymaktır. Çiğiltepe’yi söz verdiği sürede alamadığı için hayatına son veren onurlu Türk subayı Reşat Çiğiltepe’yi yok saymak demektir. Hepsinden önemlisi, Kurtuluş Savaşı’nı kazanan, Cumhuriyet’in kurucusu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü değersizleştirmeye çalıştırmaktır. Bunun adı ahlaksızlıktır. Bu zihniyet, keşke Yunan galip gelseydi diyen zihniyetin aynısıdır. Bizim mücadelemiz bunlara karşıdır. Biz 9 Eylül’ü en görkemli şekilde kutlayacağız. Ben ve arkadaşlarım, Fahrettin Altay Paşa’nın komutasındaki süvarilerimizin Kocatepe’den başlayarak, bizim süvarilerimizin geçtiği yoldan atlarımızla değil ama o yolun üstünden, dört uçakla, çelik kanatlı atlarımızla geçeceğiz, 9 Eylül gösterilerinde uçuş yapacağız”




    KAHRAMAN, ATATÜRK İLE CİDDİ SORUNLARI OLAN BİRİDİR
    Kamil Okyay Sındır (CHP Milletvekili): “İsmail Kahraman, Cumhuriyetimizle, onun temel ilkeleri ile ve özellikle kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ile ciddi sorunları olan, laiklik ilkesi yerine bir din devletini arzulayan biridir. Anayasamızın ilk 4 maddesinin değiştirilmesini isteyen, kadın erkek eşitliğinden rahatsızlık duyan, tarihi gerçeklerin anlamını bilse de bilmese de işine geldiği gibi çarpıtmak ve altını boşaltmaktan da asla çekinmeyen, keşke Yunan kazansaydı diyen fesli Kadir zihniyetinin temsilcilerinden birisidir.  6. filoya secde eden Eski Meclis Başkanına hatırlatalım; İzmir, işgalcilere ilk kurşunun sıkıldığı, bağımsızlığa giden yolda noktanın konulduğu yerdir. 9 Eylül sadece düşmanla değil, yoklukla ve işbirlikçilerle de savaşan bir milletin bağımsızlığa olan inancını tüm dünyaya haykırdığı gündür. 9 Eylül bağımsızlık ve hürriyettir; sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin ve mazlum milletlerin kurtuluş günüdür. Tüm şehitlerimizin kurtuluşu Anadolu'nun bağımsızlığa olan inancıdır. İsmail Kahraman yaptığı açıklamalarla gündem olmaya çalışırken, ulusumuzun şerefli ve onurlu tarihine asla dil uzatamaz. Milli mücadelemizi zaferle sonlandıran kurucu önderimiz yüce insan Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya başkomutanlık yetkisi vererek emperyalistlerin bu vatan topraklarından kovulmasında çatı karargah olan Gazi Türkiye Büyük Millet Meclisi'mizde yakın geçmişte maalesef başkanlık yapmış olan böylesi bir müfteri ve onun zihniyetindekiler şanlı tarihimizde bir kara leke olarak kalacaktır.”




    ÇIRAY: KENDİSİ AMERİKAN GEMİSİNE SECDE EDEREK NAMAZ KILDIRAN KİŞİDİR
    Aytun Çıray (İYİ Parti Milletvekili): “FETÖ Araştırma Komisyonu’nun raporunu iç eden, Amerikan gemisine secde ederek namaz kıldıran İsmail Kahraman, "Kurtuluş Savaşı'nda tek kurşun atmadık ki. Bu neyin bayramı" demiş. Bu siyasi İslâmcıların şehitlere de zerre saygıları yok. Çoktan yargılanması gereken bir şahsiyettir. Bu konuda ayrıca geniş bir yazılı açıklama da yapacağım.”




    OĞUZ: BU TALİHSİZ AÇIKLAMA HEPİMİZİ DERİNDEN YARALAMIŞTIR
    Cüneyt Oğuz (Memleket Partisi İzmir İl Başkanı): “30 Ağustos’ta ve 9 Eylül’de Mustafa Kemal Paşa önderliğinde,  arkadaşlarıyla beraber dünya emperyalizmine ve işbirlikçilerine karşı mevzi mevzi, cephe cephe savaşılarak örnek bir zafer kazanılmıştır. Bu zafer dünya halklarının, bağımsızlık ve özgürlük mücadelelerine ilham olmuş, örnek olmuştur. Bu talihsiz açıklamalar milyonlarca şehit ve gazi yakınlarını da derinden yaralamıştır. Soyadı Kahraman olan kişi ve ataları, milli mücadelede elde etmiş olduğumuz bu gerçek kahramanlık destanından rahatsız olmuş olabilirler ama şunu bilmelidirler ki bu memleketin vatanseverleri ve gerçek evlatları vardır. Bu açıklamalar büyük zaferle sonuçlanan kurtuluş günlerimizle ilgili duygularımızı ve düşüncelerimizi hiçbir zaman değiştirmeyecektir. Bu kadim milletin meclisine başkanlık yapmış bu kişiyi kınıyor ve bu düşüncelerinden ve söylemlerinden dolayı milletimizden özür dilemeye çağırıyorum. Biz İzmirliler şunu çok iyi biliyoruz ve bilmeyenlere de anlatmakta hiçbir zaman yorulmayız. Şehit kanlarıyla sulanmış bu kutsal toprakların kazanımıyla ilgili yapılan bu açıklamalar ya bunaklık ve ahmaklık ya da vatan hainliğidir. Temsil ettiği zihniyetin kendisini cesaretlendirmesinin açıkça dışa vurumu olmuştur.  9 Eylül İzmir’in Yunanlılar ve onların İşbirlikçi işgalcilerinin, büyük bir zaferle, bu topraklardan def edilmesidir. 9 Eylül Sancaktar Mehmet’in, Zehra ananın, Nene Hatun'un, Gördesli Makbule’nin, Kara Fatma’nın ve daha nicelerinin verdiği bu büyük savaşın Zafer günüdür. Böylesine onurlu bir mücadeleyi gölgeleyip sulandırmaya çalışan her kim olursa olsun karşısında dimdik duran yüce Türk milletinin vatanperverlerini bulacaktır, bizleri bulacaktır. Cuma hutbelerinde bugünlerimizi sağlayan bu fedakar insanlarımıza bir Fatiha'yı çok gören zihniyeti de tekrar kınıyoruz.”




    ÖSEN: BU TARZ YORUMLAR, ONUN DEĞERİNİ AZALTMAZ
    Seda Kaya Ösen (DEVA Partisi İzmir İl Başkanı): “Bu tarz açıklamaların esas amacının Kurtuluş Savaşını ve kahramanlarını küçümsemek olduğunu, bu iktidar sayesinde öğrendik. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları 100 yıl sonra bile yaptıkları ile bu kadar coşkulu kalpten anılıyor, bu tarz yorumlar Atatürk’ün, 9 Eylül’ün değerini azaltmaz.”




    TARİHİ FESLİLERDEN ÖĞRENİRSEN OLACAĞI BU
    İzmir Bağımsız Milletvekili Mehmet Ali Çelebi: Tarihi Fesli Kadir gibilerden öğrenirsen olacağı bu İsmail Kahraman. Bak Büyük Taarruzda Türk-Yunan Orduları son durumu. Orada çelik çomak oynanmadı. Şehitlerimize,gazilerimize haksızlık ve hadsizlik etme! (Egedesonsöz)

     

    YORUMLAR

    • 0 Yorum