4 bin ağaç kesilecek, türbin dikilecek!

    Sabancı Holding tarafından İzmir-Manisa-Aydın sınırındaki tarım alanına ve ormana dikilmek istenen 28 türbinlik rüzgâr enerji santrali projesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay çıktı. 4 binin üzerinde ağacın kesileceği proje sahası türbinlerle çarpışma riski yüksek olan koruma altındaki yarasalara da ev sahipliği yapıyor.

    4 bin ağaç kesilecek, türbin dikilecek!
    01 Kasım 2022 - 09:16
    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sabancı Holdinge ait Enerjisa Enerji Üretim A.Ş,  Aydın’ın Nazilli ve Kuyucak İlçeleri, Manisa’nın Alaşehir İlçesi ve İzmir’in, Kiraz İlçesi sınırlarında hayata geçirmek istediği “Kestanederesi Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi Projesi” ile ilgili ‘nihai kararını’ açıkladı.

    Projenin tanıtım dosyasının son hali Bakanlık İnceleme ve Değerlenedirme Komisyonu tarafından verildi. Proje ile 10 gün içerisinde Bakanlığa itiraz ve öneri sunulabilecek ancak Bakanlığın proje için ilerleyen günlerde ‘ÇED olumlu’ kararı vermesi bekleniyor.

    Proje tanıtım dosyasına göre 28 türbinin faaliyet göstermesi planlanan Kestanederesi Rüzgar Enerji Santrali’nin (RES) 162,4MWm/84 MWe kurulu gücünde olması planlanıyor. Şirket proje için 456 milyon TL bütçe ayırdı.



    EN YAKIN KONUTA 70 METRE
    Kestanederesi Rüzgar Enerji  Santrali’nin hayata geçirilmek istendiği proje alanının 1/100.000 ölçekli Aydın-Muğla-Denizli ve İzmir-Manisa illeri Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım, Mera ve Orman” vasıflı araziler yer alıyor. Proje sahasının bir kısmı Çaldağı Devlet Ormanı ve Koca Gedik Devlet Ormanı sınırları içerisinde kalıyor. Proje alanın etrafında tarlalar, kiraz ve zeytin bahçeleri yer alıyor. Projenin en yakın konuta uzaklığı ise 70 metreye kadar düşüyor.

    KORUMA ALTINDAKİ CANLILARIN EVİ
    EPDK tarafından 49 yıllığına üretim lisansı verilen proje hayata geçerse 4 binin üzerinde meşe, çam ve kavak ağacı kesilecek. Proje alanın 12 endemik bitki ve Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme’ine ve Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne göre koruma altında olan canlılar yer alıyor. Yine proje alanında yuvası olan ve türbinlerle çarpışma riski yüksek 8 yarasa türü, çarpışma riski orta dereceli 2 yarasa türü ve çarpışma riski düşük 12 yarasa türü bulunuyor.  Ayrıca 10 türbin ise içme-kullanma suyu temini amaçlı olarak işletilmekte olan Afşar Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı sınırları içerisinde yer alıyor.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum