• Reklam

79'unda kanser oldu, 80'inde yendi

BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde yaşayan Hasan Irgat, 79 yaşında akciğer kanserine yakalandığını öğrendi. Yaşı nedeniyle kemoterapi tedavisi göremeyen ancak immünoterapi tedavisi alan Irgat'ın akciğerindeki tümörler, aradan geçen 1 yılda neredeyse tamamen yok oldu.

79'unda kanser oldu, 80'inde yendi
05 Nisan 2023 - 15:13 - Güncelleme: 05 Nisan 2023 - 15:15

Özel bir şirkette yıllarca mali işler müdürü olarak görev yaptıktan sonra emekli olup eşiyle birlikte Ayvalık'a yerleşen 2 çocuk babası Hasan Irgat'ın ağzından düğme büyüklüğünde kan gelmesi üzerine yapılan tetkikler sonucu akciğerinde tümör olduğu tespit edildi. Yaşı nedeniyle kemoterapi tedavisi göremeyen Irgat için immünoterapinin uygun olduğu belirlendi. Irgat, bir yıl boyunca, hekimlerin belirlediği periyotlarda immünoterapi aldı. Sağlığının geri geldiğini söyleyen Irgat, "Şu an ciğerlerim temizlenmiş durumda. Ben çok iyiyim. Hatta bahçe işleriyle uğraşmaya da başladım. Öncesinde 5 metre uzaklıktaki tuvalete bile nefessizlikten yürüyemiyordum. Eski halime geri döndüm" ifadelerini kullandı.

'CİDDİ BİR YAN ETKİ YAŞAMADI'

Dünyada her 6 ölümden 1'inin sebebinin kanser olduğunu belirten Medicana International İzmir Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Gülcan Bulut, 'çağın vebası' olarak adlandırılan hastalıkla ilgili farkındalığı artırmak için 1-7 Nisan haftasının, Kanser Farkındalık Haftası olarak anıldığını ve çeşitli etkinlikler yapıldığını belirtti. Çeşitli yöntemlerle mücadele edilen kanserde en yaygın kullanılan tedavinin cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi olarak öne çıktığını dile getiren Doç. Dr. Bulut, son yıllarda kullanılan bir diğer seçeneğin ise immünoterapi olduğunu ifade etti. Kanserle mücadele etmek için vücudun kendi savunma mekanizmasını kullandığı yöntemle Irgat'ın tedavisini gerçekleştiren Doç. Dr. Bulut, "Hasan Bey'in vücudu hızlı bir şekilde tümör marker yanıtı aldı. Akciğerlerinin neredeyse tamamına yakını şu an tümörsüz. Sadece 1 yılın sonunda bu duruma geldik, tek ilaç alıyor. Ciddi bir yan etki yaşamadı. Kortizon kullanmadı, tedavi arası vermedi. Yapılan son tetkikleri de gayet güzel" dedi.

'BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE HATIRLATICI ETKİ YAPIYOR'

İmünoterapinin diğer tedavi yöntemleriyle birleştirildiğinde etkinliğinin yüzde 30'a kadar arttığını ifade eden Doç. Dr. Bulut, "Tümörle savaşan aslında ilaç değil. Bağışıklık sisteminin kendisi. Kemoterapiden farkı bu. Kemoterapi hızla üreyen tüm hücreleri etkiliyor. Ancak immünoterapi, kişinin kendi bağışıklık sistemini yeniden eğitip, 'Vücudunda tümör olmaması gerekiyor. Sen bunu kaçırmışsın. Şimdi gidip onları yakalamalı ve vücuttan uzaklaştırmalısın' diyor. Kanserli hücreler, çeşitli stratejilerle çoğu kez bağışıklık sisteminden ustaca gizlenmeyi başarabilirler. İmmünoterapi, vücudun onları bulmasına yardım eder" diye konuştu.
İmmünoterapinin her kanser hastası için uygun olmadığını da belirten Doç. Dr. Bulut, melanom, akciğer, mesane, mide kanseri gibi tümör tiplerinde, daha önce Faz-3 çalışması yapılmışsa ve hastanın durumuna katkı sağladığı ortaya koyulmuşsa, o zaman immünoterapi uygulamaya karar verilebildiğini ifade etti.(DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum