Muğla Büyükşehir Belediyesi Ortaca Katı Atık Düzenli Depolama tesisinde atıkları bertaraf ederken diğer yandan Biyokütle Elektrik Üretim Tesisi ile enerji üretimi sağlıyor. Köyceğiz, Ortaca, Dalaman ilçeleri ve Göcek Mahallesinde oluşan evsel nitelikli atıklar, Büyükşehir Belediyesine ait Ortaca Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinde toplanıyor. Tesise günlük 125 ton atık gelirken, 2014 yılından bugüne kadar 399 milyon 282 bin 97 ton atık çevreye zarar vermeden bertaraf edildi.
Ortaca Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'nde çöplerin bertarafının yanı sıra metan gazından elektrik üretimi için 2019 yılı Ekim ayında Biyokütle Elektrik Üretim Tesisi de kuruldu. Kurulan bu tesisle birlikte 2019 yılının Ekim ayından bugüne kadar toplam 23 milyon 700 bin 920 kW elektrik üretimi gerçekleştirildi. 4 kişilik bir hanenin aylık elektrik enerjisi tüketimi ortalama 250 kilowatt olarak düşünüldüğünde, bugüne kadar yaklaşık 94 bin 803 hanenin bir aylık elektrik tüketimini sağlayacak elektrik enerjisi Ortaca Biyokütle Elektrik Üretim Tesisi'nden üretildiğine dikkat çekildi. Ortaca Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'nde oluşan 11 milyon 857 bin 213 metreküp metan gazı, elektrik üretiminde kullanılarak atmosfere salınımı engellendi.
BAŞKAN GÜRÜN TESİSTE İNCELEMELERDE BULUNDU
Çevreci, doğayı koruyan yatırımların devam edeceğini belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Ortaca'da Katı Atık Düzenli Depolama tesisinde incelemelerde bulundu. Başkan Gürün, "İl genelinde 5 merkezde kurduğumuz biyokütle enerji santralleri sayesinde önemli bir enerji üretimi sağlıyoruz. Bu şekilde hem çevreyi koruyoruz hem de elektrik üretiyoruz. Sadece çöp değil güneşten de elektrik üretimi için yeni projeler üretiyoruz. Elektrik maliyetlerinin artması sebebiyle bulduğumuz her enerji kaynağından elektrik üretme gibi bir düşünceye sahibiz. Bu nedenle yeni inşaatlarımızın çatılarına da güneş panelleri koyup buraların kendi enerjilerini karşılamasını sağlıyoruz. Yenilenebilir enerji kaynakları için projelerimiz devam edecek" dedi.
Çöpten 94 bin 803 haneye yetecek kadar elektrik ürettiler
MUĞLA Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, 2019 yılında elektrik üretimine başlayan ve 94 bin 803 hanenin 1 aylık elektrik tüketimine eş değer enerji üreten Ortaca Katı Atık Tesisi'nde incelemelerde bulundu.
Yayınlanma :
25.05.2023 17:07
Güncelleme :
25.05.2023 17:08
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: