6'ncı Foça film günleri başladı

    İzmir'in Foça ilçesinde, 6'ncısı bu yıl düzenlenen Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Film Günleri başladı. Festival havasında geçen etkinlikler,  UNESCO'nun 2023 Yılı'nı Aşık Veysel Yılı ilan etmesi nedeniyle ölümsüz ozanın torunlarından Nazender Süzer Gökçe ile gazeteci ve fotoğraf sanatçısı eşi Gürsel Gökçe'nin fotoğraflarından oluşan serginin açılışıyla başladı.

    6'ncı Foça film günleri başladı
    05 Ekim 2023 - 15:59 - Güncelleme: 05 Ekim 2023 - 16:00

    Foça Film Günleri tarafından düzenlenen, İzmir büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediyesi'nin de aralarında bulunduğu pek çok kurum ve kuruluşun destek verdiği Foça 6. Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Film Günleri'nin açılışı nedeniyle ilçe merkezindeki Marsilya Meydanı'nda tören düzenlendi. Törene Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, İtalya'nın İzmir Konsolosu Valerio Giorgio, İzmir Fransız Kültür Merkezi Müdürü José-Maria Queıros, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Daire Başkanı Ceren Ünsever Umay, yazar- şair Ataol Behramoğlu, gösterimlerde filmleri olan yönetmen ve senaristler ile vatandaşlar katıldı. Açılışta konuşan Foça Film Günleri Platformu Koordinatörü Deborah Semel Demirtaş, "6'ncı yılda da tekrar burada birlikte olmaktan çok mutluyuz" dedi.

    'İZMİR'İ BİR ADIM ÖNE ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Daire Başkanı Ceren Ünsever Umay da güzel bir festival geçmesini dileyerek; ""Festivallerin güzel geçmesini mümkün kılan her zaman seyircilerin ilgisi ve katılımıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak hem sahildeki tüm ilçelerimizdeki hem metropol dışı ilçelerimizdeki etkinlikleri elimizden geldiğince desteklemeye çalışıyoruz. Sinema alanında İzmir'i bir adım öne çıkarmak için çeşitli çalışma ve girişimlerde bulunuyoruz.  Tematik Film Festivalleri, Bağımsız Film Festivalleri bunların en önde gelenlerindendir. Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Film Günleri'nin bunların arasında ayrı bir yeri var" dedi.

    Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ise konuşmasında, "Foça gibi tarihi miraslarla dolu bir ilçede yapılması gereken en güzel festivaller, böyle sinema günleri, kültür günleri, tiyatro günleri olmalı diye düşünüyorum" dedi.

    'AŞIK VEYSEL BU YIL 193 ÜLKEDE ANILIYOR'

    Ozan Aşık Veysel'in torunu Nazender Süzer Gökçe'de UNESCO'nun 2023 yılını Aşık Veysel Yılı ilan etmesi, açtıkları fotoğraf sergisi ve dedesiyle ilgili görsel sunum eşliğinde anılarına yer verdiği bir konuşma yaptı. Gökçe, "Bu yıl 193 ülkede anma etkinlikleri düzenleniyor. Şiirlerinde vatan, yurt, doğa, insan, toprak sevgisini, hoşgörüyü, paylaşmanın güzelliğini anlatan dedemin 6. Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Film Günleri kapsamında dostları ile buluşturmak bizim için çok kıymetli. Onur duyduk" dedi.

    Daha sonra bağlama öğretmeni Onur Ataş ile Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu'nda 35 yıl korist olarak çalışan Hayriye Abakay, Aşık Veysel'in 'Sazıma' ve "Uzun İnce Bir Yoldayım' türkülerini izleyicilerle birlikte seslendirerek andı.

    İLK GÜN 'KARA VİCDANLI'NIN GÖSTERİMİ YAPILDI

    Konuşmaların ardından ilk gün programında yer alan Yönetmen Yalçın Çiftçi'nin 'Başımdaki Dünya', Maythem Ridha'nın 'Ali ve Mucizevi Koyun' ve Dilek Kaya'nın 'Kara Vicdanlı' filmlerinin gösterimine geçildi. Bir araç telefonundan yola çıkılarak çekilen, lakabı 'Kara Vicdanlı' olan Foçalı bir şoförün hayatından kesitlerle, eşinin anlatımlarını içeren 'Kara Vicdanlı' belgeseli izleyenlere hüzünlü olduğu kadar, keyifli anlarda yaşattı. 

    6'ncı Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Film Günleri Foça Reha Midilli Kültür Merkezi, Denizciliği Sevdirme ve Yaygınlaştırma Merkezi ve arkeolojik alanlarda 8 Ekim'e kadar film gösterimleri, söyleşiler, arkeolojik ve tarihi alan gezileri ile devam edecek. Festival süresince tüm etkinliklerin halka açık ve ücretsiz olacağı bildirildi.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum