
Büyükşehir sistemine geçildikten sonra İzmir’in ilk Büyükşehir Belediye Başkanı olan Burhan Özfatura, kendi zamanında sözleşmesi yapılan Hilton Oteli’nin belediyeye bugüne kadar bir kuruş aktarmaması ile ilgili bilgiler verdi. İzmir turizmine katkı koymak amacıyla Hilton Oteli’ni davet ettiklerini ve mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan arsayı, kurulacak şirkete ortak olma koşuluyla verdiklerini belirten eski Başkan Özfatura şunları söyledi:
“Şu an Hilton’un bulunduğu arazi ABD’lilere aitti. Zamanın Ege Ordu Komutanı Orgeneral Kemal Yamak’tan (1989’da Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekli oldu) rica ederek belediyeye kazandırdım. Yamak devreye girince Amerikalılar bize çok cüzi bir fiyata burayı sattı. Hilton Oteli binasını yapmak üzere İzmir Enternasyonal Otelcilik A.Ş. kuruldu. Bu şirkete belediye olarak yüzde 23.5 oranında ortak olduk. Biz para koymadık, aldığımız arsayla ortak olduk. Şirket sözleşmesine göre hem yönetim, hem denetimde temsilcilerimiz vardı. Öyle bir sözleşme yaptık ki sermaye artsa bile belediyenin payı aynı kalacaktı. 1989’da seçimi kaybettim. Hilton Oteli, Başkan Yüksel Çakmur döneminde yapıldı ve açıldı. 1994’te tekrar başkan seçildiğimde belediye borç yükü altındaydı. Günlerce çalıştılar arkadaşlar, borç faizlerini yaydık, kredi aldık. Yavaş yavaş kapattık. Yani benim ilk dönemimde sözleşmesini yaptığım Hilton Oteli ile 1994’ten sonra başkan olunca ilgilenebildim. Biz devamlı denetledik. Olayı ciddi olarak kontrol ettik. Daha önce otopark gelirlerinden yüzde 50 ödenmemiş, hatta borç çıkarılmış belediyeye. Bunlarla ciddi şekilde ilgilendik ama bir türlü bize de ödeme yapmadılar. Bizden sonra da takip edilmesi gerekirdi. Denetim ve yönetimde söz sahibiyiz ama şu an ki durumla ilgili hesapları incelemeden bir şey söylemem doğru olmaz. Şunu söyleyebilirim ki belediyenin izni olmadan sermaye artırımına da gidemezler. İzin alıp gitseler bile yine belediye hissesi aynı kalır.”

"İZMİR TİCARET ODASI İŞLETSİN"
Bir denetim ya da yönetim hatası olabileceği vurgusu da yapan Burhan Özfatura, böyle bir turizm tesisinin kapanmasının üzücü olduğunu dile getirdi. Kapatmanın yanlış olacağını da söyleyen Özfatura, “Sağlam bir otel işletmesi bulunarak kiralanabilir. Bu sadece belediyenin değil tüm şirket ortaklarının lehine olur. Ortaklar fikir birliğine varmalı. Benim önerim mesela olursa İzmir Ticaret Odası’nın bir şirketi var. İşletebilir burayı” dedi.
BELEDİYE SATIN ALMAK İSTEMİŞTİ
Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Hilton Oteli’nin sahibi İzmir Enternasyonal Otelcilik A.Ş.’deki belediye hisselerini korumak için yaptıkları ve kazandıkları hukuki mücadelenin ardından önemli bir adım atmıştı. İzmir Hilton Oteli’nin ya tamamını satın almak ya da yüzde 23.84 oranındaki hisselerini büyük ortağa satmak için harekete geçen Kocaoğlu, 2013 yılında aldığı bu kararı gerçekleştirememişti. Ortaklık yapısı ve geçen onca yıllık sürede pek çok problemle karşılaştıklarını belirten Aziz Kocaoğlu, "Çünkü belediye olarak ortaklığı sürdürmenin doğru olmadığı kanaatindeyiz. 7 bin 200 metrekare büyüklüğünde, İzmir’in en önemli yerindeki arsayı verilmiş, 23.84 hisse alınmış. Bu arada borçların ödenmesi için gayrimenkulün bir kısmı satılmış. Hissemiz yine 23.84 kalmış. Mukavelede bu rakam yazıyor ama çok problem var. Sermaye artışı yok. En başında İzmir Büyükşehir Belediyesi arsası ipotek edilerek bankalardan kredi alınmış. Yani Hilton Oteli belediye ile finanse edilmiş. Sonra birileri araya girmiş ve ortak olmuş" demişti.
AVUKAT ÖZAY DAVA HAZIRLIĞINDA
Hilton Oteli'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bir kuruş bile para vermemesiyle ilgili araştırma yaptıktan sonra Stajyer Avukat Anıl Kayışoğlu ile bir sunum hazırlayan ünlü Avukat Senih Özay, sorumlular hakkında dava açma hazırlığına başlamıştı. Özay, İzmir'in zarara uğratılmasının kabullenilemeyeceğini söylemişti.
Yorumlar
Kalan Karakter: