11 günlük bayram tatili mi geliyor?

    Koronavirüs salgını dolayısıyla, kısmı ve tam kapanma süreçleri geride kalırken, normalleşme adımlarını da ülke olarak atmaya başladık. Turizmci ve esnaf ekonomik yönden büyük endişeler taşırken, önümüzdeki süreçte 15 Temmuz ve Kurban Bayramı’nın birleşmesi durumunda meydana gelebilecek 11 günlük tatil, esnafa da turizmciye de can suyu olacak.

    11 günlük bayram tatili mi geliyor?
    01 Haziran 2021 - 12:31

    Ekonomik anlamda zor bir sürecin yaşandığı pandemi döneminde, esnaf ve turizmci yaz aylarından umutlu olsa da, var olan kısmi yasaklar endişe de yaratıyor.

    Bu umut ve endişe karmaşasının arasında; 15 Temmuz Demokrasi ve Birlik gününün (Perşembe) resmi tatil olması ve hemen beraberinde gelen 20 Temmuz (Salı) başlayan ve 23 Temmuz (Cuma) biten Kurban Bayramı’nın birleştirilmesi varsayımı, turizmciyi heyecanlandırdı.

    15 Temmuz ile Kurban bayramının birleşmesi durumunda oluşacak 11 günlük tatil, turizmcilerin yanı sıra, esnaf için de ekonomik çarkların biraz olsun yerine oturmasına vesile olacak.

    Konuya ilişkin ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir ve Ege Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Lenger Ben Haber’e değerlendirmelerde bulunurken; her iki önemli isim de oluşabilecek bu tatil durumunda esnaf ve turizmin rahat bir nefes alacağını ifade etti.

    “11 GÜNLÜK TATİL İÇİMİZE SU SERPECEK”

    ÇEŞTOB Başkanı Demir; “11 günlük tatilde biz Çeşme’yi eski günlerinde görmek istiyoruz. İnsanların artık Çeşme’ye gelmesi, denize girmesi, normalleşmenin tadını çıkarmayı yaşamak istiyoruz. Temmuz ayında biliyorsunuz kısmi kısıtlamalar devam ediyor, ama en azından bu bayram tatili içimize su serpecek” dedi.

    “TURİZMCİNİN BAYRAMI AĞUSTOS AYI OLACAK”

    Öte yandan asıl bayramın Ağustos ayı olduğuna vurgu yapan Demir; “Bir tek Kurban Bayramı değil, Ağustos ayı bizim için komple bir bayram olacak. Turizmcilerin bu seneki bayramı Ağustos olacak. Bunun yanı sıra; Çeşme olarak bakınca nüfusumuzun neredeyse 10 katını ağırlıyoruz şu günlerde. Buna rağmen vaka sayılarının sıfır olmasının bir sebebi var, bu sebep de Çeşme’nin ne kadar güvenli ve insanların ne kadar bilinçli ve kontrollü olduğunu gösteriyor. Bu tabii devam edecektir. Çeşme’ye gönül rahatlığı ile tatile gelme imkanı sunmuş oluyoruz. Geçen yıldan bu yana bu konuda hem yerel yönetimin, hem esnafın, hem otelcilerin bir uğraşı var. Biz tüm kurallara uyarak bu sıfır vakaya ulaştık. Yine de sıfır vaka ile devam etmek için tüm gayretimizi göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

    “1 Haziran itibari ile tüm otellerimiz hazırlıklarını tamamladı ve açılışa geçti” diyerek sözlerine devam eden Demir; “Bizi birazcık Pazar günü olan yasak üzdü. Hafta sonu gelenler, denize girme arzusuyla buraya geliyor, geçtiğimiz günlerde de bu konuya ilişkin ciddi bir baskı vardı. ‘Pazar günü denize girebilir miyiz?’ sorusu vardı. Biz hala buna cevap veremiyoruz, bunu da yerel yönetim ile görüşeceğiz. Plajı olmayan otellere kontrollü ve mesafeli açılması için temenni de bulunacağız” dedi.

    “EKONOMİK CANLANMAYI GETİRİR”

    11 günlük tatil varsayımının ekonomi boyutunu değerlendiren Üyesi Prof. Dr. Lenger ise; her zaman bayram ekonomik canlanmayı getirir beraberinde. O anlamda, öncesinde yapılacak alışverişler, esnafın kaybını telafi edebilecek düzeydedir. Uzun tatil, iç turizm açısından fayda getirebilir, yani kayıp yok. Faydayı ve zararı birlikte düşündüğünüz zaman, aşağı yukarı aynı düzeyde diyebiliriz. Turistlik yörelerde restoranlar ve esnaftan yapılan harcamalar neticesinde, bir rahatlama bekleyebiliriz. Büyük kentlerdeki esnaf açısından, bayram öncesinde alışveriş için bir artış bekleyebiliriz” dedi.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum