30 yıl hapis cezası verildi, yaşlı diye tutuklanmadı

    30 yıl hapis cezasına çarptırılan  ve tutuklanmayan 83 yaşındaki Abdurrahman Ü'ye verilen konutu terk etmeme kararına ölenin yakınları tepki gösterdi. 

    30 yıl hapis cezası verildi, yaşlı diye tutuklanmadı
    07 Aralık 2022 - 10:44
    Bahri Karataş (KHA)

    3 yıl önce Niğde'nin Bor İlçesinde tarla konusundan kaynaklı iki aile arasında çıkan silahlı çatışma sonucu 4 kişinin öldüğü, 6 kişinin de yaralandığı olayla ilgili güvenlik nedeniyle Denizli'de görülen davada, sanıklar 15-30'ar yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ceza alan sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verildi.

    Aynı davada  adli kontrol şartı ile tutuksuz yargılanan ve 30 yıl hapis cezasına çarptırılan 83 yaşındaki Abdurrahman Ü., hakkında ise tutuklama yerine karar kesinleşinceye kadar "Konutu Terketmeme" kararı verildi. Canları yanan aile ise bu karara tepki gösterdi. Yaşına göre verilen kararın yerinde olmadığını ve bu  sanığın da tutuklanmasını istedi.

    Niğde’nin Bor ilçesi Bayat köyü meydanında Mayıs 2019'da meydana gelen olayda, daha önceden arazi anlaşmazlığı bulunan iki grup arasında silahlı çatışma çıktı. Çatışmada Fehime K., Ramazan K. ve Mehmet K. ve Mediha D., yaşamını yitirdi. Fehim K., Adem K., Cumali K. ile birlikte 6 kişi de yaralandı.

    Olay sonrası çok sayıda jandarma ve polis sevk edilirken 47 kişi  gözaltına alındı. Olayda kullanıldığı değerlendirilen 8 silah ele geçirildi.  Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 21'i tutuklandı, diğerleri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
    Niğde Cumhuriyet Başsavcılığı 47 şüpheli hakkında Niğde Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaları için iddianame hazırladı. İddianameyi kabul eden mahkeme, güvenlik gerekçesiyle davanın başka bir yerde görülmesine karar verdi. Yargıtay davanın Denizli'de görülmesini uygun buldu.



    Güvenlik gerekçesiyle Denizli 5.Ağır Ceza Mahkemesi’nde "Kasten Öldürme" suçundan 2'şer kez müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan sanıkların davası sonuçlandı. Mahkeme sanıklara önce müebbet daha sonra da ilk haksız hareketin hangi taraftan geldiğinin dosya kapsamında tespit edilemediği, şüpheden sanık yararlanır ilkesi göz önüne alınarak, TCK' nın 29. maddesi gereğince tahrik oluşturan eylemin niteliği ve ilk haksız hareketin kimden geldiği tespit edilemediği göz önünde bulundurularak 18 yıla, ardından TCK' nın 62/1.maddesi gereğince 1/6 oranında indirim yapıp 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Yargılama sonucu bir çok sanık 15 ile 30'ar yıl hapis cezası aldı. Bazı sanıkların ise beraatine karar verdi.



    Aynı davada,"Konutu Terketmeme" adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanan 83 yaşındaki Abdurrahman Ü., 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, "Sanığın sabit görülen suçu vasfı, hakkında uygulanan adli kontrol tedbirlerini ihlal etmemiş olması ile sanığın yaşı itibariyle orantılı olduğu anlaşılmakla, hakkında uygulanan CMK'nın 109/3-J .maddesi kapsamındaki' 'konutu terktmeme' cezasının karar kesinleşinceye kadar devamına" karar verdi. 

    Ölenlerin yakını ise bu karara tepki gösterdi. Cezaevlerinde 100 yaşını geçmiş kişilerin tutuklu bulunduğunu, karara itiraz edeceklerini söyledi.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum