• Reklam

7 bin donör için 7 bin kilometre gidecek

ÇANAKKALE'de yaşayan Kemal Yücel (45), kök hücre ve organ bağışına dikkat çekmek için  7 bin kilometre pedal çevirip 35 ilden geçerek, yol boyunca durduğu illerde kök hücre bağışı ve önemini anlatacak.

7 bin donör için 7 bin kilometre gidecek
07 Temmuz 2023 - 08:40 - Güncelleme: 07 Temmuz 2023 - 08:42

Çanakkale'de yaşayan Kemal Yücel, 10 yıl önce oğlu Ali Utku Yücel'i beyninde tümör nedeniyle kaybetti. Bunun üzerine baba Yücel, lösemi, kök hücre ve organ bağışına dikkat çekmek amacıyla 'Her pedal bir umut olsun' sloganıyla yola çıkarak, 7 bin kilometre pedal çevirecek.
35 ilden geçecek olan Yücel, buralarda kök hücre bağışının önemini anlatacak.

'EN AZ 7 BİN YENİ DONÖR KAZANIMI ELDE ETMEYİ DÜŞÜNÜYORUM'

Lösemi hastası çocukların hayata tutunabilmesi için ilik nakline ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Kemal Yücel, yola çıkmadan önce yaptığı açıklamada  "Çoğu kişi kök hücre, ilik bağışının nasıl yapıldığı konusunda yeterli bilgiye sahip değiller. Çok acılı bir işlem olduğunu, sancılı ve uzun bir işlem olduğunu düşünüyorlar. Ancak bu öyle değil. Sadece kan verme yöntemi ile nakil bekleyen lösemi hastası bir çocuğun hayatını kurtarabileceklerini anlatıyorum, şehir şehir geziyorum. Gittiğim her şehirde toplantılar, organizasyonlar yapıyorum. Yolda gördüğüm her insanı tek tek kök hücre bağışının ne olduğunu anlatıyorum. Onlara diyorum ki Kızılay kan alma noktasına giderek ilk adımı atabilirsiniz. Kızılay çok güzel, ciddi çalışmalar yapıyor. İlk adımımız 18-50 yaş arasında olan tüm sağlıklı bireyler Kızılay kan alma noktasına giderek kök hücre donörü olmak istediklerini söyleyecekler. 3 tüp kan örneği alınıyor. Yapılan analizlerde uyumlu bir hasta çıkması halinde bir sağlık kontrolü ardından da kan verme yöntemiyle bir çocuğun hayatı kurtarılıyor. İnsanların yanlış bilgileri var, bunları doğrularıyla değiştiriyorum. Buradan sonraki durağım İzmir, yarın akşam İzmir'de olmayı hedefliyorum. Ardından Aydın, Denizli rotasından Kocaeli'ye çıkacağım. Karadeniz bölgesini ziyaret ederek Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve ardından da Akdeniz üzerinden yine Çanakkale'de bisiklet turumu tamamlayacağım. Yaklaşık 7 bin kilometrelik bir rota belirledim. 35 şehri ziyaret edeceğim. 7 bin kilometrelik mesafede en az 7 bin yeni donör kazanımı elde etmeyi düşünüyorum. Bu nedenle de çalışmama, 'Her pedal bir umut olsun' sloganını seçtim" dedi.
Kendisinin de donör olduğunu söyleyen Yücel, "Bundan 10 yıl önce 6 yaşındaki evladımı kaybetmiştim. Ali Utku'nun organlarını bağışladık, 5 çocuğa hayat verdi. Ben de yaklaşık 2 yıl önce bir hastaya karaciğer donörü oldum. Yapılan cerrahi operasyon ile karaciğerimden bir parça alındı ve bir hastanın hayatı kurtuldu. İnsanlara hem organ bağışını hem ilik bağışını anlatırken yeni bir hayat kurtarabileceklerini anlatacağım" diye konuştu.
Yücel, açıklamasının ardından yolculuğuna başladı.(DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum