Kanatlı sektörü ihracatta rekora kanat çırptı
2020 yılının ocak-mayıs döneminde 347 milyon dolar dövizi ülkemize kazandıran kanatlı sektörü, 2021 yılının ilk beş aylık döneminde ihracatını yüzde 27'lik artışla 440 milyon 778 bin dolara taşıdı. Kanatlı sektörü, 2021 yılı sonunda ihracatta 1 milyar dolar barajını geçmeyi hedefliyor.
Yayınlanma :
29.06.2021 11:32
Güncelleme :
29.06.2021 11:33
Pandemi sürecinde sağlıklı gıda tüketiminin daha da yükselen değer konumuna geldiğine işaret eden Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, kanatlı etine dünyanın her tarafından talep artışı olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin kanatlı eti üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığını, yumurtada ise dünya ikincisi olduğunu anlatan Girit, "Kanatlı sektörü olarak 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız yıllar oldu. 2021 yılında da bu performansımızı devam ettirerek ihracatta 1 milyar doların üzerine çıktığımız yıllar arasına 2021 yılını da eklemek ve 1 milyar doların üzerinde dövizi ülkemize kazandırmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
Damızlık yumurta talebi arttı
2021 yılının ocak-mayıs döneminde Türkiye'nin yumurta ihracatının yüzde 63'lük artışla 93 milyon dolardan 151,4 milyon dolara çıktığının altını çizen Girit, sofralık yumurta ihracatında sorunlar yaşansa da, 2021 yılında dünya genelinde damızlık yumurta talebinde bir artış olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin yumurta ihracatında damızlık yumurta talebinin Rusya'dan yoğun bir şekilde geldiğine işaret eden Girit sözlerini şöyle sürdürdü:
"Damızlık yumurta talebindeki artışla birlikte Rusya en çok yumurta ihraç edilen ülke konumuna yükseldi. 2021 yılının ocak-mayıs döneminde yumurta ihracatımızda Rusya 26,5 milyon dolarlık tutarla birinci sırada yer alırken, Birleşik Arap Emirlikleri 23,3 milyon dolarla ikinci oldu. Damızlık yumurta ihraç edebildiğimiz Irak'a ise 20,3 milyon dolarlık yumurta ihraç ettik. Bu ülkeleri Suriye, Katar, Umman, Kuveyt, Kazakistan, Bahreyn ve Dubai izledi. Damızlık yumurta ihracatında Türki Cumhuriyetlerden de yoğun talep aldık. 2021 yılının ilk beş ayında 38 ülkeye yumurta ihraç ettik."
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: