666 yıllık Manisa Ulu Camii'nin restorasyonu tamamlandı

    SARUHANOĞULLARI Beyliği'nin en önemli yapıtlarından biri olan 666 yıllık Manisa Ulu Camii'nde, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 2018'de başlattığı restorasyon çalışmaları tamamlandı. 6 milyon TL harcanarak aslına uygun restore edilen caminin, ibadete açılması için gün sayılıyor.

    666 yıllık Manisa Ulu Camii'nin restorasyonu tamamlandı
    30 Ağustos 2022 - 12:33 - Güncelleme: 30 Ağustos 2022 - 12:34

    Saruhanoğulları Beyliği'nin en önemli yapıtlarından biri olan, avlusunun revaklı olması nedeniyle Anadolu'daki ilk örneklerinden olan Manisa Ulu Camii, Muzaffereddin İshak Bey tarafından 1366 yılında mimar Emet Bin Osman'a yaptırıldı.
    Beylikler döneminin en önemli ve ilgi çekici cami planı olarak gösterilen ve Manisa'nın simgelerinden olan cami, izinsiz yapılan çeşitli eklentiler ve yanlış uygulamalar nedeniyle orjinalliğini yitirdi. Camide, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 2018'de restorasyon çalışmaları başlatıldı. İzinsiz yapılan eklentileri sökülen camide, zemin etüt çalışması yapılarak, dayanıklılığı ölçüldü. Jeoradar ile kontrol edilen duvarlarda, tespit edilen çatlaklar onarıldı. Çatı kısmından 1 buçuk ton yük kalkan caminin hasar gören kolonları rahatlatıldı. Aslına uygun olarak restorasyonu tamamlanan cami için 6 milyon TL harcandı. Tek minareli olan caminin hakiki kündekari tekniği ile yapılmış olan ve Beylikler Dönemi Türk ahşap oymacılığının şaheserlerinden biri olan orijinal minberi ve kapıları yeniden camiye getirildi. 4 yıllık çalışmanın ardından çalışmaların bittiği camiyi ilk defa görüntülendi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yüklenici firmadan alınarak, Manisa İl Müftülüğüne devredilen cami ibadete açılması için gün sayıyor.(DHA)

    YORUMLAR

    • 0 Yorum