• Reklam

60 kilo verdi, arkadaşları tanıyamadı

MUĞLA'nın Bodrum ilçesinde yaşayan 35 yaşındaki Grafiker Betül Başşahan, İzmir'de geçen 20 Nisan'da olduğu tüp mide ameliyatıyla fazla kilolarının yarısından kurtuldu. 120 kilodan 10 ay da 60 kiloya inen Başşahan, "Arkadaşlarımla karşılaştığımda tanıyamıyorlar" dedi.

60 kilo verdi, arkadaşları tanıyamadı
24 Şubat 2022 - 12:33 - Güncelleme: 24 Şubat 2022 - 12:36

Evli, 1 çocuk annesi Betül Başşahan, çocukluğundan beri dertli olduğu kilolarından kurtulmak için diyet ve spor yapsa da kurtulamadı. Biraz kilo verse de bir süre sonra tekrar geri aldı. Bunun üzerine Başşahan, tıbbi destek almaya karar verdi.120 kilo olan Başşahan, tüp mide ameliyatı olmak için özel hastaneye başvurdu. Burada, geçen 20 Nisan'da Genel Cerrahi Uzm. Doç. Dr. Varlık Erol tarafından, tüp mide ameliyatı yapılan Başşahan, 10 ayda 60 kilo verdi. Kilolarının yarısından kurtulan Başşahan, şu an ideal kiloda olmasına rağmen 5 kilo daha vermek istediğini belirtip, "Arkadaşlarımla karşılaştığımda tanıyamıyorlar" dedi.

MANGAL VE PASTAYLA ŞİŞMANLIĞA VEDA

Ameliyat olmaya karar verdikten sonra daha çok yemek yemeye başladığını belirten Başşahan, "Sürekli pasta ve hamur işi ürünler tüketiyordum. Ne kadar kalorili yiyecek varsa yiyordum. Mangal partileri düzenliyorduk. Doktorum yememem gerektiğini söylese de onu çok dinlemedim. Benimki bir nevi şişmanlığa veda partisiydi" dedi.

'HATIRLADIĞIM EN ZAYIF KİLOMDAYIM'

35 yıl sonra hayatının sil baştan değiştiğini belirten Başşahan, "Kilolu insanların hayatlarında üzüldükleri çok şey oluyor. Yeni girdiğiniz bir ortamda kabul görmeme korkusu bile yaşıyorsunuz. Annem ve babam da kiloluydu. Kalp ve şeker hastalıkları vardı. Kilolu olarak yaşamıma devam etseydim kendimin de bu hastalıklara sahip olacağını biliyordum.  Oğlumu ve eşimi düşününce tüp mide ameliyatı olmaya karar vermem kolaylaştı. Şu an hatırladığım en zayıf kilomdayım. Nefes alırken, konuşurken çok rahatım. Daha rahat spor yapıyorum. İstediğim her kıyafeti giyebiliyorum. Eskiden koltuklara sığamazdım. Eski pantolonlarımın tek paçasına artık iki bacağımı birden sokabiliyorum. Özgüvenim yerine geldi" diye konuştu.

Ailesinin de kendisine destek olmak amacıyla yediklerine dikkat etmeye başladığına dikkat çeken Betül Başşahan, "Eşim 21, oğlum 15 kilo verdi. Kilolarımın yarısından kurtulmam nedeniyle eşim sabahları bir başkasıyla uyandığını söylüyor" dedi.

'OBEZİTE ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIK'

Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Varlık Erol, "Hastamızın vücut kitle indeksi 40'ın üzerindeydi. Gerçekleştirdiğimiz tüp mide ameliyatıyla midesinin önemli bir kısmını aldık. Tabi sadece ameliyat olmak yeterli değil, tüp mide ameliyatı olan hastanın operasyonun gerektirdiği tüm şartlara uyması ve disiplinli olması da gerekiyor" dedi. Tüp mide ameliyatının insan anatomisine saygılı bir ameliyat olduğunu dile getiren Doç. Dr. Erol, "Organların fonksiyonlarına herhangi bir zarar vermiyor. Hasta da uyum sağladığı sürece başarılı sonuçlar alıyoruz. Obezite başlı başına bir hastalık aslında ancak şeker, tansiyon, kalp damar rahatsızlıkları ve uyku apnesi gibi birçok hastalığın da sebebi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre önlenebilir hastalıklar arasında sigaradan sonra ikinci sırada. Obezitenin en etkili tedavi yöntemi ise cerrahi. Bu nedenle hastalarımıza öneriyoruz" dedi. (DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum