Alkışlar Urlalı kadınlara

Salgın döneminde sağlık çalışanlarına pasta-börek türü unlu mamüller götüren Urla Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, bu etkinlikleri yasaklanınca bu kez Limantepe kazılarında görev yapan gençlere yöneldi. Haftanın üç günü yiyecek götürüyorlar.

Salgın nedeniyle hayata geçirecekleri bir çok projeyi ertelemek zorunda kalan İzmir’in Urla ilçesindeki Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, bu süreçte canla başla mücadele veren sağlık çalışanlarına teşekkür için evlerinde yaptıkları unlu mamülleri götürme kararı aldılar. Üyelerin hijyen kuralları içinde pişirip ambalajladıkları yiyecekleri Urla Devlet Hastanesi’ne götüren Kadın Meclisi üyeleri, ilk gün memnuniyetle karşılandı. Ancak bir gün sonra içeri yiyecek alınmayacağı yönünde yasak geldiğini öğrenince şoke oldular. Ellerinde pasta-börekle hastaneden dönerken Urla’nın Limantepe bölgesinde kazı yapan yaklaşık 16 genci gördüler. 40 derecelik sıcağın altında çoğu öğrenci ve öğretim görevlilerini ziyaret eden kadınlar, ikramda bulundular. Her gün makarna ve yumurta ile karın doyurdukları öğrenilen kazı çalışanları çok memnun oldu. Bu aşamadan sonra kadınlar haftanın üç günü kazı alanına yiyecek götürme kararı aldı.
Dün de ellerinde börekler, kekler ve içeceklerle kazı alanını ziyaret eden Urla Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kadın Meclisi Başkanı Nilgün Göçük ile üyeler Hülya Gülegen, Tülin Aygün Görün, Mualla Dörter ve Yurdagül Şahinkaya, gençlerle sohbet imkanı da buldular. Zor şartlarda çalışan gençler ve diğer kazı çalışanları teşekkürlerini iletti.

KAZILARLA İLGİLİ BİLGİ
Liman Tepe, Urla’nın en eski yerleşimi olarak tarihe geçiyor. Antik Klazomenai Kenti'nin limanlarından biri olan Liman Tepe, M.Ö. 3 bin yılında Ege’nin en önemli liman kentlerinden aynı zamanda.

İlk olarak 1950’li yıllarda Prof. Dr. Ekrem Akurgal tarafından ortaya konan Liman Tepe Klasik Çağ öncesi kültürlerinin varlığının keşfi, bu önemli tespitin ardından, 1979 yılında başlayan kurtarma kazılarıyla devam etti. Bu çalışmalar sırasında Prof. Dr. Güven Bakır’ın tarih öncesi kültürlere ait ilk mimari kalıntıları açığa çıkarmasının ardından 1980-81 yıllarında kazı çalışmaları Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM) tarafından yürütüldü. Bazı bürokratik ve malî nedenlerle 10 yıl ara verilen kazı çalışmaları, 1992 yılında ikinci dönem çalışmalarıyla yeniden başladı.
Liman Tepe kazıları, dünyanın en popüler arkeoloji dergisi olan Archaeology'de dünyanın en önemli ilk on sualtı kazısı arasında gösterildi. 




urla kent konbeyi kadın meclisi limantepe yiyecek